Prvý blok letnej prípravy vyvrcholí sobotným súbojom v Karvinej
Po vyše týždňovom tréningovom drile, ktorý absolvovali futbalisti MŠK Žilina v domácich podmienkach, na nich čaká aj prvé prípravné meranie síl v novej sezóne. Podobne ako v minuloročnej letnej priprave cestujeme na úvod k českému prvoligistovi. Po tri a pol roku si zopakujeme súboj proti Karvinej, ktorá sa v uplynulej sezóne úspešne zachránila a najvyššiu českú súťaž si zahrá aj v aktuálnom ročníku.

Zverenci trénera Františka Straku absolvovali na úvod prípravy sústredenie v Poľsku a aj pre nich bude sobotný duel premiérovým v letnej príprave. V karvinskom kádri figurovali v minulej sezóne pre šošonov známe mená - Dávid Guba či Bojan Letić, v MFK je však aktuálne už iba náš bývalý krídelník. V Karvinej sme sa naposledy predstavili v zimnej príprave v roku 2016, kedy sme na ich umelej tráve dokázali vyhrať 4:1. Z vtedajšieho kádra si duel pamätá obranca Martin Králik a dvojica zo stredu poľa - Viktor Pečovský a Miroslav Káčer.

dať priestor všetkým

Pred vyvrcholením úvodného bloku letnej prípravy sme sa porozprávali s asistentom trénera Máriom Auxtom o pripravenosti hráčov, zdravotnom stave, úvodných tréningoch i zámere trénerov pred súbojom s Karvinou. Premietnu sa výkony v sobotnom dueli aj do nominácie na sústredenie v slovinskej Kranjskej Gore?

konečne zápas

Po krátkych dovolenkách vládne už vyše týždňa v šatni šošonov klasicky dobrá nálada. Šošoni prišli po individuálnych plánoch slušne pripravení, čo potvrdzujú slová Lukáša Jánošíka.

"Mali sme tam nejaké behy a posilku. Individuálne to ide vždy o trochu ťažšie ako s tímom. Je preto super, že už sme spolu a vzájomne sa posúvame. K veľkým zmenám v kabíne nedošlo, rozlúčili sme sa so Škvarom, prišiel Besir Demiri. Takmer všetci sa dokonale poznáme, partia teda ostala pokope," hovorí rodák z Hôrok, ktorý priznáva, že tréneri ich v úvode už tradične nešetria. "Prvé týždne sú vždy náročnejšie, dosť náročné, no patrí to k tomu. Teraz už začne tá lepšia časť, pretože nás čakajú aj zápasy."

Čo všetko šošoni absolvovali v prvých tréningových jednotkách? "Okrem trávy v Budatíne a posilky sme si vybehli aj do lesoparku na mierne kopce, mali sme tam "fartlekove", intervalové behy." Takže cítiť svalovicu? "To ani nie. Skôr menšia únava, ale všetci sme dobre nachystaní a zlepšujeme kondičku."

Lukáš je po odchode Jara Mihalíka najskúsenejším krídelníkom. Do správnej prevádzkovej teploty sa dostal vinou zranenia až v úplnom závere sezóny. "Cítim sa každým dňom lepšie, sebavedomejšie na trávniku. Koleno drží a verím, že to takto bude pokračovať nielen v letnej príprave, ale aj počas celej sezóny. Po odchode Jara už aj vekovo patrím k starším, skúsenejším, takže pri pevnom zdraví by som bol rád na trávniku čo najčastejšie a pomohol plnohodnotne mužstvu."

Karviná je prvým súperom, už tradične sa do úvodného duelu prípravy pôjde s ťažšími nohami. "Tak to už býva. Určite ale do toho dáme všetko. Po dlhšom zápasovom oddychu si chceme schuti zahrať a ukázať, že futbal vieme hrať, aj keď toho máme fyzicky dosť." V minulom roku sme štartovali s Opavou, aj tentokrát to bude český prvoligista. "Znova to bude kvalitný zápas, Karviná bude pokračovať medzi českou elitou, takže nás určite preverí. Po tréningoch to bude zmena, takže sa veľmi teším. Samotný štýl Karvinej detailne nepoznám, hlavne sa chceme každý jeden ukázať trénerom v čo najlepšom svetle a ísť s mužstvom aj na sústredenie do Slovinska," hovorí 25-ročný odchovanec šošonov.

Prvý prípravný súboj tohtoročnej letnej prípravy má naplánovaný výkop v sobotu o 14:00 hod. na Mestskom štadióne v Karvinej.

Na základe žiadosti súpera však nebude možné vysielať duel LIVE cez náš kanál MŠKŽilinaTV. Z prípravného stretnutia tak prinesieme následne iba zostrih.

Facebook