Slovnaft Cup: Stredajším duelom v Námestove konečne vstupujeme do pohárových bojov
Po mesačnom odklade vstúpia do bojov 52. ročníka Slovenského pohára aj futbalisti MŠK Žilina. Prvou prekážkou staňovcov na ceste za postupom bude v stredu v 2. kole MŠK Námestovo, účastník III. ligy stred. Tak pre nás, ako aj pre súpera to bude premiéra v aktuálnom ročníku Slovnaft Cupu.

Stredajší súboj, ktorý má výkop v Námestovo o 16:00 hod., rozhoduje ako hlavný arbiter Pavel Ochotnický a my vám ho prinesieme prostredníctvom MŠKŽilinaTV naživo.


predstavujeme súpera

Organizovaný futbal sa začal hrať v Námestove na začiatku 30. rokov 20. storočia, presnejšie od roku 1931. Klub od Oravskej priehrady spočiatku (pod názvom Slavoj Námestovo) pôsobil v okresných súťažiach až do roku 1973, kedy žltočierni postúpili do krajskej ligy. Odvtedy pôsobia Námestovčania v regionálnych súťažiach nepretržite. Najväčším úspechom nášho najbližšieho súpera bol v roku 2011 postup do vtedajšej III. ligy východ, kde si Námestovo zmeralo sily napríklad s Bardejovom či Lokomotívou Košice. V súčasnosti hrajú žltočierni tiež v III. lige, ale v rámci pôsobnosti Stredoslovenského futbalového zväzu. Námestovo je stabilným účastníkom tejto súťaže, v ktorej sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach. V uplynulej sezóne III. ligy po predčasnom konci figuroval MŠK až na 9. priečke.

Námestovo je späté s naším klubom najmä vďaka hráčom, ktorí z Oravy prišli pod Dubeň. V Námestove spravil svoje prvé futbalové kroky napríklad Daniel Kosmeľ, ktorý okrem iného pôsobil aj v Žiline, kde sa v sezóne 2002/2003 tešil z majstrovského titulu. Talentovaní hráči s námestovskou minulosťou pôsobia v našom klube vďaka spolupráci aj v súčasnosti - okrem zastúpenia v žiackych a mládežníckych kategóriách máme v "B"-tíme hneď dvojicu hráčov, ktorí prišli pod Dubeň priamo z Námestova, a to Samuel Farský a Samuel Suľa. Zo susednej Oravskej Jasenice zas prišiel pod Dubeň Adrián Kaprálik. Pre viacerých žltozelených to tak bude špecifický duel.

Šošoni sa na Orave predstavili v rámci Slovenského pohára aj pred siedmimi rokmi, rovnako v 2. kole cestovali do Dolného Kubína, kde postúpili po výsledku 2:0. V minulom ročníku Slovnaft Cupu vypadli Námestovčania v 2. kole proti Liptovskému Mikulášu po výsledku 1:6.


koncentrovaní za postupom

Kabínu trénera Pavla Staňa čaká anglický týždeň. Pre kormidelníka šošonov to bude vôbec prvé slovnaftcupové vystúpenie na lavičke MŠK. Ako vníma Slovenský pohár?

"Je to súťaž, z ktorej sa dá postúpiť do pohárovej Európy. Samozrejme, chceme a potrebujeme spraviť dobrý výsledok, navyše sa chceme prezentovať dobrým výkonom. Berieme to ako každý iný zápas. Vieme, že zápasy vonku u mužstiev z nižších líg sú náročné. Je to klišé, ale pokiaľ nedáš gól, trápiš sa v takýchto stretnutiach."

Rodák z Čierneho pozná špecifiká pohárových zápasov ešte z hráčskych čias. "Rešpektujeme Námestovo, prežil som si takéto zápasy v role favorita i outsidera. Futbal je nevyspytateľný, hrá sa na jeden zápas. Preto treba byť skoncentrovaný, musíme k tomu pristúpiť zodpovedne." Proti treťoligistovi možno očakávať zmeny v zostave. "Určite dostanú šancu hráči, ktorí potrebujú byť vyťažení, ktorí potrebujú hrať. Beriem to ako výzvu pre nich, môžu sa ukázať."

Každý zápas je dôležitý nielen pre rozvoj hráča, ale aj na sebavedomie, ktoré potrebujeme pred ligovým súbojom so Slovanom mať čo najvyššie. "Chalani musia ísť v každom zápase víťazstvu oproti. Tu nie je žiadna kalkulácia. Ideme ako vždy za výhrou, ktorá v pohárovom stretnutí neznamená body, ale postup."


zvládnuť motivovaného súpera

Rodený Oravčan Adrián Kaprálik sa vracia v rámci 2. kola Slovnaft Cupu domov. Čo to pre neho znamená?

"Veľmi sa teším na tento duel. Námestovo je hneď vedľa Jasenice, navyše som za stredajšieho súpera ešte v prípravke odohral pár zápasov. Práve s Jasenicou tam vládne rivalita, preto sa už neviem dočkať stredy," hovorí "Kapo", ktorý hral proti Námestovu naposledy ešte v kategórii U15. "Vždy to bolo pre mňa špecifické hrať na Orave. Som tam doma, vždy sa mi navyše darilo strelecky proti Oravčanom. Ak by som nastúpil, rád by som v tom pokračoval."

Čo nás teda čaká v Námestove? "Sú tam draví chalani. Momentálne už nepoznám káder súpera detailne, ale určite nepredajú kožu lacno. Potrebujeme zvládnuť tento duel. Verím, že to bude v našej réžii, budeme hrať našu hru. Vždy sa hrá ťažko proti motivovanému súperovi, no musíme to zvládnuť a postúpiť."

Kto bude v hľadisku fandiť Aďovi? "Určite príde rodina aj kamaráti. Ako som povedal, teším sa veľmi na stredajší duel. Dúfam, že sa budeme tešiť aj ako tím z postupu," dodáva 18-ročný krídelník.


Pohárový duel 2. kola, ktorý má výkop o 16:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Pavel Ochotnický, na čiarach asistujú Andrej Hrmo a Jakub Košecký.

Facebook