Odchovanci v akcii (16. týždeň)
Počas uplynulého týždňa sme boli svedkami kvalitných zápasov v najlepších európskych ligách. Vo viacerých z nich nechýbali ani bývalí hráči či odchovanci nášho klubu, ktorí v minulosti na sebe nosili žltozelený dres.

Prinášame vám informácie v celku o bývalých Šošonoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.


Anglicko: Heco hrdinom

Newcastle United si po minulotýždňovom prekvapivom víťazstve nad West Hamom pripísal druhý skvelý výsledok v rade. Na Anfield Road síce jasne dominoval domáci z Liverpoolu, no po infarktovom závere sa z cenného bodu tešili "straky". Rozhodol o tom v 95. minúte žolík menom Joe Willock, ktorý skóroval v záverečných minútach už v treťom zo štyroch posledných zápasov Newcastlu. Ešte pred ním VAR neuznal vyrovnávajúci gól Wilsona z 92. minúty. Na dôležitej remíze 1:1 mal obrovskú zásluhu aj brankár Martin Dúbravka, ktorého po stretnutí označili za hráča zápasu. Heco dokázal zneškodniť až osem striel "The Reds" a pomohol tak svojmu tímu k bodom v štvrtom dueli po sebe. To znamená pre čiernobielych posun na šestnáste miesto a predovšetkým ďalej od priečok zostupu.


Taliansko: Scudetto sa pomaly približuje

Talianska súťaž mala podobne ako iné ligy v Európe tento týždeň na programe až dve kolá. Inter Milan využil tieto duely na zisk štyroch bodov, ktoré ich výrazne priblížili k vytúženému Scudettu. Stredajšiu remízu so Speziou 1:1 a nedeľnú výhru nad Hellasom Verona si odkrútil aj základný kameň obrany Nerazzurri Milan Škriniar, ktorý opäť zaznamenal plnú minutáž. V neúplnej tabuľke Serie A majú zverenci trénera Antonia Conteho pohodlný jedenásťbodový náskok pred takisto skvelo hrajúcou Atalantou Bergamo, ktorá v tabuľke preskočila Juventus i AC.

Druhá najvyššia talianska liga mala tento víkend, naopak, naplánované voľno. Do hry sa preto nedostal ani krídelník Brescie Nikolas Špalek.


Nemecko: Laci neúspešný, Peky stále v karanténe

Hertha Berlín, ktorej dres oblieka už deviatu sezónu aj Peter Pekarík, stále pauzuje pre pozitívne prípady na koronavírus. V nemeckej Bundeslige sa takisto hrali počas uplynulého týždňa dve kolá, čo znamená, že Herthe odložili dokopy už tri stretnutia. V ligovom poradí síce figurujú momentálne na predposlednom mieste, za už isto vypadávajúcim Schalke, no strata na vyššie pozície nie je vôbec veľká. 

Zmiešané pocity prežíva Lászlo Bénes, ktorého Augsburg obidva svoje tohto-týždňové súboje prehral. Tešiť ho môže aspoň to, že sa prvýkrát od reprezentačnej prestávky dostal do základu tímu z oblasti Bavorska. V prvom stretnutí odohral proti Frankfurtu 80 minút, ale na súpera bojujúceho o Ligu majstrov to nestačilo. Na prehru 0:2 nadviazal, bohužiaľ, Augsburg aj v piatkovom domácom stretnutí s Kolínom. Laci tentokrát nenastúpil a výhru "capkov" režíroval dvomi gólmi iný Slovák - Ondrej Duda. Po týždni chudobnom na body tak Bénesovci spadli na trinástu priečku Bundesligy.


Španielsko: Huesca bez bodu, Deno s polčasom

Nedarilo sa ani Huesce. Klub bojujúci o záchranu v španielskej lige si pripísal dve identické prehry s výsledkom 0:2. Denis Vavro odohral počas týždňa jeden polčas v nedeľu proti Getafe. Okrem dôležitého súboja s priamym konkurentom o zotrvanie v lige, nenašiel klub z Aragónska recept ani na lídra súťaže z Atlética Madrid. Po sérii lepších výsledkov tak prišla už tretia prehre po sebe, čo pre nováčika v La Lige znamená zosun na predposlednú priečku tabuľky s trojbodovou stratou na záchranu.


Maďarsko: Škvaro má ďalší titul!

