Odchovanci v akcii (48. týždeň)
Na prelome novembra a decembra boli opäť na programe zápasy v európskych futbalových ligách, v ktorých nechýbali viacerí bývalí hráči MŠK. Niektorí z nich mali povinnosti aj v Lige majstrov či Európskej lige. Prinášame vám informácie v celku o našich bývalých hráčoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.

anglicko: "straky" s dúbravkom ozbíjali majstra

Odchovanec nášho klubu a v súčasnosti gólman Newcastlu United Martin Dúbravka čelil so svojimi spoluhráčmi ofenzívnej sile Manchestru City. Heco priviedol hráčov "citizens" do zúfalstva siedmimi úspešnými zákrokmi, vďaka ktorým "straky" uchmatli úradujúcemu šampiónovi Premier League jeden bod. Po remíze 2:2 si Newcastle udržal 14. priečku v nabitej tabuľke anglickej ligy.


taliansko: inter so škrinkom na čele serie a, v akcii aj vavro, špalek na lavičke

Inter Miláno s naším odchovancom Milanom Škriniarom zažil úspešný týždeň. "Nerrazzuri" so Škrinkom v základnej zostave (Miňo odohral celý zápas) sa v rámci Ligy majstrov predstavili v Prahe proti Slavii, ktorú zdolali 3:1 a priblížili sa tak k postupu do jarnej vyraďovacej časti. Ešte väčší dôvod na radosť mal Inter po víkendovom víťaznom zápase nad SPAL-om 2:1, pretože škriniarovci využili zaváhanie Juventusu a dostali sa na prvé miesto Serie A. Ide o 12. výhru zo štrnástich úvodných zápasov, čo sa Interu ešte nikdy predtým nepodarilo. V ligovom zápase Škrinka opäť nechýbal a odkrútil si plnú minutáž. Stále je tak jediný hráč v TOP5 ligách Európy bez jedinej vynechanej minúty v klube i reprezentácii.

Ďalší obranca z Akadémie MŠK Denis Vavro nastúpil v drese Lazia Rím na zápas Európskej ligy proti rumunskému majstrovi CFR Kluž. Aj s Denovým prispením obrana Lazia odolala a nad súperom zvíťazila 1:0. Laziu sa darí aj v lige, keď neprehralo už päť stretnutí za sebou. Dobrú formu "biancocelesti" si odnieslo Udinese, nad ktorým Lazio (s Denisom iba na lavičke) zvíťazilo 3:0. Rímskemu klubu patrí po pozitívnej sérii tretie miesto práve za vedúcim duo Inter, Juventus.

Brescia Calcio s Nikolasom Špalekom neprežíva dobré obdobie. Špalo duel proti Atalante presedel na lavičke, z ktorej sledoval prehru svojho tímu 0:3. Brescia je až po uši namočená do boja o záchranu, patrí jej posledná priečka v ligovom pelotóne.


nemecko: bénesovci naďalej na čele, nová metla v herthe (zatiaľ) dobre nemetie

Exšošon a momentálne hráč Mönchengladbachu László Bénes odohral minulý týždeň dva zápasy v základnej zostave. Najskôr sa "žriebätá" predstavili v Európskej lige proti rakúskemu Wolfsbergeru, v ktorom Laci odohral celých 90 minút a na konci sa tešil z víťazstva 1:0. Mönchengladbach potvrdil vedúcu priečku v Bundeslige výhrou nad Freiburgom 4:2. Bénes odohral 64 minút a videl žltú kartu.

Berlínsku Herthu aj s naším odchovancom Petrom Pekaríkom vedie už nemecká legenda Jürgen Klinsmann. Vo víkendovom dueli proti Borussii Dortmund figuroval Peťo mimo zostavy, no ani zmena trénera nenakopla Herthu k pozitívnemu výsledku, pretože Dortmund zvíťazil 2:1. 


španielsko: mazáň na lavičke

Exšošon Róbert Mazáň, sedel na lavičke svojho Tenerife pri ligovom zápase proti Almerii. Tímu z Kanárskych ostrovov sa však nedarilo a súperovi nestačil po výsledku 1:3. 


poľsko: kuciak s mihalíkom na lavičke, plach s ďalšou prehrou

František Plach v drese Piastu Gliwice odchytal ďalší ligový zápas s negatívnym výsledkom. Piast prehral už druhý zápas za sebou, tentokrát so Slaskom Wroclaw 0:3. 

Gólman Lechie Gdansk Dušan Kuciak spolu s krajanom a ďalším exšošonom Jarom Mihalíkom sedeli na lavičke svojho tímu. Lechia zabrala naplno v druhom zápase v rade, keď zvíťazila nad Wislou Krakow 1:0. 


česko: le giang s prehrou proti plzni, rakovan vyhral, hancko zranený

Gólman Zlína Matej Rakovan zažil víťaznú emóciu. Piatimi úspešnými zákrokmi pomohol "ševcom" k výhre nad Slováckom 2:1, čo pre Zlín znamená priblíženie sa k stredu tabuľky.

Naopak, gólman pražskej Bohemky Patrik Le Giang nezabránil prehre svojho tímu na pôde Plzne. V šiestom ligovom vystúpení inkasoval Paťo jediný gól zápasu, ktorý znamenal tesnú prehru 0:1.

Mimo zostavy pražskej Sparty sa ocitol pre zranenie Dávid Hancko. Jeho tím sa vezie na pozitívnej vlne, keď zdolal Příbram 1:0 a po sérii dobrých výsledkov sa "rudí" vyšvihli už na štvrté miesto českej ligy.


maďarsko: škvaro s gólom v európskej lige

Bývalý kapitán šošonov Michal Škvarka, obliekajúci dres Ferencvárosu Budapešť, má ešte stále šancu postúpiť do play-off Európskej ligy. V súboji s Espanyolom Barcelona nastúpil Škvaro v 85. minúte a premenenou penaltou z prvej minúty nadstaveného času poslal "Fradi" do vedenia. To však maďarský majster neudržal, pretože favorit skupiny v šiestej minúte extra času vyrovnal. O účasť v jarnej vyraďovačke si to Ferencváros rozdá s bulharským Ludogorcom Razgrad. V lige Škvaro sedel na lavičke, jeho tím si po výhre 3:2 nad Kaposvárom upevnil prvé miesto v NB1. 


dánsko: mráz nezasiahol do kodanského derby

Náš bývalý kanonier Samuel Mráz sedel na lavičke Brøndby Kodaň v súboji proti mestskému rivalovi FC. Zápas sa skončil výsledkom 1:2 z pohľadu Brøndby, čo pre mrázovcov znamená pokles na štvrté miesto v dánskej lige.

Facebook