Mintal Cup 2019 vyhrala Korona Kielce, šošoni na konečnom 5. mieste
Počas tohto víkendu sa konal 14. ročník prestížneho medzinárodného turnaja pre kategóriu U17 o pohár nášho legendárneho strelca Marka Mintála. Okrem domácich šošonov sa od piatku do nedele predstavili na našich trávnikoch družstvá Viktorie Plzeň, NK Domžale, Slavie Praha, Korony Kielce a Dynama Brest. Víťaza priniesli až napínavé pokutové kopy, vo finále si to rozdali Poliaci z Korony Kielce, ktorí mali v strelách z bieleho bodu väčšie šťastie a zvíťazili nad Čechmi z Viktorie Plzeň.

účastníci

SKUPINA A:

MŠK ŽILINA

VIKTORIA PLZEŇ

DYNAMO BREST

skupina B:

SLAVIA PRAHA

KORONA KIELCE

NK DOMŽALE


výsledky TURNAJA


piatok 2. augusta

MŠK Žilina - Viktoria Plzeň 1:1 (0:0) Góly: 48. Kubasák - 60.+ Rádl

Zostava MŠK: Žúrek - Kopásek, Oravec, Luka, Gajdoš - Šnajder, Urgela, Jakubík - Kaňuch, Jambor, Dubec 

striedali: Rusko, Bombík, Tomík, Kubasák, Hruška, Húšťava

Otvárací zápas turnaja obstarala naša novozložená sedemnástka a bronzový medailista minulej sezóny českej ligy U17 Viktoria Plzeň. V stretnutí hranom na 2x30 minút gól v úvodnom dejstve nepadol, hoci oba tímy nemali k presnému zásahu ďaleko.

Po zmene strán šošoni predčili českého súpera nasadením. Pridali aj viac streleckých pokusov, ale medzi tri žrde sa zmestil iba jeden - v 48. minúte sa presadil Kubasák po niekoľkých odrazoch lopty v šestnástke krížnou strelou prestrelil českého brankára. V ďalšom priebehu sme mohli viackrát odskočiť súperovi a definitívne rozhodnúť o výhre, no nestalo sa tak. Keď sa zdalo, že naša sedemnástka udrží jednogólové vedenie, udrela Plzeň v nadstavenom čase, keď náš zranený hráč ostal ležať pri bráne, ofsajd sa pískať nemohol a Česi poľahky vyrovnali. Body si tak nakoniec oba tímy podelili po remíze 1:1.

Slavomír Konečný, tréner MŠK Žilina U17: "V úvodnom zápase sme odohrali dva rôzne polčasy. V prvom sme hrali príliš nepresne, príliš pomaly a nervózne. V druhom dejstve sme boli jednoznačne lepším tímom, ale z viacerých šancí sme však premenili len jednu. A keď sme v nadstavenom čase inkasovali po štandardnej situácii, zrodila sa z môjho pohladu vzhľadom na celkový priebeh pre nás nespravodlivá remíza. Za prístup chcem hráčov pochváliť."


Slavia Praha - Korona Kielce 1:0 (0:0)


sobota 3. augusta

Viktoria Plzeň - Dynamo Brest 2:1 (2:1)

Slavia Praha - NK Domžale 1:2 (1:1)


MŠK Žilina - Dynamo Brest 2:3 (0:1) Góly MŠK: Jakubík, Jambor

Zostava MŠK: Bobok - Kubasák, Gajdoš, Luka, Húšťava - Oravec, Urgela, Jambor - Bombík, Kaňuch, Tomík

striedali: Hruška, Rusko, Šnajder, Kopásek, Jakubík

Aj v druhom zápase skupiny boli z celkového pohľadu šošoni futbalovejším tímom, častejšie držali loptu na kopačkách, no k zemi ich zrážali chyby v defenzíve. V prvom polčase sa nám ešte nedarilo strelecky presadiť, prišlo to až po zmene strán, ale súper rovnako dokázal trestať naše zaváhania. Po šesťdesiatich minútach sme tak prehrali a namiesto vytúženého finále si zahráme iba o 5. miesto proti Domžale.

Slavomír Konečný, tréner MŠK Žilina U17: "Počas celého zápasu sme boli prakticky na súperovej polovici, vypracovali sme si veľa gólových šancí, ale prepadli sme v ich premieňaní, kde nám chýbal väčší pokoj a istota. Keď sme k tomu pridali hrubé individuálne chyby vzadu, zrodil sa výsledok v nás neprospech. Potešilo ma, že sme šľapali až do konca a išli za otočením stavu. Žiaľ, nestačilo to, sme sklamaní, že si zahráme iba o 5. miesto."


