Prvým súperom na sústredení majster Macedónska
Futbalisti MŠK Žilina sa po roku znova zžili s vysokohorských prostredím v Kranjskej Gore a po troch dňoch sústredenia ich čaká prvý prípravný zápas. V utorok i stredu absolvovali šošoni dvojfázové tréningy, vo štvrtok ich čaká ako prvý protivník v Slovinsku macedónsky šampión KF Shkëndija, ktorý má svoj tréningový kemp rozložený rovnako v Kranjskej Gore.

Kentošovci tak za svojím súperom ďaleko jazdiť nemusia, keď svoj prípravák odohrajú iba pár minút od hotela. Shkëndija už stihla odohrať v príprave na predkolá Ligy majstrov súboje s Ľubľanou (výhra 1:0) a v nedeľu si zmerala sily s českým Zlínom (prehra 0:1). S Macedónčanmi nás prepája hneď dvojica našich aktuálnych hráčov – Enis Falzagić a Besir Demiri, ktorí predtým pôsobili práve u majstra z Macedónska.

premeniť prvú šancu

Zverenci trénera Jaroslava Kentoša majú za sebou úvodné štyri tréningové jednotky, ktorými sa v Slovinsku plne aklimatizovali. S asistentom Tibora Goljana sme sa o nich bližšie porozprávali.

"Máme výborné podmienky na trénovanie, absolvovali sme štyri tréningové jednotky, posledná bola zameraná na nácvik štandardných situácií. Celkovo plníme plán, hráči sú zdraví, takže s prvými dňami vládne spokojnosť."

Pre Macedónčanov pôjde už o tretí prípravný duel v Slovinsku. „Tešíme sa na prvý z troch naozaj kvalitných zápasov na sústredení. Určite nás preveria všetky tri tímy, Shkëndiju sme si zanalyzovali aj s hráčmi, pozreli sme si ich štýl. Samozrejme, bude to najmä o nás. Na tento zápas rozdelíme hráčov na dve skupiny. Jedna bude trénovať, druhá nastúpi na zápas."

Tréner načrtol, že vo štvrtok zasiahne do stretnutia približne polovica hráčov. Nebude to ako proti Karvinej, kde sa cez polčas prestriedala takmer celá jedenástka. „Uvidíme, čo prinesie samotný zápas. Nepočítame s tým, že budeme cez polčas striedať celú jedenástku. V priebehu duelu však prídu striedania."

Stihol Enis Fazlagić ako bývalý hráč Shkëndiji niečo poradiť? „Prehodil pár slov s trénerom Kentošom. Pozerali sme si ich aj my tréneri, nejaké informácie máme aj od Enisa, ale mužstvo Shkëndiji už je odvtedy iné. So Zlínom prehrali naposledy 0:1, no trafili tyčku i brvno. Predtým zas jedným gólom vyhrali nad Ľubľanou. Majú za sebou už dva duely a ukázali v nich vysokú kvalitu, ktorá určite preverí aj náš tím."

Žltozelení majú za sebou jedno prípravné stretnutie. „S Karvinou tam bolo veľa dobrých vecí, ale aj veľa chýb. Predsa len išlo o prvé stretnutie sezóny. Strelili sme tri góly, no vo finalizácii je vždy čo zlepšiť. Hlavne v ťažkých zápasoch, ktoré nás čakajú, nebudeme mať veľa šancí. Snažíme sa pozitívne tlačiť na chalanov, aby premenili prvú šancu. Môže sa potom stať, že ďalšia nepríde, resp. že príde gólová odpoveď súpera." Obrana inkasovala v Česku štyrikrát, tréner pomenoval dôvody jasne. „V defenzíve sa musíme vyvarovať chýb pri našom pozičnom útoku, pri držaní lopty, kedy je každé mužstvo zraniteľné. Tak tomu nebolo v Karvinej. Nemôžeme sa pozerať na vek, či má hráč 18 alebo 25 rokov, je potrebné, aby sa zlepšoval v každom tréningu."

Trénerov teší aj zdravotný stav. „Zdravotne sú všetci pripravení hrať, za čo sme radi. Hráči zvládajú vyššiu tréningovú záťaž. Jedinou výnimkou je Vahan Bichakhchyan, ktorého pošetríme. V Karvinej nastúpil, no treba ho nasadzovať rozumne. Preto bude individuálne trénovať."

súper, čo chce hrať futbal

Kto by mohol poznať štvrtkového súpera lepšie než Enis Fazlagić. Ako vidí svoj bývalý tím. Čo zas hovorí na sústredenie v Kranjskej Gore obranca Martin Králik?

Štvrtkový súboj sa odohrá v Kranjskej Gore s výkopom o 17:30 hod. Zo zápasu plánujeme LIVE PRENOS, no nakoľko sa zápas uskutoční na tréningovom ihrisku, ktoré nemá krytú tribúnu, závisieť bude aj od počasia.

Facebook