Pred zápasom 2.predkola EL: Dacia Kišiňov - MŠK Žilina
Po postupe cez severoírsky Glentoran FC v 1.predkole, sa v nasledujúcom predkole stretneme s moldavským vicemajstrom Daciou Kišiňov, ktorá ako prvú prekážku v UEFA Europa League vyradila macedónsky tím FK Renova.

 Najskôr zvíťazila na pôde súpera 1:0 a na domácom štadióne si poradila s Macedóncami 4:1. Dacia je úradujúcim vicemajstrom, keď skončila v najvyššej súťaži druhá o skóre za FC Milsami Orhei, ktorému v poslednom kole podľahla 1:2. Rovnako druhí skončili "vlci" aj v pohári, keď vo finále nestačili na Šeriff Tiraspoľ a podľahli mu po predĺžení 2:3.

História sa tak opakuje a nás čaká podobne ako pred šiestimi rokmi moldavský tím. Vtedy sme rovnako v 2.predkole v oboch zápasoch Kišiňov zdolali, najskôr doma 2:0, v odvete na štadióne Dacia sme vyhrali najtesnejšie 1:0. Pre zaujímavosť prikladáme aj štatistiky a zostavy zo spomínaných duelov. K vtedajším hráčom patril aj bývalý obranca a terajší tímový manažér Vladimír Leitner.

2. predkolo UEFA Europa League 2009/2010

MŠK Žilina - FC Dacia Kišiňov (Mold.) 2:0 (0:0)

Góly: 57. T. Oravec, 77. Lietava, ŽK: 66. Zlatkovič - 23. Grosev

Zostava MŠK Žilina: Perniš - Angelovič, Piaček, Šourek, Mráz - Guldan - Kobylík (88. Babatounde Bello), Jež, Adauto (56. Lietava), Zlatkovič (76. Žilák) - Oravec

FC Dacia Kišiňov (Mold.) - MŠK Žilina 0:1 (0:0)

Gól: 47. T. Oravec, ŽK: 6. Orbu, 64. Sackey, 65. Trinitackij, 76. Bulat - 60. Leitner, 80. Jež, ČK: 86. Trinitackij (Dacia, po druhej žltej),

Zostava MŠK Žilina: D. Perniš - S. Angelovič, Piaček, Šourek, Leitner (69. Zlatkovič), Mráz - Guldan - Kobylík (63. Adauto), Jež, Žilák - Oravec (79. Lietava)

Pred odchodom na letisko sme odchytili tichého, no pracovitého obrancu Bojana Letića, pre ktorého to bol prvý rozhovor v slovenčine. Premiéru však absolvoval aj v pohárovej Európe. "Prvýkrát v kariére mám možnosť hrať Európsku ligu, jej debut v nej mi vyšiel, bol to výborný pocit. Teraz sa sústredíme na Kišiňov, ktorého hru si musíme ešte poriadne preštudovať." Rodáka z Brčka sme sa spýtali aj na jeho konfrontáciu s Moldavským futbalom. "Zatiaľ som nehral proti tímu z Moldavska, videl som jedine video. Čaká nás náročná robota, stále máme čo zlepšovať oproti zápasom s Glentoranom." Žltozelených hneď z úvodu ročníka čaká poriadna porcia zápasov, štvrtok Dacia, v nedeľu nastúpime na trávniku Podbrezovej. Bosniaka, ako jedného z mála, využíva tréner Adrián Guľa na ľavej strane pravidelne. Náš kormidelník spomínal rozšírenie kádra."Máme pred sebou veľa súbojov, začína liga, z môjho pohľadu by sa do tímu hodili ďalší šikovní futbalisti. Bude to náročné na kondíciu, odohráme dosť minút za krátku dobu. Poctivo na sebe pracujem, takže ja osobne to zvládnem. Je však na trénerovi, koho postaví od začiatku." O niekoľko dní tomu bude rok, čo ľavý obranca prestúpil do MŠK. "Áno, dobre si pamätám tento deň, bol to veľký krok vpred v mojej kariére. Celý systém, akým sa pracuje v Žiline, sa nedá porovnávať s úrovňou v Bosne. Podmienky, v akých trénujeme tu, sú niekde úplne inde. To, čo robíme tu dennodenne, sa u nás doma robí raz do týždňa. Cítim sa tu skvele." Jediné, čo Bojanovi v Žiline chýba, je strelený gól. "Pracujem na tom, viacerí spoluhráči ma už podpichujú. V prvom rade sa sústredím na svoje defenzívne povinnosti. Veľmi chcem, avšak pokiaľ neinkasujeme budem radšej." Na 22-ročnom obrancovi, ktorý odohral dva zápasy za reprezentáciu Bosny do 21 rokov, je vidieť dravosť a zápal pre hru. Preto netají svoje ďalšie ambície. "Makám na sebe, postupne chcem napredovať. Takým snom je asi jedna z top 5 líg v Európe, hoci najviac inklinujem k talianskej. Tú som sledoval už ako malý chlapec." Skromným hlasom dodala žilinská dvadsaťjednotka na záver aj svoje vzory na ľavej strane. "David Alaba a Marcelo."

Naši chalani odchádzajú v utorok podvečer do Bratislavy, kde prespia a v stredu predpoludním ich čaká let do Moldavska. Po prílete a ubytovaní v Kišiňove, absolvujú hráči tréning na hlavnej ploche o 18.00 hod nášho času. V rovnakom čase, o deň neskôr, je naplánovaný výkop úvodného stretnutia 2.predkola.

Facebook