Pod Dubeň prichádza zo Senice krídelník Tenton Yenne
Prvou posilou v zimnom prestupovom období sa stáva 20-ročný nigérijský krídelník Tenton Yenne, ktorý pod Dubeň prichádza zo Senice. S vedením MŠK sa dohodol Afričan na zmluve do 31. decembra 2023.

V rámci tohto transferu putuje opačným smerom odchovanec šošonov Martin Gamboš.


splnený sen

Rýchly útočník prišiel na Slovensko v roku 2018 z GBS Akadémie v Nigérii najskôr do Trenčína, kde si však nevyskúšal Fortuna ligu, ale iba dorasteneckú súťaž. Následne odišiel po polroku späť do Afriky, odkiaľ si ho zobrali späť pod Tatry Seničania. V drese Záhorákov nastupoval v posledných dvoch sezónach pravidelne na krídle, pričom dokopy si pripísal v najvyššej súťaži 42 zápasov s bilanciou štyri góly a päť asistencií. 

Pri svojom prestupe k šošonom neskrýval 174-centimetrov vysoký Tenton Yenne úsmev a pozitívne emócie.

"Prestup do Žiliny je pre mňa splneným snom. Sčasti už poznám MŠK a som nesmierne šťastný, že môžem byť jeho súčasťou a zároveň pomáhať klubu k naplneniu cieľov," priznáva po podpise zmluvy mladý Afričan. "Som rád za prijatie od kabíny, trénerov, spoluhráčov, ktorí ma privítali s otvorenou náručou. Všetci sú priateľskí a ochotní mi pomôcť, čo je pre nového hráča dôležité," hovorí po prvom dni medzi novými spoluhráčmi Tenton. "Hral som proti Žiline a vždy mala z môjho pohľadu toho správneho tímového ducha. V žltozelenom zo seba vždy musíte vydať maximum, pretože sa neporovnávate iba so súpermi, ale aj so spoluhráčmi, ktorí tu chcú byť neustále najlepší. Každý je hladný po futbale, každý sa na tréningu "bije" o svoje miesto. To ma motivuje." Po Trenčíne a Senici je to tak pre krídelníka ďalší progres v kariére. "Veľký krok vpred. Verím, že moja úroveň, moje limity sa tu ešte posunú."

Nová ofenzívna posila považuje za výhodu, že pod Dubňom sa hrá atraktívny, ofenzívny futbal. "Pre útočníkov, krídelníkov je to o niečo ľahšie. Zároveň je na útočných hráčov veľa zodpovednosti. Prvoradý je však tímový výkon, v ktorom musia brániť aj útočiť všetci ako jeden." Aké sú ambície Tentona v MŠK? "Chcem, aby mala moja prítomnosť v klube pozitívny dopad na tím, spoluhráčov, trénerov. Dúfam, že sa mi podarí dosiahnuť aj moje osobné ciele a výkonnostne sa posuniem." 

Aké sú silné stránky Afričana, čo preferuje vo svojej hre? "Súboj jeden proti jednému. Mám však rád kompaktný výkon, kde si ako tím dokážeme pomôcť, dokážeme si vzájomne vytvárať voľné priestory a tým sa dostávať do gólových šancí." Po prvom tréningu si Tenton chváli aj prístup hlavného trénera Pavla Staňa. "Je veľmi otvorený, priateľský, vie motivovať hráčov. Snaží sa nám všetko vysvetľovať, je tam pre nás. Cítiť to, že nám rozumie, že nám verí."


typologicky hráč, aký nám chýbal

Športový manažér MŠK Karol Belaník priblížil detaily transferu i silné stránky novej posily.

"Celý prestup vznikol najmä z iniciatívy Senice, ktorá chcela Martina Gamboša. V lete mu u nás končí zmluva a my sme nemali záujem ju ďalej predĺžiť. Senica ale chcela Martina na prestup okamžite, preto sme hľadali dostupné riešenia. Vyskytla sa preto príležitosť angažovať krídelníka Tentona Yenna. Je to mladý futbalista, ktorý odohral v drese Záhorákov takmer celú jeseň. Typologicky máme v krídelných priestoroch rýchlych hráčov do otvorenej obrany, do protiútokov. Trochu nám však chýba hráč, ktorý vie hrať do plnej obrany, vie ísť do kombinácie. Je to zaujímavý futbalista, musí však ešte na sebe pracovať, hlavne na štatistikách, pretože mu ešte chýbajú čísla. Dá sa s ním v ofenzíve počítať na viacerých pozíciách. Veríme, že bude prínosom."

Po Bensonovi Anangovi a Taofiqovi Jibrilovi pôjde o tretieho Afričana v žltozelenej kabíne. "Veríme, že tréningovým procesom a zápasmi sa ešte zlepší. Uvidíme, ako je na tom fyzicky, kondične v porovnaní s našimi chalanmi. Toto si overíme a následne zvolíme ďalší postup," dodáva športový manažér šošonov na adresu Nigérijčana, ktorý už stihol so šošonmi absolvovať štvrtkový tréning.


"Gambimu" ďakujeme za služby odvedené v žltozelenom, rodnom drese a v ďalšej futbalovej kariére mu želáme pevné zdravie a veľa úspechov.


Facebook