Sezóna 2020/2021 odštartovaná: ”Aby nás fanúšikovia vytlieskavali.”
V pondelok 20. júla odštartovali futbalisti MŠK Žilina skrátenú prípravu na novú sezónu 2020/2021, ktorá sa začína už 8. augusta. Trénerovi Pavlovi Staňovi sa hlásilo na úvodnom tréningu 21 hráčov, ktorí sú v novom ročníku znova odhodlaní prekvapiť súperov i fanúšikov.

Iba týždeň voľna si užili futbalisti MŠK Žilina spolu s trénermi po predošlom ročníku a už v pondelok 20. júla sa zišli znova na Štadióne MŠK, aby pokračovali v načatej práci z nadstavby. Tréner Pavol Staňo mal k dispozícii takmer totožný káder, s ktorým končil minulú sezónu. Doplnil ho novic Kristián Bari, najmladším členom je aktuálne 17-ročný Timotej Jambor.

Fortuna liga štartuje už 8. augusta, a tak nás čaká skrátená letná príprava, ktorá bude tentokrát prebiehať v domácich podmienkach. Okrem dvojice slovenských súperov šošoni vycestujú k južným hraniciam do Györu, kde si zmerajú sily s maďarským účastníkom I. ligy - Honvédom Budapešť, ktorý skončil počas minulej sezóny v tabuľke OTP Bank ligy na 5. mieste a rovnako sa predstaví v 1. predkole Európskej ligy.


nedlhý čas do ligy, veľa sme však nestratili

Krátku týždennú pauzu využil tréner Pavol Staňo síce mimo futbalových aktivít, ale hlavou bol takmer stále pri tíme.

"Čas bol tak krátky, že myšlienky mi smerovali stále k tímu. Na druhej strane sa našiel priestor aj na to, aby som vypol, zresetoval hlavu v prírode s rodinou. Tešil som sa už na kolektív, chalani dobre pracujú a vidieť aj výsledky, takže práca človeka baví."

Krátka pauza je pozitívom pre trénerov v tom, že hráči takmer nič nestratili zo svojej kondičky. "Je to aj pre nás nová, netradičná situácia. Určite to bude zaujímavé pre chalanov, keď neabsolvujú takú ťažkú letnú prípravu ako zvyčajne. Z tohto pohľadu je to teda zaujímavé."

Veľa sa o tom nehovorilo, no tréner si svojim štýlom trénovania i prezentovanou hrou vybojoval predĺženie pobytu na lavičke "A"-tímu. "Veci sa v športe a hlavne vo futbale rýchlo menia na jednu či druhú stranu. Ja urobím všetko pre to, aby bolo vedenie i fanúšikovia spokojní a aby sme fungovali v harmónii ako doteraz. Nebolo to zlé, teším sa na ďalšiu prácu."

Príprava je naozaj krátka, ako je ladená? "Tým, že hráči mali ešte individuálne plány a v prvých dňoch si ich overíme v testoch, počítame, že z kondície nič nestratili. Nemáme veľa času, už budúci týždeň začína II. liga, kde zasiahnu aj niektorí hráči od nás. Máme iba dva zápasy do ligy, aby sme sa pripravili. Nie je to veľa, ale na druhej strane sme ani veľa nestratili."

Káder ostal v podstate nezmenený, niektorí hráči pravdepodobne pôjdu na hosťovania. "Niektorí mladíci dostali priestor na to, aby si vyskúšali hosťovania, nové angažmány. Sme tomu otvorení, pretože týmto krokom môžu hrať ťažké zápasy. Je to tu nabité, máme veľké konkurenčné prostredie. Toto je jedna z ciest, ako sa presadiť a pomôcť si."

Nová sezóna začína od nuly, príde s tým aj zväčšený tlak? "Tlak je taký, aký si sami pripustíme. Body sú dôležité, ale pre mňa je rovnako dôležitý aj herný prejav a rast hráčov. Skôr či neskôr to pôjde ruka v ruke a verím, že výkony sa premietnu do bodov."

Čo si želá tréner do novej sezóny z osobného, ale aj tímového pohľadu? "Osobné ambície idú bokom. Z kolektívneho pohľadu chcem, aby boli ľudia minimálne tak spokojní, ako boli po jarnej časti, kde nás chválili za herný prejav i ochotu bojovať. Dalo sa na to pozerať. Aj po prehratom zápase so Slovanom nás fanúšikovia "vytlieskali", ohlasy boli dobré. Samozrejme, podporiť to treba aj dobrými výsledkami. Toto je cesta, ako prilákať diváka na tribúny. Určite si chceme vydobyť rešpekt medzi súpermi aj odborníkmi," dodáva rodák z čierneho, ktorý stál na lavičke MŠK doteraz v deviatich majstrovských stretnutiach. 


PLÁN PRÍPRAVNÝCH ZÁPASOV

  • 25.7. Honvéd Budapešť - MŠK Žilina (Györ, 19:00)
  • 1.8. MŠK Žilina - Púchov 18:30 (Budatín)
  • 1.8. MŠK Žilina B - Šamorín (16:30) | 1. kolo II. ligy
  • 8.8. ŠTART FORTUNA LIGY: FK Senica - MŠK Žilina

Kompletný rozpis prípravných zápasov nájdete aj v sekcii zápasy. Prípravné duely plánujeme vysielať aj na našom YouTube kanáli MŠKŽilinaTV.


Menný zoznam hráčov na prvom tréningu:

brankári

22 Samuel Petráš

30 Ľubomír Belko

obrancovia

23 Ján Minárik

2 Dominik Javorček

5 Adam Kopas

25 Tomáš Nemčík

66 Matúš Rusnák

27 Branislav Sluka

15 Kristián Vallo

stredopoliari

11 Vahan Bichakhchyan

18 Enis Fazlagić

7 Patrik Myslovič

9 Miroslav Gono

21 Ján Bernát

útočníci

32 Kristián Bari

20 Adam Goljan

16 Patrik Iľko

Timotej Jambor

6 Adrián Kaprálik

29 Dávid Ďuriš


Chýbali na prvom tréningu:

35 Marek Teplan

17 Jakub Paur

90 Dawid Kurminowski

14 Jakub Kiwior

28 Benson Anang

Facebook