Proti Pohroniu sa čo najlepšie prispôsobiť terénu a zlepšovať svoj výkon
Fortuna liga pokračuje svojím druhým jarným kolom, v ktorom futbalisti MŠK Žilina cestujú vôbec premiérovo v najvyššej súťaži do Pohronia. Na zrekonštruovanom štadióne v Žiari nad Hronom sa chcú Staňovci prispôsobiť terénu a poraziť nováčika aj druhýkrát v sezóne.

Duel 20. kola, ktorý má výkop v sobotu o 14:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Ladislav Prešinský. Vstupenky do sektoru hostí sa budú predávať priamo pred ním.


Nováčik vstúpil do jarnej časti po poriadnom prievane v kabíne. K tímu trénera Mikuláša Radványiho sa pripojilo deväť hráčov, rovnaký počet futbalistov z mužstva Pohronia zas odišlo. Do kádra pribudli zaujímavé mená, známe aj z pôsobenia v iných fortunaligových kluboch - český stopér Petr Pavlík, stredopoliar Michal Obročník, hrotový útočník Ismar Tandir a v neposlednom rade aj dvaja šošoni, ktorí u nováčika hosťujú - Peter Chríbik a Roland Gerebenits. 

Naopak, v tíme skončil Ján Nosko (odchod do Banskej Bystrice), kariéru ukončilo duo Lukáš Tesák - Roman Packo a hosťovanie sa skončilo brankárovi Martinovi Vantrubovi. S obmeneným kádrom sa "pohronské osy" pripravovali na Fortuna ligu v domácich podmienkach a z ôsmich zápasov zaknihovali až šesť víťazstiev. Ostrý, a hneď aj "šesťbodový" štart do jari, si Pohronie odkrútilo na ihrisku predposlednej Nitry. S ňou si však nováčik body podelil, čo znamená, že zverenci trénera Radványiho strácajú na záchranu naďalej štyri body.


čo najlepšie sa prispôsobiť

Po úspešnom domácom vstupe do jari čaká zverencov trénera Pavla Staňa prvý zápas na súperovej pôde. Hneď to bude zároveň aj premiéra na štadióne v Žiari nad Hronom, kde sa postavíme po prvýkrát už účastníkovi najvyššej súťaže. 

"Určite nás čaká ťažký zápas, možno aj ťažší, než bol domáci proti Moravciam, pretože sme nastúpili na ihrisku, ktoré poznáme. Je náročné predpovedať, aké bude ihrisko v Pohroní. Dobrý futbalista sa vie prispôsobiť terénu a my sa tomu terénu musíme prispôsobiť rovnako ako domáci. Kto sa lepšie prispôsobí ihrisku, môže uspieť," predpovedá hlavný kormidelník MŠK, ktorý vie, že náš výkon z prvého jarného kola ani zďaleka nebol naším stropom. "Sme si vedomí, že môžeme hrať lepšie a na to slúži dennodenný kontakt, pri ktorom pracujeme na odstránení detailov, ktoré nám nefungovali." Premenlivé žilinské počasie nedovoľovalo počas týždňa naplno využiť prírodný trávnik, tréner v tom však problém nevidí. "Nechceli sme riskovať zranenia a zároveň sme si nechceli zničiť prírodný trávnik. Určite sa na to nevyhovárame a plne sa sústredíme, aby sme sa čo najlepšie prispôsobili trávniku v Žiari." 

