Odchovanci v akcii (38. týždeň)
Bývalí šošoni brázdili trávniky európskych líg aj uplynulý víkend. Opäť vám prinášame informácie v celku o našich bývalých hráčoch a odchovancoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.

anglicko: heco s nulou na konte, newcastle však nevyhral

"Straky" proti "čajkám" - tento "vtáčí" duel bol na programe 6. kola Premier League. Newcastle s naším odchovancom Martinom Dúbravkom privítal Brighton, ktorý mal pred vzájomným zápasom o bod viac ako Maťov tím. V stretnutí gól nepadol a Hecovi stačili na dosiahnutie druhého čistého konta v sezóne dva úspešné zákroky. Po bezgólovej remíze sa Newcastle drží tesne nad zostupovými vodami. 


taliansko: vavro v európskej lige s plnou minutážou, škriniar a špalek pri výhrach svojich klubov

Náš odchovanec Denis Vavro prvýkrát figuroval v základnej zostave Lazia Rím. Stalo sa tak v 1. kole skupinovej fázy Európskej ligy proti rumunskému majstrovi CFR Kluž. "Biancocelesti" síce otvorili skóre, no klub z druhého najväčšieho mesta Rumunska dokázal otočiť zápas vo svoj prospech. Lazio si napravilo chuť vo víkendovom ligovom zápase proti Parme, keď vyhralo 2:0, no Denis sedel len na lavičke náhradníkov. 

"Anglický" týždeň má za sebou aj stabilná opora zadných radov Interu Miláno Milan Škriniar. "Nerrazzuri" hostili v rámci 1. kola skupinovej fázy Ligy majstrov Slaviu Praha. Miňo odohral celý 90 minút, pričom zápas s nečakaným priebehom sa skončil aj neočakávaným výsledkom - Inter si so Slaviou podelil body po remíze 1:1. Cez víkend čakalo "škriniarovcov" Derby della Madonnina, čiže zápas proti odvekému mestskému rivalovi AC. V ňom si počínali lepšie hráči Interu, ktorí aj so Škriniarom v zostave zvíťazili 2:0. 

Brescia Calcio s exšošonom Nikolasom Špalekom cestovala do Udine na zápas 4. kola Serie A. Nováčik najvyššej talianskej súťaže po dvoch prehrách opäť zaknihoval víťazstvo, tentoraz to bolo 1:0. Nikolas nastúpil v základnej zostave a odohral 76 minút. 


nemecko: bénes pri výprasku i výhre, hertha bez pekaríka zabrala naplno

Na prvý zápas skupinovej fázy Európskej ligy nebudú hráči Mönchengladbachu spolu s bývalým hráčom MŠK Lacim Bénesom spomínať v dobrom. Laci proti rakúskemu Wolfsbergu odohral celý duel, v ktorom videl žltú kartu, no nečakane vysokej prehre 0:4 nedokázal zabrániť. "Žriebätá" sa na víťaznú vlnu naladili v ligovom zápase proti Düsseldorfu. Bénes opäť nechýbal v základnej zostave, odohral celý zápas a tešil sa z víťazstva 2:1.

Berlínska Hertha bez nášho Peťa Pekaríka, ktorý laboruje so zranením, konečne zabrala naplno. Na premiérový trojbodový zisk v aktuálnej sezóne Bundesligy si musela Hertha počkať až do 5. kola, v ktorom zdolala nováčika z Paderbornu tesne 2:1. 


španielsko: pred mazim sa červenalo

Dva zápasy odohral minulý týždeň v drese španielskeho druholigového Tenerife exšošon Róbert Mazáň. Počas týždňa odohral celých 90 minút v zápase proti Elche, ktorý sa skončil remízou 1:1. Cez víkend Tenerife nezvládlo domáci duel s Fuenlabradou, ktorý prehralo tesne 0:1. Mazi navyše v samom závere videl najskôr žltú a vzápätí aj červenú kartu, čo preňho znamená stopku v ďalšom kole LaLigy 2. 


poľsko: exžilinčanom sa darí, cez víkend neprehral ani jeden z nich

Duo bývalých šošonov Dušan Kuciak a Jaro Mihalík vo farbách Lechie Gdansk má za sebou úspešný víkend. V zápase proti Korone Kielce vychytal "Kuco" čisté konto a Jaro si v drese Gdansku pripísal prvé minúty, keď za už rozhodnutého stavu 2:0 vybehol na trávnik v 82. minúte. Lechia zdolala Kielce a ťahá tak sériu troch víťazných zápasov. 

Ďalší brankár z liahne MŠK František Plach pravidelne stráži priestor troch žrdí úradujúceho majstra Piastu Gliwice. Medzi tromi žrďami sa predstavil aj uplynulý víkend, a to v dueli proti nováčikovi z Čenstochovej. Fero síce čisté konto neudržal, ale po zápase mohol zdvihnúť ruky nad hlavu po víťazstve 2:1. 

Na lavičke náhradníkov Jagiellonie Bialystok stále vysedáva náš odchovanec Andrej Kadlec. Tréner Ireneusz Mamrot mu nedal šancu ani v zápase proti Lechu Poznaň, ktorý sa skončil remízou 1:1.


česko: bývalí žltozelení na lavičke

Dávid Hancko, obliekajúci dres pražskej Sparty, sedel len na lavičke v derby pražských "S" proti Slavii. Zápas pre "rudých" nedopadol dobre - Slavia duel jednoznačne ovládla a po výsledku 3:0 si upevnila líderskú pozíciu v českej najvyššej súťaži. 

Ďalší náš odchovanec Patrik Le Giang zatiaľ dostáva šancu len v rezervom tíme Bohemiansu Praha. Proti "béčku" Teplíc vychytal vysoké víťazstvo 6:1.

Naopak, Matej Rakovan kryl chrbát svojmu brankárskemu kolegovi. Jeho Zlín si podelil body s pražským Bohemiansom po remíze 2:2. 


maďarsko: škvarka po zranení zatiaľ na lavičke

Maďarský majster Ferencváros mal počas uplynulého týždňa povinnosti v Európskej lige. V nej vybojoval cennú remízu 1:1 na pôde Espanyolu Barcelona. Exšošon Michal Škvarka na súpiske síce nefiguroval, ale vo víkendovom ligovom zápase proti Zalaegerszegu už sedel po zranení aspoň na lavičke náhradníkov. "Fradi" zdolala svojho súpera 2:1 a v tabuľke maďarskej NB1 sa drží na čele.


cyprus: hubo s prvými minútami v drese nového klubu

Odchovanec našej akadémie Tomáš Hubočan po takmer štyroch mesiacoch odohral ligový zápas. Síce nenastúpil v základnej zostave, no v drese Omonie Nikózia naskočil z lavičky v 71. minúte do zápasu proti Apollonu Limassol. Po záverečnom hvizde mohol Hubo sláviť tesnú výhru 1:0. 

Facebook