Pred súbojom s Nitrou nehľadieť na tabuľku a zlepšiť výkon
Futbalisti MŠK Žilina pokračujú po pohárovom postupe ďalším ligovým zápasom. V 5. kole sa predstavíme na domácej tráve pod Dubňom proti Nitre. Samozrejme, všetci chceme pokračovať na víťaznej vlne, no pozornosť šošonov z kabíny sa zameriava najmä na výkon, ktorý chceme a potrebujeme po Slovnaft Cupe jednoznačne zlepšiť.

Sobotný súboj má výkop o 19:00 hod., hlavným rozhodcom bude Peter Kráľovič.


S mužstvom Nitry sme na domácom trávniku štartovali predošlú sezónu, Nitrania sa tak predstavia pod Dubňom po vyše ročnej odmlke. Odvtedy sa káder ako u väčšiny ligových tímov poriadne obmenil, navyše od aktuálneho ročníka sedí na lavičke FC Marián Süttö. Ten s tímom v prvých kolách Fortuna ligy zažil strelecké aj bodové suchoty. Presnú mušku našli Nitrania až v predošlom kole proti Seredi, v ktorom si pripísali prvé body do tabuľky po výhre 3:2. Gólový bol náš súper aj počas tohto týždňa, keď aj on vstúpil do pohárových bojov úspešne. V 2. kole si poradil jednoznačne s piatoligovým Veľkým Lapášom 7:2.


nečakať na reakciu a byť proaktívni

Kabína Jaroslava Kentoša pokračuje v anglickom týždni. V utorok trénera okrem postupu netešilo v Lipanoch asi nič, prerotovaná zostava trénerov nepotešila. "Po takom výkone nikdy nie je príliš do reči. Bola to však dobrá skúsenosť pre hráčov, ale aj nás trénerov. Bez správneho nastavenia, nasadenia a emócie nemáme ešte takú kvalitu, aby sme jednoducho zvládli takéto náročné zápasy."

Po náročnom súboji s treťoligistom v Slovnaft Cupu sa už oči fanúšikov MŠK upierajú znova na ligu. Nitra bude ďalším súperom, ktorý prešiel pred novým ročníkom obmenou, a to nielen v hráčskom kádri, ale aj na trénerskej stoličke. "Posledné víťazstvo im dodalo nové sily. Nechceme preto podceniť žiaden detail. Rešpektujeme silu Nitry, posilnili sa o dvoch hráčov, ale my sa pozeráme na seba a na svoju výkonnosť. Chalani sú stále veľmi motivovaní na to, aby dosiahli ďalšiu výhru. Napriek pozitívnym výsledkom sa máme kam posúvať vo viacerých fázach hry, ktoré nie sú ideálne." To bolo vidieť v Ružomberku a miestami aj v Lipanoch. "Stáva sa nám to, že začneme pracovať pozorne a na sto percent až vtedy, keď sa dostaneme do problémov. Inkasovali sme dva góly, vylúčili nám Filipa Kašu - pre tím to boli impulzy k tomu, že sa musíme dať dokopy. Reakcia mužstva bola vynikajúca, zomkli sme sa a znova sme pracovali bez chýb. Najradšej by som bol, aby sme teda takto pracovali aj bez negatívnych impulzov. Verím, že v sobotu sa od začiatku naštartujeme a nebudú nás musieť k tomu dotlačiť okolnosti. Znova potrebujeme byť proaktívni, za každého stavu, proti každému súperovi."

Čaká nás piaty ligový zápas. Ako si pripísať piatu výhru vo Fortuna lige? "Treba si uvedomiť, že naše mužstvo je stále mladé a citlivé. Pozornosť hráčov preto zameriavam inde než na tabuľku. Stále sú hladní po ďalších výhrach, v sobotu to bude ale znova úplne iný duel. Nepozeráme sa teda na tabuľku, pri koncentrácii na samotný výsledok by sme sa iba dostali pod tlak. Viaceré skúsenejšie mužstvá pri očakávaniach nedokážu podať adekvátny výkon. Preto sa budeme koncentrovať na náš výkon, na naše silné stránky."

