Pred Zlínom | O level náročnejší súper, o level lepší výkon

V strede týždna čaká Šošonov druhé meranie síl v rámci letnej prípravy, ktoré bude zároveň posledné pred odchodom na rakúske sústredenie vo Windischgarstene (1. - 9. júla). Po Považskej Bystrici tentoraz cestujeme za súperom až za hranice republiky - presnejšie do Zlína. Už ťažko uveriteľných 16 rokov ubehlo od posledného vzájomného merania síl proti "Ševcom". Tí si aktuálne zachránili až v baráži svoju prvoligovú príslušnosť aj pre ďalšiu sezónu.

Súboj v tréningovom areáli českého protivníka má výkop v stredu o 11:00 hod. aj s priamym prenosom.


po roku opäť proti vrbovcom

Od posledného vzájomného zápasu Šošonov a "Ševcov" teda ubehla poriadna dekáda. Naposledy sme si totiž zmerali sily ešte v zimnej príprave v roku 2007, kedy sme Čechov zdolali 4:2 po góloch už legiend - Porázika, Vršića a Šestáka. Toľko historická spomienka, poďme na súčasnosť. Hoci so Zlínom to bolo naozaj pradávno, s ich súčasným trénerom a našim ex-trénerom Pavlom Vrbom zas pred takým dlhým časom nie. Pred rokom totiž viedol ostravský Baník, takže aj tentokrát nás preverí jedna z trénerských osobností žltozelených. V závere jesennej časti však prišiel práve na lavičku Zlína, ktorý vďaka úspešnému barážovému dvojzápasu proti Vyškovu udržal medzi českou elitou, a to aj napriek tomu, že "Ševcom" patrila po základnej časti posledná priečka.

Český prvoligista odštartoval nový ročník rovnako ako hynkovci 19. júna, pričom už stihol odohrať taktiež prvý prípravný duel. Aj vrbovcom sa darilo, keď zdolali treťoligový Třinec 2:0. V kádri Čechov sa nachádza aj odchovanec Akadémie MŠK Žilina - brankár Matej Rakovan. Druhým hráčom FC, ktorý bol spätý s MŠK, bol Filip Balaj. Ten sa ale po hosťovaní v Čechách vrátil naspäť do poľskej Cracovie Krakov. 


znova iná, potrebná spätná väzba

Letná príprava sa Šošonom preklopila do druhého týždňa, ktorý bude mať svoj zápasový vrchol už v stredu. Sobota v Považskej Bystrici bola podľa slov asistenta trénera Martina Kuciaka poučná a dala trénerom presne to, čo potrebovali.

"Po tom prvom týždni, kde sme na chalanov pritlačili po kondičnej i objemovej stránke, to splnilo účel. Výsledok nebol prvoradý, i keď sme radi za štyri strelené góly. Mali sme tam aj ďalšie nevyužité príležitosti. Varovným prstom sú tutovky súpera pri vstupoch do oboch polčasov. Memento pre nás, že aj do prípraváku potrebujeme nastúpiť koncentrovane. V zásade si však hráči, ktorí boli v plnej záťaži, zaslúžia pochvalu za prístup. Odpracovali ho v slušnom tempe, čo len potvrdili dáta. Rovnako bolo vidno na chalanoch posun v rámci systémových vecí. Po dovolenkách si to sadlo, videli sme tam množstvo pozitívnych prvkov. Potrebujeme v tom pokračovať."

Na sobotnej súpiske chýbali okrem spomenutých reprezentantov aj ďalší Šošoni.

"Viacerí si ešte dobiehali resty, pri iných sme to zas nechceli prepáliť, resp. hrotiť hneď zápasom. Na druhej strane aj hráči v zápase ukázali charakter, keď dreli napriek diskomfortu a odpracovali to."

No a od pondelka sú Šošoni znova o čosi početnejší. "Áno, Dominik Javorček sa na vlastnú iniciatívu pripojil predčasne. Sám po dlhodobejšom zranení cítil deficit, preto sa od pondelka po reprezentačných povinnostiach pridal naspäť, za čo sme radi. Ostatní reprezentanti sa pripoja v piatok."

Príprava by mala mať, pochopiteľne, stúpajúcu tendenciu. Nielen súper je o level vyššie, ale aj náš výkon bude musieť byť o level vyššie.

"Končíme ten úvodný 10-dňový blok prípravy, kde sa ešte záťaž rozdelí medzi hráčov na 45 minút. Áno, bude to súper znova o čosi náročnejší. Spätná väzba nám teda prinesie znova niečo iné - ako sa dokážeme vyrovnať proti kvalitnému a skúsenejšiemu súperovi, akým bola Považská Bystrica. Zlín má množstvo hráčov, ktorí už majú čo-to v českej lige odkopané. Verím, že nás to posunie a hráčov preverí."


priamy prenos

Súboj z Futbalového areálu Vlastislava Marečka môžete sledovať naživo od 11:00 hod.

Facebook