Odchovanci v akcii (43. týždeň)
Aj počas uplynulého víkendu pokračovali zápolenia v európskych ligách, ako aj v dvoch najprestížnejších klubových súťažiach na starom kontinente - v Lige majstrov a Európskej lige. Opäť vám prinášame informácie v celku o našich bývalých hráčoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.

anglicko: heco pri remíze s wolves

Ešte počas týždňa ukončil náš odchovanec Martin Dúbravka všetky špekulácie a s Newcastlom United podpísal nový, dlhodobý kontrakt do roku 2025. Cez víkend čelil "Heco" Wolverhamptonu, proti ktorému si pripísal štyri úspešné zákroky. "Straky" si s "vlkmi" body podelili po remíze 1:1, majú na konte 9 bodov a poskočili na 17. miesto anglickej Premier League. 


taliansko: škrinka dvakrát v akcii, deno so štartom v európskej lige

Milan Škriniar odohral v drese Interu Miláno obidva minulotýždňové zápasy - tak v Lige majstrov, ako aj v talianskej Serii A. V najprestížnejšej európskej klubovej súťaži čelili "nerrazzuri" Borusii Dortmund a "Škrinka" proti nemeckému súperovi pomohol vzadu udržať čisté konto. Inter vyhral 2:0, no v lige nevyužil šancu vrátiť sa na prvé miesto, keďže Juventus zakopol. Škriniarovci proti Parme museli doháňať jednogólové manko, čo sa im síce podarilo, ale zápas nedoviedli do víťazného konca. Duel sa skončil remízou 2:2 a Inter po nej ostal na druhom mieste.

Ďalší obranca z Akadémie MŠK Denis Vavro odohral za rímske Lazio v Európskej lige plnú porciu minút proti Celticu Glasgow. Vavrovci síce viedli, ale o všetky body prišli v samom závere zápasu. Lazio si vo víkendovom dueli proti Fiorentine napravilo chuť a bez Denisa v zostave pokorilo súpera 2:1. Denis iba sedel na lavičke.

Stredopoliar Brescie Calcio Nikolas Špalek nechýbal v základnej zostave svojho tímu v súboji proti FC Janov. Brescia však neuspela, prehrala 1:3 a v tabuľke jej patrí 18. miesto. V najbližšom kole si Nikolas zmeria sily so "Škrinkovým" Interom.


nemecko: bénes s asistenciou na čele bundesligy, pekarík na lavičke

Laci Bénes mal s Mönchengladbachom povinnosti aj v Európskej lige. "Žriebätám" stál v ceste AS Rím, s ktorým remizovali 1:1. Laci do zápasu nastúpil v 76. minúte. V ligovom dueli proti Frankfurtu však Bénes figuroval v základnej zostave a gólovou asistenciou sa podieľal na víťazstve svojho tímu nad Eintrachtom Frankfurt 4:2. Mönchengladbach sa aj po 9. kole vyhrieva na čele bundesligovej tabuľky. 

Po zranení sa obranca Peťo Pekarík zmestil na lavičku Herthy Berlín v ligovom stretnutí proti Hoffenheimu. Ten však Herthu zabrzdil v rozlete, zvíťazil nad ňou 3:2 a preťal jej štvorzápasovú sériu bez prehry.


španielsko: mazi čaká na výhru

Plnú minutáž si v druhej španielskej lige odkrútil exšošon Róbert Mazáň v drese Tenerife. Tím z Kanárskych ostrovov však čaká na ligové víťazstvo už 5 duelov. Cez víkend v stretnutí s Mirandes gól nepadol a vďaka bodu poskočili mazáňovci na 17. miesto. 


poľsko: čisté konto placha, lechia s druhou remízou po sebe

V drese Piastu Gliwice sa darí nášmu odchovancovi Františkovi Plachovi. Úradujúci poľský majster neprehral už vyše mesiac a nezmenilo sa to ani po poslednom víkende. Fero udržal tretie čisté konto z ostatných 4 ligových zápasov, naposledy proti Korone Kielce. Tú Gliwice zdolali tesne 1:0 a v tabuľke sa nachádzajú na druhom mieste za doterajším prekvapením súťaže Wislou Plock.

Lechia Gdansk v bráne s Dušanom Kuciakom si opäť so súperom delila body. Tentokrát sa tak stalo po stretnutí s Górnikom Zabrze po remíze 1:1. Druhý bývalý šošon hrajúci za Lechiu Jaro Mihalík laboruje so zranením a takmer mesiac figuruje mimo zostavy.

Na svoju šancu čaká aj krajný bek Jagiellonie Bialystok Andrej Kadlec. Z lavičky sledoval prehru svojho tímu na ihrisku Wisly Plock 1:3. 


česko: hanco zdolal le gianga, rakovan s čistým kontom

Pražské derby medzi Spartou a Bohemiansom prinieslo aj súboj dvoch odchovancov Akadémie MŠK. Na strane "rudých" sedel iba na lavičke obranca Dávid Hancko, jeho náprotivok v drese "klokanov", brankár Patrik Le Giang, odchytal celý zápas. Stretnutie jasne ovládla Sparta po výsledku 4:0. 

Gólman Zlína Matej Rakovan si v treťom ligovom vystúpení pripísal prvé čisté konto. Vychytal ho proti Příbramu, no "ševcom" sa nepodarilo streliť gól, a tak sa zápas skončil bezgólovou remízou.


maďarsko: škvaro len na lavičke

Bývalý kapitán šošonov Michal Škvarka, obliekajúci dres Ferencvárosu Budapešť, bol minulý týždeň bez zápasovej praxe. Jeho tím si však v Európskej lige pripísal cenný skalp, keď si z ihriska CSKA Moskva odviezol výhru 1:0. Cez víkend bol v maďarskej NB1 na programe šláger aktuálne dvoch najlepších tímov - Ferencváros proti MOL-u Fehérvár. "Škvaro" sedel na lavičke a "Fradi" bola v zápase úspešná. Aktuálny maďarský majster zvíťazil 2:1 a dotiahol sa v tabuľke práve na svojho víkendového súpera.


dánsko: mráz nastúpil z lavičky

Útočník Brøndby Kodaň Samuel Mráz mal so svojím tímom dôvod na radosť. Vo víkendovom stretnutí proti Randers nastúpil na záverečných 20 minút a tešil sa z víťazstva 5:2.


cyprus: hubočan nehral

Bývalý šošon Tomáš Hubočan cez víkend nehral proti Olympii Nikózia v mestskom derby. Jeho Omonia si so súperom body podelila po remíze 1:1.

Facebook