Tréner videl v pohári viacerých hráčov zo širšieho kádra, zostava na Nitru ostáva otvorená. "S istotou bude chýbať Filip Kaša kvôli kartovému trestu, otázny je štart Kristiána Valla. Dlhodobo sú mimo Enis Fazlagić a Vlado Majdan. Ostatní chalani sú v poriadku," dodáva pred 5. ligovým kolom šéf žltozelenej lavičky. 


dvanásty hráč, ktorý vždy pomáha

V posledných zápasoch čoraz výraznejšie do zostavy žltozelených prehovára aj krídelník Michal Tomič, ktorý sa v poslednom ligovom súboji predstavil na pozícii pravého obrancu. Uvidíme ho tam stáť aj v sobotu?


nastaviť sa mentálne

Od príchodu Jakuba Kiwiora pod Dubeň ušli iba dva týždne, no odvtedy nastúpil tento urastený stopér za "B"-tím a už aj prvé mužstvo. 

"Aklimatizoval som sa veľmi dobre. Očakával som, že to bude náročnejšie. Chalani ma však prijali super, dostal som šancu prakticky hneď, za čo som rád," hovorí vysoký ľavák, ktorý stál v obrane 90 minút proti Lipanom. "Oproti Podbrezovej to je výrazný skok. Všetko je na vyššej úrovni, hráči sú lepší. Vidno to na tréningoch i zápasoch, kde sa môžem od skúsenejších chalanov naučiť. Aj najväčšou zbraňou mužstva je tímovosť. Aj keď jeden hráč niečo pokazí, druhý ho zastúpi."

Ligová premiéra bola pre Kuba naozaj náročná. "Nikdy nie je jednoduché pre stopéra nastúpiť počas rozbehnutého zápasu. Z lavičky sa nastupuje ťažšie, ale som veľmi rád, že sme udržali náskok a tri body sú doma. Mohol som, samozrejme, podať aj lepší výkon. Bol to však prvý zápas, takže tam bola aj mierna nervozita."

Pri absencii Filipa Kašu môže byť práve "Kiwi" jednou z alternatív do obrannej dvojice stopérov. "Bol by som veľmi rád za prvý ligový štart v Žiline od začiatku, navyše na domácom štadióne." Proti Nitre už Kuba nastúpil v troch dueloch. "Áno, hneď prvý zápas v slovenskej lige bol práve proti Nitre. Bol to ťažký protivník, nič jednoduché nás nečaká ani v sobotu. Potrebujeme sa však nastaviť mentálne a všetko bude dobre. Hráme navyše doma, chceme pokračovať naďalej na víťaznej vlne."


pre fanúšikov

Aj pred ďalším domácim zápasom bude pre všetkých žltozelených fanúšikov prichystaná Fanzóna MŠK spolu s Fanshopom MŠK.

Nezabudnite opäť na Bulletin MŠK, kde sa bližšie pozrieme na aktuálny káder súpera a jeho doterajšie vystúpenia. S trénerom Jaroslavom Kentošom preberieme vydarený ligový štart, ktorý sme mali naposledy v takýchto číslach 11 rokov dozadu. Ako vníma túto bilanciu? 

Stredopoliar Ján Bernát prezradí, prečo je jeho vzor Cristiano Ronaldo a rodák z Prešova predostrie aj svoj pohľad na to, prečo je Akadémia MŠK odlišná od ostatných na Slovensku. 

Podrobne sa pozrieme na štatistické údaje Roba Boženíka - koľko nabehal, s kým si prihrával najčastejšie a aký bol jeho priemerný pulz?

V sobotu štartuje sezónu Akadémia MŠK, presnejšie naši dorastenci. Ako vidia začínajúci sa ročník naši mladežnícki tréneri?


Sobotný zápas, ktorý má výkop tradične o 19:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný rozhodca Peter Kráľovič, na čiarach asistujú Ján Pozor a Martin Borsányi.

Facebook