NK Domžale - Korona Kielce 0:2 (0:1)


nedeľa 4. augusta

SÚBOJ O 5. MIESTO

MŠK Žilina - NK Domžale 4:1 (1:0) Góly MŠK: Šnajder, Bombík, Tomik, Jambor

Zostava MŠK: Žúrek - Kubasák, Gajdoš, Luka, Kopásek - Urgela, Šnajder, Rusko - Dubec, Kaňuch , Tomik

striedali: Húšťava, Hruška, Jakubík, Jambor, Bombík

Slavomír Konečný, tréner MŠK Žilina U17: "Dnes sme hrali aktívne, boli sme lepším tímom a konečne sme boli efektívni v koncovke. Súper hrozil najmä z protiútokov. Zaslúžene sme zvíťazili a aspoň sme sa s turnajom rozlúčili výhrou."


SÚBOJ O 3. MIESTO

Dynamo Brest - Slavia Praha 1:2 (0:0)


FINÁLE

Viktoria Plzeň - Korona Kielce 2:2 (0:1), 4:5 na pok. kopy

kompletné poradie MINTAL CUPU 2019

1. Korona Kielce

2. Viktoria Plzeň

3. SLAVIA PRAHA

4. dynamo brest

5. MŠK Žilina

6. NK Domžale


Individuálne ocenenia

Najlepší brankár: Adrián Sandach (Korona Kielce)

Najlepší hráč: Nick Perc (NK Domžale)

Najlepší strelci: Denis Aljagić (Slavia Praha) a Ivan Kalensky (Dynamo Brest)


Kompletný prehľad víťazov predošlých ročníkov Mintal Cupu.


rozhovor pred turnajom s trénerom šošonov


s dobrým výkonom príde aj výsledková odmena

Každoročná kvalitná konfrontácia so zahraničnými tímami bude aj tentoraz pre šošonov tou najlepšou prípravou na sezónu I. ligy mladšieho dorastu. Po roku povedie novozloženú U17 na Mintal Cupe opäť tréner Slavomír Konečný.

"Sme radi, že sa turnaj stal tradičnou prípravou na sezónu a znova sa môžeme porovnať s top družstvami. Berieme to ako súčasť dlhodobej cesty, ako dobrú previerku a možnosť konfrontovať sa s inými hernými štýlmi." Po roku bude znova trénovať náš mladší dorast Slavo Konečný, s ročníkom narodenia 2003 už má tréner skúsenosti. "Týchto chalanov som viedol už v U15, odvtedy prišlo k istej obmene, doplnili sme to vyskautovanými chlapcami. Tých som však poznal zo vzájomnej konfrontácie. Momentálne sme spolu prvé dva týždne, vyzerá to fajn. Káder je v poriadku aj po zdravotnej stránke, iba dvaja hráči pravdepodobne nenastúpia." V aktuálnom týždni sa nachádza na reprezentačnom zraze SR "17" pätica šošonov. "Pripoja sa k nám vo štvrtok a budú k dispozícii aj pre Mintal Cup."

Naša U17 obhajuje z minuloročného turnaja Marka Mintála 2. miesto. I keď nie sú prvoradé výsledky, víťazstvo na Mintal Cupe je prestížne a v minulosti sa na ňom tešili z výhry hráči ako Milan Škriniar, Dominik Holec či Miroslav Káčer. "Sú to prepojené nádoby. Chceme sa totiž zamerať na naše parametre hry, s turnajom aj ligou samotnou sú určite výsledkové očakávania. Patríme k najlepšie fungujúcim klubom na Slovensku v rámci práce s mládežou, U17 vyhrala ligu trikrát v rade, filozofia je jasná. Chceme vychovávať hráčov pre "A"-tím, takže chalani potrebujú vedieť pracovať aj s očakávaniami a primeraným tlakom, ktorý tejto vekovej kategórii prislúcha."

Aj v tomto ročníku Mintal Cupu by sa zverenci trénera Konečného radi predstavili vo finálovom boji. "Určite by sme sa radi pozreli do finále, ale v prvom rade nás zaujímajú parametre hry, individuálny výkon jednotlivcov. Verím, že s tým prídu aj dobré výsledky," uzavrel rozhovor pred začiatkom 14. ročníka prestížneho mládežníckeho turnaja tréner MŠK Žilina U17 Slavomír Konečný.

Facebook