Posledným súperom pred odvetami Sereď, s ktorou chceme ísť znova za výhrou
Futbalisti MŠK Žilina ukončia prvú polovicu základnej časti Fortuna ligy domácim súbojom proti Seredi. Víkendové 11. kolo bude zároveň posledným pred októbrovou reprezentačnou prestávkou. Preto sa chcú šošoni vrátiť opäť na pozitívnu sériu a zvíťaziť nad Sereďou.

Sobotný duel, ktorý má výkop o 17:00 hod. na Štadióne MŠK Žilina, rozhoduje Pavel Ochotnický.


Pred druhou reprezentačnou prestávkou uzavrie Fortuna liga svojich úvodných 11 kôl. Šošoni sa postavia Seredi, s ktorou sme v predošlej sezóne doma dvakrát zvíťazili - v lige 2:1 a aj v osemfinále pohára 3:1. V novej sezóne sedí na lavičke ŠKF Slavče Vojneski zo Severného Macedónska, ktorý so sebou priviezol do mužstva Serede viacerých legionárov. Tých si bližšie predstavíme v sobotnom Bulletine MŠK.

Náš sobotný súper je doterajším remízovým kráľom, keď si v posledných piatich súbojoch delil so súpermi body. Sereď postupne remizovala s Michalovcami, Pohroním, Ružomberkom, Zlatými Moravcami a naposledy aj Trenčínom. Plný počet si pripísala v súbojoch so Senicou i Dunajskou Stredou a v aktuálnom priebehu ligy podľahla Trnave, Nitre a Slovanu Bratislava. 

Seredčania sa po minulo-sezónnom historickom umiestnení (6. miesto) etablovali v lige a aktuálne ťahajú 7-zápasovú šnúru (aj s pohárovými duelmi) bez prehry. Preto aj náš historicky siedmy vzájomný duel sľubuje kvalitný futbal, v ktorom budeme chcieť zlepšiť výkon z predošlého týždňa a opäť načať bodovú šnúru.


doma sa očakáva náš ofenzívny tlak

Zverenci trénera Jaroslava Kentoša vyzvú ako posledného súpera z ligového pelotónu mužstvo Serede.

"Všetky zápasy proti Seredi sú fyzicky náročné, bolia, no o to chutnejšie je prípadné víťazstvo," hovorí o dueloch s minuloročným nováčikom kormidelník MŠK. Ten sa bude chcieť s tímom revanšovať za prvú prehru v ročníku. „Z pohľadu defenzívy to nebol zlý výkon, ale z pohľadu ofenzívy som očakával, že budeme viac, hlavne krajní hráči, ofenzívnejší. My sme sa v podstate ani nedostali do nejakej finálnej, predfinálnej fázy. Bolo tam toho málo. Úvod bol dobrý, kedy tam mal Robo Boženík veľkú šancu, ďalšie dve-tri situácie na hrane ofsajdu, ale potom sme boli pasívni, inkasovali sme gól a nebolo to dobré. Práve ľahké straty pri prechode do útoku si nemôžeme dovoliť ani v nasledujúcich zápasoch."

Na Žitnom ostrove sme znova hrali na troch stopérov.  "V tých fázach, čo sme chceli, sme boli menej čitateľní. Chceme sa zlepšiť v tomto systéme, hlavne v ofenzíve. Chceme byť ešte aktívnejší, pretože sme si vyhodnocovali rozostavenie s tromi stopérmi a zároveň sme chceli posunúť krajných hráčov vyššie. Chcel by som, aby sme sa posúvali dopredu. Niekedy je aj takýto zápas potrebný k tomu, aby sme sa zlepšovali.”

Žltozelení sa neuspokojujú, pred sobotou tak je čo zlepšovať. "Vo finálnej fáze musíme produkovať viac centrov, nábehov, vytvárať väčší tlak. Doma sa to od nás, pochopiteľne, očakáva. Preto verím, že spokojní budeme po sobote nielen my tréneri, ale aj fanúšikovia," dodáva šéf lavičky, ktorý prezradí svoj pohľad na prvú, končiacu sa polovicu základnej časti v bulletine.

Na záver priblížil tréner aj zdravotnú stránku tímu: "Po zápase v Dunajskej sme mali menšie šrámy, no aktuálne sú okrem dlhodobo zranených chalanov všetci k dispozícii, z čoho máme radosť."


vytvoriť si veľa šancí a z toho streliť góly

Po vyše roku dostal príležitosť vo Fortuna lige stredopoliar Vahan Bichakhchyan. Po zdravotných komplikáciách je stopercentne fit, preto sme ho vyspovedali pred súbojom so Sereďou.


nesústrediť sa na sériu, ale výkon samotný

Aj samotní hráči sú si vedomí, že pre tri body musia vyvinúť väčšie úsilie, ako tomu bolo naposledy. Potvrdzujú to aj slová Michala Tomiča.