Víťazná zostava sa nemení. Toto však u šošonov platiť pred sobotou nemôže, keďže s istotou bude chýbať Filip Kaša, ktorý uvidel s Moravcami piate žlté upozornenie v sezóne. "Nezameriavame sa iba na víťaznú zostavu z nedele. Každý z hráčov nám dáva na tréningoch impulzy, takže uvidíme." Po prvom stretnutí sa upieral zrak verejnosti na Lukáša Jánošíka, ktorý v posledných troch stretnutiach (ak rátame aj prípravu) zaznamenal sedem presných zásahov. "Lukáš musí byť naďalej pokorný, pracoval tvrdo v príprave a teraz sa mu to vypláca. Zaslúžene si pýta pozornosť, ale musí ostať pri zemi," hovorí na výkon svojho zverenca rodák z Čierneho a zároveň dopĺňa pohľad na druhého útočníka: "Aj Filip Balaj urobil kus roboty. Hoci nestrelil gól, urobil čiernu robotu. Bol aj pri druhom góle, kedy spravil svoje veci a prihral Bensonovi Anangovi. Máme kvalitných útočníkov a sme radi, že každý má svoje silné stránky. Vždy si vytiahneme hráčov, ktorí vyzerajú pred zápasom najlepšie a zároveň vedia zapasovať na štýl daného súpera."

Zdravotný stav sa počas týždňa v kabíne šošonov postupne zlepšoval. "Mali sme menšie komplikácie po zápase s Moravcami, ale nejakým spôsobom sme všetci pripravení."


držať loptu a zvíťaziť

Úspešný štart do jari má za sebou poľský legionár Dawid Kurminowski, ktorý síce proti Zlatým Moravciam nastúpil ako striedajúci žolík, ale premiérový ligový gól v žltozelenom drese stihol streliť za 17 minút svojho pobytu na trávniku.


stopercentne koncentrovaní

Proti Zlatým Moravciam sa v tejto sezóne ďalším spoľahlivým výkonom prezentoval obranca a odchovanec MŠK Martin Králik. Aj on niekoľkými vydarenými súbojmi prispel s defenzívou k deviatej nule v tomto ročníku.

"Z našej strany to bol celkom dobrý výkon. Hoci sme sa ťažšie rozbiehali, po góloch sme už hrali svoju hru, tlačili sa do ďalších gólov a na začiatok to vyšlo fajn," hovorí rodák z Prievidze, ktorý vie, že prvé jarné kolá sú vždy náročné. "Po dlhej pauze od ostrého duelu, dlhej príprave sa všetky mužstvá tešia na ligu. Vždy je prvý duel diametrálne odlišný od tých, ktoré sú v strede sezóny, čo dokumentujú aj ďalšie výsledky prvého kola. O to radšej sme, že sa nám ho podarilo zvládnuť, ale už sa svedomito pripravujeme na ďalšie stretnutie."

To, na čo sa defenzíva šošonov pripravovala počas prípravy, dodržala aj proti Moravciam. "Systém na troch stopérov nám dáva novú zbraň voči súperom. Vieme lepšie reagovať a prispôsobiť sa tomu, čo potrebujeme." Aký duel očakáva naša defenzívna opora v Žiari nad Hronom? "Bude sa hrať na prírodnej tráve, a o to viac to bude náročnejšie v tomto ročnom období. Ak nepôjdeme na sto percent, nemusí na nám podariť zvíťaziť. Pri prechode z umelej trávy na prírodnú treba určite zjednodušiť hru."

Mates je spolu s Mirom Káčerom jediný z nášho poľa, ktorý nechýbal na trávniku v lige ani minútu. "Snažíme sa aj mladším chalanom pomáhať. Niektorí si môžu po prvej výhre uletieť, ale ani počas týždňa som nič také z nikoho necítil. Ideme ďalej a pred sebou máme veľmi dôležitých 13 stretnutí. Aj v sobotu musíme ísť do každého súboja so stopercentnou koncentráciou, aby nás nič nemohlo prekvapiť. Najdôležitejší súboj je vždy ten najbližší. Preto sa sústredíme na sobotu a chceme v Pohroní uspieť," dodáva Martin Králik.


Sobotné stretnutie, ktoré má v Žiari nad Hronom výkop o 14:00 hod, bude rozhodovať ako hlavný rozhodca Ladislav Prešinský, na čiarach asistujú Martin Borsányi a Adam Jekkel.

Vstupenky do sektoru hostí sa budú predávať priamo pred ním, cena je 3 eurá.

Facebook