Šošoni odštartujú ročník 2019/2020 súbojom v Michalovciach
Letná príprava a obdobie prípravných zápasov je za nami. Oči všetkých žltozelených fanúšikov sa už upierajú na východ Slovenska, kde v sobotu odštartujeme fortunaligový ročník 2019/2020. Súboj na Zemplíne má výkop o 18:00, hlavným rozhodcom bude Pavel Ochotnický.

bez nových mien, no stále nepríjemný

Naším prvým súperom budú po roku znova futbalisti Michaloviec (minulú sezónu však bol duel 1. kola preložený kvôli epidémii osýpok). Zemplín síce začal letnú prípravu o niečo neskoršie, keďže musel riešiť menšiu trénerskú dilemu, no na stoličku MFK podľa očakávaní zasadol Anton Šoltis, ktorý vedie tím už od roku 2016. Náš sobotný súper podobne ako pred rokom skladá tím za pochodu, pred novým ročníkom sa musí vyrovnať s odchodom viacerých legionárov. Z východu odišiel brankár Gerard Bieszczad, stopér Danylo Beskorovainyi, stredopoliar José David Casado Garcia a ofenzívni hráči Martin Regáli, Yuri Zakharkiv, Sadam Sulley či Mamadou Tounkara. Posily budú podľa hlavného kormidelníka Michaloviec potrebné, ale pravdepodobne budú pribúdať do kádra počas rozbiehajúcej sa sezóny.

V príprave odohral súper päť prípravných zápasov, v ktorých dosiahol bilanciu tri remízy a dve prehry.

Na predsezónnej tlačovej konferencii však Michalovce deklarovali podobné ciele ako počas minulej sezóny, kedy sa premiérovo prebojovali do skupiny o titul. Šošoni ich z nej poznajú dokonale, keď sa s nimi stretli až v šiestich zápasoch. Zemplín nám nikdy nič nedaroval zadarmo a aj v ouvertúre ročníka 2019/2020 tomu nebude inak.


uspieť náročným spôsobom hry

Trénerský zbor vedený hlavným kormidelníkom Jaroslavom Kentošom štartuje na lavičke MŠK druhú sezónu.

"Všetci sa tešíme na štart nového ročníka, na úvodný duel v Michalovciach," začal rozprávanie šéf lavičky. "Verím, že do sezóny vstúpime úspešne, podobne ako pred rokom. Určite budeme chcieť hrať v sobotu aktívne a prezentovať sa náročným futbalom. Ako v ofenzíve , tak aj v defenzíve. Náročnosť bude hlavným motívom soboty," približuje plány na Michalovce tréner šošonov. Letná príprava ukázala trénerskému zboru viacero negatív i nedostatkov, ktoré potrebujeme v ligových súbojoch eliminovať. "Ukázali sme slušné veci, na ktoré chceme nadviazať. Bude potrebné, aby to však nebol iba určitý úsek zápasu, ale najlepšie celé stretnutie." 

V generálke nastúpilo v základe jedenásť borcov, ktorí však nemusia dostať dôveru aj v Michalovciach. "Držíme sa plánov. Máme s trénermi nejakú predstavu, ako by to mohlo vyzerať. Samozrejme, vyberieme tých aktuálne najlepšie pripravených." Pod Vihorlatom sme nastúpili v predošlej sezóny trikrát, v dvoch sme sa tešili z výhry. "Všetky duely v Michalovciach boli o detailoch, preto nesmieme podceniť ani jednu situáciu. Keď sme boli precízni, hrali poctivý a náročný futbal, tešili sme sa z úspechu."

Minuloročná jeseň bola nadmieru vydarená, ako ju napodobniť aj v tomto ročníku? "Základ bol v dobrom kolektíve. Partia, tímovosť. Ako sme spomínali na tlačovej konferencii - keď sa každý z hráčov podriadi tímu, tak sa to môže zopakovať. Bude to o našom prístupe, verím, že budeme disciplinovaní."