„Na videu sme si zhodnotili chyby, ktoré sme urobili. Vieme, že náš výkon nebol optimálny, nehrali sme úplne podľa našich predstáv. Možno nám to sťažovali podmienky, ihrisko nebolo optimálne. Zobrali sme si to dôležité, na ostatné sme zabudli, ideme ďalej a sústredíme sa na ďalšieho súpera - tým je Sereď," hovorí rodák z Myjavy, ktorý vie, čo je potrebné zlepšiť, resp. zjednodušiť. „Myslím si, že keď hráme na takom ihrisku, aké bolo v Dunajskej Strede, tak musíme hrať oveľa jednoduchšie. V podstate sme aj v druhom polčase ukázali, ako by to mohlo fungovať, ale už sa nám nepodarilo skórovať, aj keď šance na to boli. Nevyrovnali sme, ale určite nám to ukázalo, že sme mali hrať jednoduchšie."

Napriek tomu zažili šošoni vôbec prvýkrát pocit prehry v aktuálnom ročníku. Ako zapôsobila kabínu? „Každá šnúra sa raz skončí. My sme radi, že sme ju takto natiahli a teraz sa budeme snažiť spraviť novú sériu. Aj keď hovorím, že to pre nás nie je prvoradé. My sa stále chcem zlepšovať, chceme, aby bol náš herný prejav stále lepší a lepší a do toho chceme vyhrávať."

Naposledy odchádzal náš univerzál na pravej strane z trávnika poriadne dokopaný, napriek tomu bol sebakritický. V danom systéme operoval na celej pravej dĺžke ihriska. „Vzadu sme hrali na piatich, mali sme podporovať útok a pomáhať aj smerom do obrany. V niektorých fázach nás Dunajská Streda zavrela, príliš to nefungovalo, ale spomínaný druhý polčas sme ukázali, že vieme hrať s Dunajskou aj na takom ihrisku. Možno tomu chýbal ten vyrovnávajúci gól, ale nevešiame hlavy."

Naopak doma je zase našou zbraňou ideálny trávnik, kde chceme pokračovať v stopercentnej bilancii. „Chceme hrať pekný futbal, tu doma máme na to dobré podmienky, čo je naše veľké plus. Prídu aj fanúšikovia a týmto by som ich chcel pozvať na sobotný domáci zápas so Sereďou. Ideme si pre ďalšie víťazstvo a hlavne chceme zlepšiť herný prejav."

Sereď aj v aktuálnom ročníku potvrdzuje, že vyrovnanú partiu vie zahrať s každým. „Je to nepríjemný súper. Vieme, že hrajú viac do tela. Podrobnejšie sme si rozobrali a budeme sa snažiť využiť ich slabiny a dominovať na našej domácej ploche," hovorí pred reprezentačnou prestávkou obranca, ktorý ihneď po zápase "prestupuje" k sokolíkom, kde si bude plniť kvalifikačné povinnosti. "Myslím si, že bude veľmi dôležité, či už z hľadiska psychiky, ale aj z celkovej pohody v tíme, aby sme pred repre pauzou zvíťazili a opäť bodovali naplno," dodáva 20-ročný futbalista, ktorý si v sobotu môže pripísať svoj 9. štart v aktuálnom ročníku Fortuna ligy. 


pre fanúšikov

Už tradične pred každým domácim zápasom bude pre všetkých žltozelených fanúšikov prichystaná Fanzóna MŠK spolu s Fanshopom MŠK.

Nezabudnite si opäť zdarma pri každom vstupe vziať Bulletin MŠK, kde sa bližšie pozrieme na minuloročného nováčika, jeho zmeny v kádri i aktuálne výsledky.

S trénerom Jaroslavom Kentošom preberieme detailnejšie príčiny prvej prehry v sezóne, reakciu kabíny, pohľad na nováčika i domácu stopercentnú bilanciu. 

V rozhovore vyspovedáme navrátilca Jakuba Paura, priblížime si jeho tri roky mimo Žiliny, zmeny v kabíne i to, či sedí na rovnakom mieste. Pazur má aj odkaz pre všetkých fanúšikov šošonov.

V rubrike šošoni v repre sa podrobne pozrieme na chalanov, ktorí odídu v októbri do svojich výberov a oblečú si najcennejší dres. V podrobnom štatistickom rozbore si posvietime na výkon Kuba Kiwiora a porovnanie jeho maximálnej rýchlosti s rýchlosťou Sergia Ramosa.


Sobotné stretnutie, ktoré má výkop o 17:00 hod., bude mať na starosti ako hlavný arbiter Pavel Ochotnický, na čiarach asistujú Ján Pozor a Andrej Hrmo.

Facebook