Posledná a zároveň najťažšia previerka - Baník Ostrava
Posledný súper pred ligou. Posledný zápas, v ktorom si zverenci trénera Jaroslava Hynka môžu vyskúšať všetky doteraz natrénované veci. Minimálne podľa papiera pôjde o najťažšieho protivníka v príprave, čo môže nastaviť Šošonom to správne zrkadlo.

To len potvrdzujú slová českého kormidelníka MŠK , ktorý prezradil viac o rezoch v kádri, klíme i posune žltozelených.

Prípravný duel sa odohrá v sobotu v českom meste Havířov s výkopom o 11:00 hod. a priamym prenosom.


o súperovi

V generálke na budúcotýždňový ostrý štart sezóny proti Trenčínu nás v sobotu preverí FC Baník Ostrava. Ďalší a zároveň teda posledný český tím, s ktorým sa v príprave po Karvinej a Olomouci stretneme, má za sebou zatiaľ štyri prípravné zápasy. V dvoch z nich sa tešil z výhry, keď triumfoval proti súperom z nižších líg. Na začiatku prípravy porazil Viktóriu Otrokovice 7:1 a počas týždňa si poradil s SK Líšeň 2:0. Okrem toho pridali „baníkovci“ aj dve remízy proti ligovému konkurentovi zo Zlína a poľskej Termalice Nieciecza. Po Šošonoch preverí piate mužstvo uplynulej sezóny českej Fortuna ligy napríklad aj slávny Celtic Glasgow.

Isto špecifický bude tento duel nielen pre nášho šéfa lavičky, ktorý pôsobil v Ostrave, ale aj pre staronového kouča Baníka Pavla Vrbu, ktorý v sezónach 2006-2008 viedol aj žltozelených a hneď v prvom ročníku pod jeho vedením sme slávili ligový titul. Do skúseného družstva, ktoré v uplynulej sezóne delila jedna priečka od pohárovej Európy, sa počas prípravy pridali dve defenzívne posily. Po hosťovaní zo Slavie Praha prestúpil natrvalo do Ostravy defenzívny stredopoliar či stopér Ladislav Takács a ako voľný hráč sa im upísal po anabáze v Poľsku aj obranca Michal Frydrych. Nebezpečie pre našu obranu hrozí najmä zo strany slovenského reprezentanta na hrote útoku Baníku Ladislava Almásiho – tretieho najlepšieho strelca uplynulej sezóny v českej lige.


pre nás tá najväčšia previerka

Šošoni makajú, naberajú kondíciu i nové herné automatizmy. Nasávanie nových informácií môže byť náročné, čo ale hlavný tréner Jaroslav Hynek kvituje.

"Chceli sme, aby sme boli aktívnejší. Každý tréner i Žilina vo svojej koncepcii má to, že chce hrať aktívny futbal. My sa toho držíme, naše princípy - hrať dostatočne kolmo s množstvom nábehov a zmien smeru - im môžu pripadať náročnejšie v kombinácii s mentálnou prípravou. Kondíciu a objem ako taký má na starosti kondičný tréner. Stále sa snažíme držať objemov, na ktoré sú chalani zvyknutí z minulosti."

S Olomoucom prišlo ďalšie víťazstvo, premietlo sa to počas týždňa aj do sebavedomia hráčov?

"Prvé dva dni - v pondelok a utorok - to bolo vidno, urobili sme pokrok. V stredu sme mali modelovaný, tréningový zápas, kde nám rovnako vychádzali princípy. Naskytli sa tam ale chyby v iných veciach, ktoré by sme už mali mať lepšie podchytené. Chalani však boli dosť vyťažení, navyše to bolo pomiešané. Tréningový zápas nám ukázal špecifiká, úplná spokojnosť je ešte ďaleko."

Káder prešiel po pondelku "zoštíhlením". Aké zmeny nastali?

"Budeme operovať s počtom 23 hráčov + 3 brankári. Niektorí chalani odišli na hosťovania, iných sme posunuli do B-tímu (Mráz, Gomola). Aktuálne sme v stave, kedy tu zostane tento počet hráčov, ktorý tu je."

Každý týždeň sa latka našich protivníkov zdvíha. Platí to aj pred Baníkom?

"Áno, Baník bude určite top. Videli sme ich zápasy v príprave, tréner Vrba tam tiež prerotoval viacero hráčov, no teraz to už chce zastabilizovať. V sobotu by mali hrať v plnej sile, aspoň tak to deklarovali. Očakávam, že to teda bude veľmi kvalitný súper a pre nás tá najväčšia previerka. Chceme odohrať zápas, ktorý nás posunie ďalej. Nie sme na konci cesty, na konci ustálenia našej hry. Stále sme na ceste a Baník je pre nás skvelou previerkou, ktorú keď zvládneme aj výsledkovo, tak to môže celý mladý tím posunúť. Určite nám to môže ukázať ďalší smer."

Budeme aj my v tom "najkvalitnejšom" zložení. Beriete to ako generálku, alebo predsa len budete ešte niečo skúšať?

"Aj hráči vnímajú, že ide o posledný duel pred ligou. Tak sa na to aj budú sústrediť. Myslím si ale, že sa nám kryštalizuje také gro, ktoré zachytilo naše pokyny, princípy najviac. Preto do soboty pôjdeme s tým, kto to má najsilnejšie uchopené. Ani sobotný zápas však nemusí stopercentne ukázať, kto bude hrať v základe pri ligovom štarte."

Ako ďaleko sa nachádzame od vašich ideálnych predstáv?

"Ideálna predstava s výsledkami klesá alebo stúpa. Ono sa to rôzne mení. V ofenzíve to začína spĺňať základné parametre. Potom je to o súčinnosti troch-štyroch-piatich hráčov v tej ktorej formácii. Som náročný, ale ešte sme ďaleko od môjho ideálu. Posúvame sa však, niečo máme uchopené. Teraz záleží na tom, aký stres si hráči pripustia a čo dokážu preniesť do zápasu."

Každopádne klíma v kabíne je priaznivá, čo dokumentuje spoločná radosť hráčov a trénerov po góle Adriána Kaprálika proti Sigme.

"Asistent trénera Dušan Binder má skvelý prístup k hráčom ohľadom chémie, srandy v kabíne. Som rád, že si na to hráči dokážu spomenúť pri oslave gólu a reagujú na to pozitívne. Snažíme sa k hráčom byť individuálni, autentickí. Aby to každému sedelo v istej miere. Niekedy odľahčiť situáciu, no zároveň byť nároční. Všetci si uvedomujeme, o čom je liga. Množstvo tlaku, stresu i negatívnych emócií si zažili hráči na jar a nechcú to. Teraz veria tomu, čo hráme a idú za tým. Verím, že v sobotu naskočíme dobre a Baník nám ukáže, že si v tom môžeme veriť a do ligy pôjdeme sebavedomí."


PRIAMY PRENOS

Facebook