Proti Karvinej zásadný duel pre ďalší posun
Jediný domáci duel letnej prípravy. Prakticky jediný zápas, kedy si môžete pozrieť zverencov trénera Jaroslava Hynka naživo. Špecifické prostredie tréningovej plochy v Budatíne prinesie v sobotu dopoludnia súboj Šošonov s českou Karvinou. O ďalšej spätnej väzbe, naskočení reprezentantov či komunikácii so šéfom žltozelenej lavičky.

Na sobotný duel s výkopom o 11:00 hod. je vstup voľný, priamy prenos tentokrát k dispozícii nebude, keďže sa hrá na tréningovej ploche.



prípravný súboj s karvinou po troch rokoch

Druhým súperom prípravy bude pre Šošonov tím z Karvinej, ktorý donedávna hrával českú najvyššiu súťaž, no v uplynulom ročníku zviedol neúspešný boj v skupine o záchranu, a tak po šiestich sezónach bude musieť v II. lige bojovať o opätovný postup medzi elitu.

S českým mužstvom sa stretneme po troch rokoch, v roku 2019 sme počas letnej prípravy na trávniku súpera podľahli MFK 3:4. Okrem iných v ňom pôsobí od roku 2020 náš odchovanec Lukáš Čmelík a aj brat Mareka Teplana - Juraj, hrajúci ako záložník. Pre kabínu kormidelníka Tomáše Hejduška pôjde o prvý prípravný zápas letnej prípravy, hoci prípravu odštartovali rovnako ako žltozelení 13. júna.


málo času, veľa podnetov

Sobotný predpoludňajší súboj sa odohrá na tréningovej ploche v Budatíne, kde sme sa predstavili v prípraváku takmer presne pred rokom, vtedy proti Podbrezovej. Tréningovú plochu využívajú zverenci trénera Jaroslava Hynka pravidelne, zápas je najlepší tréning. Súhlasí s týmto tvrdením aj tréner MŠK?

"Zápas je momentálne najlepšia spätná väzba, čo sme urobili dobre a kam sa ďalej posunúť. Pre nás teda Podbrezová a aj teraz Karviná sú vzhľadom k tomu, že tretina hráčov prišla až počas tohto týždňa, pre posun a spätnú väzbu tým najlepším zrkadlom, ako dokážeme realizovať tréningový proces v zápase."

Tréneri sa do toho postupne dostávajú viac a viac. Ako prebiehajú tréningy a ako reagujú hráči na nový realizák? "Chalani vždy na začiatku tréningu, kedy ešte nie sme unavení a poriadne zaťažení, reagujú na podnety veľmi dobre. Dokážu tam vložiť princípy, ktoré od nich vyžadujeme. Posledné minúty, keďže pracujeme v maximálnej intenzite a simulovaných zápasových podmienkach, to niekedy skĺzne do zaužívaných stereotypov. Myslím si ale, že 80% tréningu urobíme tak, ako by sme chceli. Teraz je otázka, v akom objeme to dokážeme dať do stretnutia."

Po Podbrezovej prišli žiadané chyby - kam vás to posunulo, kde treba pridať, ktorým smerom sa vydať? "Stále potrebujeme pracovať na celom priebehu zakladania útoku až do koncovky. Behom týždňa sme sa teda venovali prakticky všetkému, venovali sme sa riešeniam v poslednej tretine ihriska, v ktorej je to najnáročnejšie. Zároveň sme cvičili prechodovú fázu do defenzívy. Komplexných podnetov bolo dosť, času je však málo, preto potrebujeme toho do ligy pokryť čo najviac."

Akýmsi heslom tohto týždňa bola komunikácia. "Stále je potrebné pracovať na súdržnosti tímu, na otvorenosti mužstva. Aby sa všetci cítili bezpečne. Otvoriť komunikačné kanály tak, aby sa hráči, ak niečo majú, čo ich brzdí, o tom dokázali baviť. To je mimo ihriska. Na trávniku ide o zodpovednosť, kedy je potrebné si prevziať hráča, zakričať si, zobrať na seba zodpovednosť, pomôcť si práve komunikáciou."

Od pondelka sa pripojili k tímu reprezentanti, káder sa preto musel zredukovať. "Niektorí hráči sú zranení, preto sme zatiaľ posunuli do B-tímu mladých afrických chalanov a ešte jedného hráča. V nasledujúcich dňoch to môžu byť ďalší dvaja. S prístupom hráčov sme ale absolútne spokojní. Ide o to, čo dokážu chalani v maximálnom tempe, v maximálnej kvalite zvládnuť. Na ten top level to ešte nebude. Reprezentanti vstúpili do úvodného týždňa dobre, zvládli ho. Tak nejak som si to predstavoval."

Karviná bude slúžiť ako ďalšia potrebná spätná väzba. "Vždy sa pozeráme aj na to, kto proti nám stojí. Tentoraz ide o Karvinú, ktorá "spadla" z ligy, tiež majú nového trénera a viacero vecí sa tam iba formuje, podobne ako tu u nás. Verím však, že tentoraz budeme dominantnejší a ukážeme väčšiu kvalitu v poslednej fázy ihriska. Hráči majú znova nejaké úlohy, preto sa tešíme na sobotný zápas, ako to vypáli."

Ako to v sobotu časovo rozvrhne realizačný tím? "Opäť by sme to chceli ideálne rozvrhnúť na čo najviac chalanov, najlepšie 45 minút. Uvidíme, ako to vyjde. Znova sa môže stať, že niektorí chalani odohrajú väčšiu porciu zápasu."


Ako sme avizovali, sobotný súboj v Budatíne s výkopom od 11:00 hod. si môžete pozrieť naživo zdarma. Nakoľko ide o tréningovú plochu bez tribúny, z duelu nebude vysielaný priamy prenos.

Facebook