Šošoni túžia odštartovať aktuálny ročník trojbodovým zápisom. "Stratégiu máme v hlave. Vieme o súperovi, jeho silných i slabých stránkach. Určite chceme odštartovať ročník dobrým výkonom. Hráči sú dobre pripravení." Ako vyzerá hráčsky káder zo zdravotného hľadiska? "Dlhodobo bude chýbať Vlado Majdan, v sobotu nenastúpi ani Ivan Diaz, ktorý sa podrobil chirurgickému zákroku."

Aké sú osobné ambície, ciele a výzvy 72. trénera v histórii žilinského futbalu? "Rovnako ako hráči aj ja sa chcem zlepšovať. Chcem byť lepší tréner, lepší kolega. Určite chceme nadviazať na minuloročnú prácu a ešte o ďalší kus ju posunúť dopredu," hovorí rodák z Vranova nad Topľou.


chýba nám už ligový "smrad"

Ďalšiu sezónu v najvyššej súťaži rozbieha jej rekordér v počte štartov Viktor Pečovský

Ako vníma silu tímu, čo hovorí na prípravu a nový ročník?


vyhrať

Počas minulého ročníka držali mladý tím viackrát nad vodou zákroky brankára Dominika Holeca. Podľa jeho slov sa mužstvo v letnej príprave posunulo.

"Príprava splnila účel, keďže sme sa zlepšili, stmelili kolektív. Aj zápasy proti ťažkým protivníkom ukázali, že môžeme hrať so silnejšími tímami. Jasné, že prípravné duely sú špecifické, ale každým duelom sme sa posúvali. Máme silný kolektív a aj keď máme plno mladých chalanov, počas prípravného obdobia sme poctivo makali." Ligy sa už určite nemôžete dočkať. "Ani jeden v kabíne nie je výnimka, všetci sa tešíme. Verím, že sme fakt dobre pripravení. Štart je vždy dôležitý, ako začneme, tak sa to bude ďalej odvíjať. Aj keď prvé kolo nie je kľúčové. Ostré zápasy sú ale lepšie ako tie prípravné."

V minulom roku sa prekopalo mužstvo, vymenili sa tréneri. Tentoraz je to ustálenejšie, s tým sa však zvyšujú aj očakávania verejnosti. "Máme za sebou jeden spoločný rok, poznáme sa oveľa lepšie. Nedával by som však mužstvo pod tlak, netvrdil by som, že sú teraz od nás prehnane vysoké očakávania. Je to o tom podávať čo najlepšie výkony zápas za zápasom, sústrediť sa vždy na ten najbližší. Znova nás musí zdobiť pracovitosť, zomknutý tím, ktorý pracoval ako jeden chlap. Ak budeme predvádzať také výkony, môžeme byť úspešní."

Prvé kolá sú nevyspytateľné. "Každé mužstvo sa počas pauzy mení. Pre mňa je však každý jeden zápas rovnaký, určite aj pre ostatných chalanov. Či ide o prípravný zápas, premiéru či posledné kolo, vždy sa do toho snažíme ísť naplno. A každý duel chceme vyhrať. Nepozeráme sa teda na to, že ide o prvé kolo. Spravím maximum pre mužstvo, aby sme boli úspešní."

V Michalovciach sme odohrali tri duely, Dominik stál v bráne na východe v jednom dueli. "Súper je v domácom prostredí nepríjemný. Nič nám nedaruje, presvedčili sme sa o tom aj v minulej sezóne. Michalovce prešli obmenami, no stále majú svoju silu. Cestujeme tam s rešpektom, ale chceme vyhrať a podať čo najlepší výkon, aby sme ľudí hneď na začiatku sezóny potešili."

Aká je nálada v kabíne? Pravdepodobne by chceli nastúpiť všetci. "Môžu hrať iba jedenásti, no tešíme sa na to všetci. Čaká nás najskôr dlhá cesta na východ, no nevieme sa už dočkať úvodného výkopu sezóny," hovorí brankárska jednotka šošonov, ktorá spolu s tímom cestuje na východ už v piatok poobede.


výkop

Úvodný zápas nového ročníka Fortuna ligy má výkop o 18:00 hod., hlavným rozhodcom bude Pavel Ochotnický, na čiarach asistujú Mário Roszbeck a Martin Vitko.


historická bilancia vzájomných zápasov

ŽILINA – MICHALOVCE  14   8 2 4   27:14

Facebook