Pred zápasom FC DAC 1904 Dunajská Streda - MŠK Žilina
Program 5. kola Fortuna ligy uzavrie nedeľný zápas na Žitnom ostrove, v ktorom sa futbalisti MŠK Žilina postavia proti domácemu DAC Dunajská Streda.

Náš najbližší súper má v úvode ročníka pod vedením nového talianskeho trénera Marca Rossiho, ktorý prišiel pred sezónou z maďarského Honvédu, za sebou štyri ligové duely, v ktorých nepoznal chuť prehry a rovnako tak aj očakávaný postup do 3. kola Slovnaft Cupu.

Postupne sa hráči DAC-u stretli v lige s Podbrezovou, ktorú doma zdolali gólom Pačindu 1:0. Dobrý vstup do sezóny podčiarkli víťazstvom proti Trenčínu, ktorý zdolali pod Čákovým hradom 2:1. Posledné dve vystúpenia sa skončili deľbou bodov, oba zhodne výsledkom 1:1 - najskôr pred domácimi tribúnami remizovali s Ružomberkom a s bodom odišli aj z Bratislavy. Medzitým si stihli podľa očakávania zaistiť postup v Slovenskom pohári cez Ivanku pri Dunaji. Už tradične patria medzi opory Dunajskej Stredy útočník Pačinda, ktorý je s dvomi presnými zásahmi najlepším strelcom tímu, osou stredovej formácie je Chorvát Ljubičič. Najnovším prívlastkom nedeľného protivníka je maďarský reprezentant Kalmár, ktorý prišiel na juh Slovenska z nemeckej bundesligy.

Dunajskostredčania myslia nielen výstavbou kádra, ale aj štadióna na vrchné priečky. V minulej sezóne remizovali s MŠK v dvoch vzájomných zápasoch zhodne 2:2, v Senci zvíťazili žltozelení dominantným spôsobom po výsledku 6:0. Šošoni rovnako myslia v aktuálnom ročníku na najvyššie miesta a už len posun v tabuľke smerom nahor.

potvrdiť "novú šťavu"

Na meranie síl sa teší aj partia okolo Adriána Guľu, pre ktorú pôjde o náročné stretnutie, no zároveň veľkú výzvu uspieť a potvrdiť prvú výhru sezóny u protivníka so silným fanúšikovským zázemím.

Bude duel najťažší v doterajšom priebehu? "Určite bude najkrajší, pretože domáci majú početnú podporu v hľadisku a na to sa tešíme. S Dunajskou to vždy bývajú dobré zápasy. Vieme, že sme ich dokázali poraziť aj výrazným rozdielom, vieme aj to, že sme tam stratili vedenie. Sme si vedomí, kam ideme a podľa toho sme sa aj pripravovali," prizvukuje tréner aktuálneho majstra, ktorý si konečne pripísal počas minulého víkendu trojbodový zárez. "Podstatné je, že sme fyzicky, systémovo, ale hlavne výsledkovo zvládli duel so Senicou. Dodalo nám to novú šťavu. Dôležité je, aby sme to teraz potvrdili, pretože minulý víkend to bolo povinné víťazstvo. Musíme a chceme prinášať body aj z ihrísk súperov," hovorí kormidelník MŠK o túžbe za prvou vonkajšou výhrou.

Prvé kolá načrtli, že boj o prvú šestku bude poriadne vyrovnaný. "Stále je úvod súťaže, no potvrdila sa nevyspytateľnosť, každý je schopný poraziť každého. Veríme, že my na ploche ukážeme celkové zlepšenie." K tomu by mali prispieť aj rekonvalescenti, ktorí mali po minulej sobote menšie šrámy. "Ohľadom zdravotného stavu môžeme konštatovať pozitívnu situáciu. Denis Vavro trénuje, jeho štart je otázny, no výrazne sa zlepšuje. Neistý je aj štart Jakuba Holúbeka a Kristiána Valla."

Po obrannejších súperoch očakávajú guľovci otvorenejší futbal. "Istotne budeme útočiť do otvorenejších priestorov, taliansky tréner priniesol nové taktické prvky, ktoré máme naštudované. Máme o sebe vzájomne dostatok informácií, pravda sa ukáže na trávniku," prezrádza 42-ročný lodivod, ktorý proti Senici využil niektorých hráčov po prvýkrát v sezóne. Bude sa odrážať práve od víťaznej zostavy? "Aj z tejto zostavy, aj zo zdravotného stavu. Neustále sa snažíme veci inovovať, preto môžeme v nedeľu opäť niečím prekvapiť," necháva si na záver preview základnú zostavu pre seba šéf lavičky Adrián Guľa, ktorý sa proti DAC postaví na žltozelenej lavičke po 14. krát.

kvalita je na našej strane, chceme vyhrať

Po zápase v Slovenskom pohári s Dobrou Nivou čaká útočníka Roba Polievku ďalší špeciálny zápas. Postaví sa proti klubu, kde pôsobil rok a pol.

naskočiť na víťaznú vlnu

Proti Senici sa ukázal po druhýkrát v základe MŠK na poste stopéra Dávid Hancko, svoju premiéru v základe šošonov si 19-ročný obranca odbil práve na jar na Žitnom ostrove pri remíze 2:2.

"Určite nás nečaká nič ľahké, v Dunajskej Strede je kvalitné mužstvo, celá kabína sa však teší na vzájomný duel. Vieme, že ich bude hnať štadión dopredu. Dúfam, že aj naši fanúšikovia nám pomôžu a spolu to zvládneme. Verím, že sa nám podarí zvíťaziť," myslí si rodený Prievidžan, ktorému spolu s celou kabínou stúplo sebavedomie po dominantnej výhre 7:1. "Celý klub potreboval také víťazstvo, preto verím, že sme naskočili na víťaznú vlnu a budeme pokračovať nielen dobrými výkonmi, ale aj výsledkami," zhodnotil pozitívny dopad, ktorý prišiel s prvými bodmi, ľavák v obrane MŠK.

Prvý štart v základe a aj prvý presný zásah určite pomôže pri napredovaní aj samotnému odchovancovi Akadémie MŠK. "Veľmi ma to potešilo a zároveň motivovalo do ďalších stretnutí, ďalšej práce. Hlavne, aby sa darilo mužstvu," priznáva "Hanco", ktorý si nechal dres z prvého "gólového" zápasu na pamiatku.

Nedeľný zápas, ktorý má výkop o 18:30 hod., bude rozhodovať trojica arbitrov, ako hlavný Ivan Kružliak, na čiarach asistujú Martin Balko a Branislav Hancko.

Facebook