Pred súbojom o tretiu priečku: Všetci veria, že to konečne prelomíme
Súboj pod Zoborom, kde cestujú futbalisti MŠK Žilina v nedeľu, uzavrie víkendové 13. kolo Fortuna ligy. Šošoni majú čo vracať domácej Nitre, tá nás totiž v 2. kole doposiaľ ako jediná porazila na domácom trávniku. Čo hovoria žltozelení pred priamym súbojom o tretiu priečku tabuľky?

Nedeľný, televízny duel, ktorý má výkop o 16:00 hod. a odvysiela ho Orange Sport, bude rozhodovať ako hlavný arbiter Adam Somoláni.


novinky u súpera

Pred poslednou reprezentačnou prestávkou tohto kalendárneho roka vyzvú šošoni azda najväčšie doterajšie prekvapenie ligy. Nitra musela zachraňovať ligu až v baráži, riešiť počas krátkej prestávky vlastnícke pomery v klube či stabilizovať káder. Ani to jej však nezabránilo k viacerým prekvapujúcim výsledkom, ktoré ju vyšvihli v aktuálnej tabuľke hneď za nás, na 4. miesto ligového pelotónu. Prvým prekvapením bolo otočenie duelu práve pod Dubňom, kde corgoni v 2. kole brali všetky body po výhre 2:1. Nitrania dokázali ozbíjať aj Trnavu na jej pôde a naposledy vôbec ako prví v lige zvíťazili na Tehelnom poli proti Slovanu. Zverenci trénera Gergelya Geriho tak majú aktuálne lepšiu bilanciu na ihriskách súperov než doma. 

Najlepším strelcom je so siedmimi gólmi jednoznačne stredopoliar Michal Faško, ktorý nechýbal v zostave modro-bielych ani v jednom zápase a svojou produktivitou patrí ku kľúčovým hráčom. V obrane to zas môžeme okrem reprezentačného brankára do 21 rokov - Dávida Šípoša povedať aj o skúsenom Kristiánovi Kolčákovi.


Historická bilancia: ŽILINA – NITRA   63    35   10   18   102:61


veríme, že to bude zlomový zápas

Tohto-týždňový tréningový proces žltozelených postupne gradoval, čo dokumentujú aj slová hlavného trénera Pavla Staňa, ktorý sa s kabínou zodpovedne pripravoval na nedeľného súpera. 

"Začiatkom týždňa sme mali menšie šrámy, škrabance, dôsledkom ktorých nám vypadlo niekoľko hráčov. Pár hodín pred zápasom už máme k dispozícii viac-menej všetkých, z čoho sa tešíme," hovorí kormidelník MŠK, ktorému sa vynárajú pri návrate viacerých chalanov príjemné starosti. "Je super, že chalani sa vrátili a máme veľkú dilemu, koho vôbec zobrať na zápas. Všetci sa tlačia do zostavy, všetci dobre pracujú na tréningoch, čo je pre trénerov vždy fajn, keď majú z čoho vyberať."

Postavenie Nitry prekvapuje i rodáka z Čierneho. "Hlavne posledný zápas na Slovane zahrali výborne. Určite nie je náhoda, že majú toľko bodov. Presvedčili sme sa o tom doma aj my. Vieme, že to bude ťažké a čo približne očakávať, ale sme plní očakávania a chceme sa pobiť o dobrý výsledok, vrátiť im požičané - to znamená - zbabraný domáci zápas, ktorý sme nehrali až tak zle, ale Nitra mala viac šťastia a vyhrala. Súperovi vyhovujú súboje s mužstvami, ktoré chcú hrať futbal. Toto berieme na vedomie. Máme mužstvo, ktoré je schopné s nimi bojovať o tri body." 

Ako si to šťastie prikloniť na našu stranu, hlavne na súperovom trávniku? "Pokiaľ budeme hrať to, čo vieme a vyvarujeme sa chybám, ktoré sa nám opakovali na ihriskách súperov, môže to byť z našej strany slušné a konečne to môže priniesť bodový efekt."

Naposledy proti Senici to možno nebol náš najlepší výkon, no práve taktická stránka zavážila a rozhodla o troch bodoch. Je teda taktika ušitá aj na Nitru? "Je dobré, že nehráme stále tak isto. Dokážeme zahrať tak, ako potrebujeme. Vždy je to ale aj o súperovi a jeho hre, prvý gól to môže ovplyvniť. Skúšali sme u súperov dostatok vecí, avšak je to stále súhra okolností, ktorá robí zápas jedinečným. Sme čoraz bližšie, aby sme vonkajší duel zvládli. Verím, že akurát teraz bude ten zlomový zápas," dúfa pred priamym súbojom o 3. miesto v tabuľke 43-ročný lodivod.


na repre s víťaznou mentalitou

Prvý ligový gól strelil práve proti Nitre. Dávid Ďuriš navyše dôverne pozná štadión pod Zoborom, keďže na ňom hrávajú sokolíci svoje kvalifikačné duely. Využije to "Dedo" v nedeľu vo svoj prospech, resp. v prospech tímu?


rozhodcovia

Nedeľný, televízny duel 13. kola, ktorý má výkop o 16:00 hod. a vysiela ho Orange Sport, bude rozhodovať ako hlavný arbiter Adam Somoláni, na čiarach asistujú Branislav Hancko a Jakub Košecký.


duel bude bez divákov

Upozorňujeme, že na základe aktuálnych nariadení kompetentných orgánov dostala najvyššia futbalová súťaž - Fortuna liga výnimku a môže nateraz pokračovať, avšak bez prítomnosti divákov.

V nedeľu tak bude pochopiteľne zatvorený v Nitre aj sektor hostí.

Facebook