Rozhovor s novým riaditeľom Akadémie MŠK
MŠK Žilina

V sobotnom predzápasovom Bulletine MŠK sme vám priniesli rozhovor s novým riaditeľom Akadémie MŠK Žilina Jaroslavom Bačíkom. Teraz vám ho prinášame v plnom znení aj na webe.

Začiatkom februára došlo na riaditeľskej stoličke v Akadémii MŠK k zmene. Skúseného Ľuboša Nosického vystriedal trénersky odchovanec MŠK Jaroslav Bačík. Mladý, obľúbený tréner, ktorý u šošonov pôsobil cez 10 rokov pri kategóriách žiakov a prípraviek, tak vymenil trávnik za kanceláriu.

Čo nové prinesie do jednej z najkvalitnejších futbalových akadémií na Slovensku? Kde vidí možný posun a čo bude pre neho úspechom v jarnej časti?

Nový riaditeľ si v MŠK prešiel už viacerými pozíciami. „Začínal som ako tréner pri prípravkách, kde som niekoľko rokov pôsobil ako koordinátor. V poslednom období som sa pohyboval v žiackych kategóriách U11 – U14," spomína na svoje trénerské začiatky 34-ročný futbalový odborník, ktorý si tak na istý čas oddýchne od trénovania. „Hneď po prijatí tejto ponuky som bol nastavený tak, že nebudem ďalej trénovať. Chcem predovšetkým vytvárať trénerom a hráčom podmienky na to, aby mali ešte lepší servis." Obľúbený, už ale bývalý tréner sa o svojich nástupcov nebojí. „Malo by byť naším cieľom, okrem samotnej výchovy hráčov, vychovávať aj trénerov. Nielen hľadať tie hráčske, ale aj trénerské talenty. Zoskupenie ľudí, ktorí pracujú s mládežou u šošonov, je z hľadiska talentu i kvality nadpriemerné. Pre mňa osobne je nová práca riaditeľa mládeže obrovským skokom. Prácu pri družstvách som vnímal už ako tréner, teraz však do toho prichádza práca s agentmi, zmluvy, reprezentačné výbery. Máme na starosti celú športovú stránku mládeže, akadémiu v Strážove, fungovanie hráčov v škole. Ďakujem teda aj Ľubovi Nosickému, ktorý mi veľa informácií odovzdal a vo všetkom mi veľmi pomáha."

Zároveň prichádza zodpovednosť za vedenie azda najzabehnutejšej akadémie na Slovensku, ktorá prináša pravidelné výsledky. „Cesta je definovaná celým klubom, budem rád, keď ju dotvorím svojimi poznatkami či vedomosťami. Je to však práca celého kolektívu trénerov. Ja som iba súčasť skladačky, ktorá, verím, že pomôže v tom, aby bola Akadémia MŠK Žilina ešte lepšia a dominantnejšia."

Pri pohľade na nového riaditeľa mu prúdilo hlavou hneď niekoľko nápadov na zlepšenie, ktoré sú tie prvé? „Ako prvé sme začali riešiť skauting. Tam máme výborných, znalých ľudí - Antona Nemčíka a Laca Kubalíka s bohatými skúsenosťami. Chceme to však nastaviť ešte lepšie, už od najmenších kategórií," hovorí riaditeľ, ktorý však dopĺňa: „Ide nám najmä o žilinský región, MŠK Žilina by mala vychádzať najmä zo Žilinčanov. Hráči z celého Slovenska by to potom mali už dotvoriť. Základom skautingu je však mesto, žilinský kraj. Vyselektovať deti z regiónu a získať „žilinské jadro". Toto je pre mňa priorita. Až následne kvalitným skautingom vytiahnuť tie najväčšie „perly" z celého Slovenska a dotvoriť kolektív. A aj keď sa nie všetky deti zo Žiliny u nás naplno uchytia, stanú sa z nich fanúšikovia, tréneri, prídu na tribúny a budú mať futbalové základy MŠK."

Zabehnutý systém prináša ovocie, čoho si je vedomý aj riaditeľ mládeže. „Nie je dôvod na zmeny. Filozofia je daná a hlavne overená výsledkami, môžeme ju „upgradeovať" a vytvoriť si priestor na zlepšovanie. Najdôležitejšou časťou sú samotní ľudia. Vidím priestor na skvalitnenie v zocelení, v tom, aby sme boli silní zvnútra."

Ako vidí tréner budúcnosť akadémie? „Počet detí, ktoré sú vekovo prípravkármi, znova stúpa. Sme nastavení pracovať s pohybovo najnadanejšími a najtalentovanejšími. Deti vždy prichádzajú, ale aj odchádzajú. To je na jednej strane pozitívum pre „A"-tím, že selektujeme deti. Zároveň však negatívum pre región, keď príde k nepopulárnemu „vyraďovaniu" detí. Tí, ktorí vedia, o čo ide, to chápu. Mienku ostatných neovplyvníme."

Pre mládež sa rozbiehajú súťaže v marci, čo bude jej riaditeľ považovať za úspech v jarnej časti? „Keď sa jednotlivé kádre budú zlepšovať a hráči sa budú radi stretávať na tréningu s trénermi i medzi sebou. Tým pádom ich to bude baviť a progres sa stane prirodzenou súčasťou. Následne prídu, samozrejme, aj dobré výsledky. Základ je teda najmä radosť z tréningu."

Nový riaditeľ si uvedomuje, čo je na šošonoch špecifické. „Mojou úlohou nie je postaviť tréningové centrum, mojou úlohou je vyhľadávať typológiu ľudí, ktorí prinesú rozdiel. Toto robí akadémiu akadémiou. Nehovorím však, že sa akadémia nebude modernizovať. MŠK ale nerobia dobrou akadémiou veľké tréningové centrá a špičkové zázemia, špeciálny je tento klub práve ľuďmi, ktorí v ňom pracujú. Jednoznačne práve tento smer chcem udržať a dotvoriť," uzatvára riaditeľ Akadémie MŠK Žilina Jaroslav Bačík.

Facebook