Titul putuje opäť do Budapešti. Škvaro, gratulujeme! Ferencváros si po dvoch predchádzajúcich remízach napravil chuť a cez týždeň dokázal triumfovať v oboch zápasoch. Doma uspel proti Újepsti po výhre 3:0 a potvrdil to aj víťazstvom na pôde MOL Fehervar v pomere 2:1. Michal Škvarka sa na ihrisku síce neobjavil, ale už druhý rok po sebe mohol oslavovať maďarský titul. 


Holandsko: Šešťbodová bitka s remízovým koncom

V Holandsku sa po týždňovej pauze vrátili k ligovému futbalu, ktorý priniesol konfrontáciu Feyenoordu s Róbertom Boženíkom proti Vitesse Arnhem, kde pôsobí ďalší Slovák Matúš Bero. Zároveň išlo o priamy súboj o štvrté miesto v tabuľka Eredivisie, nakoľko tieto dva kluby delili iba dva body. Stretnutie sa napokon skončilo bez gólov, keď zmenu nepriniesol ani striedajúci Božo, ktorý naskočil na hraciu plochu 18 minút pred koncom. Po remíze 0:0 tak ostávajú hráči z Rotterdamu na piatej pozícii päť bodov pred Utrechtom a stále dva body za Vitesse.


Cyprus: Dráma v Nikózii aj s prítomnosťou Huba

Na Cypre bolo na programe 34. kolo tamojšej najvyššej súťaže. Zápas Omonie bol naplánovaný na dnes, a tak Tomáš Hubočan so svojimi spoluhráčmi vedeli, ako dopadli ich najväčší súperi v boji o titul. Skúsený reprezentačný bek odohral po návrate z kartového trestu 78 minút, ktoré mali víťazný nádych. S tretím tímom tabuľky - AEL Limassol - si napokon Omonia poradila v pomere 2:1 po góle z 90. minúty. Nikózia si tak udržala trojbodový náskok na čele tabuľky.


Česko: Anglický týždeň priniesol mnoho ex-žilinských konfrontácií

V trende dvoch súbojov za týždeň pokračovala aj najvyššia česká súťaž. Hneď v úvodnom súboji to bol boj o body medzi trojicou žilinských odchovancov. Body si po záverečnom hvizde spravodlivo podelili České Budějovice a Olomouc. Zásluhu na remíze 2:2 má však len stopér Budějovíc Martin Králik, ktorý odohral kompletnú minutáž. Zvyšní dvaja ex-Šošoni Lukáš Jánošík a Jaroslav Mihalík sa v tomto prípade na ihrisku nepredstavili. Čiernobieli neprežívajú najlepšie obdobie, keď nevyhrali už jedenásť zápasov a z toho sedem prehrali. Zlú formu potvrdili aj sobotnou prehrou 0:2 s Jabloncom, pri ktorej bol opäť iba Králik. Prepad v tabuľke momentálne stačí na dvanáste miesto. 

Podobne si v druhom stretnutí počínala aj Sigma, keď doma nestačila na Ostravu tiež 0:2. K lepšiemu výsledku nepomohlo ani 25 minút Mihalíka. Prehrou sa tak Olomouc zaradil na deviatu priečku hneď za sobotného súpera.

Katom Žilinčanov v Česku bol jednoznačne Jablonec, ktorý si poradil aj s Karvinou v pomere 3:0. V drese klubu zo slovenského pohraničia nastúpili Róbert Mazáň i Lukáš Čmelík. Rovnako zle si Karviná počínala aj v domácej bitke proti Příbrami, s ktorou prehrala 0:1. Ani tentokrát prehre nezabránila dvojica bývalých Šošonov, čo nemôže znamenať lepšie ako jedenáste miesto vo Fortuna lige. 

Patrik Le Giang v bráne Bohemians Praha odchytal prvý tohto-týždňový zápas a výraznou mierou prispel k štvorbodovej žatve "klokanov". Po dobrom ofenzívnom výkone z toho bola výhra 4:1 na pôde Příbrami, no a naopak, výborná defenzíva prispela k veľmi cennému bodu z pražského derby proti Slávii. Po remíze 0:0 tak poskočili "klokani" z Prahy už na desiatu priečku s bodovou stratou na Olomouc.

Dôležitých šesť bodov v boji o európske poháre si zapísala Plzeň. Najprv porazila Teplice vonku 1:0 po góle tiež bývalého hráča Žiliny Filipa Kašu a následne si postrážila aj domácu výhru v pomere 2:1 proti priamemu konkurentovi o Európu zo Slovácka. Miroslav Káčer síce v prvom dueli nemohol nastúpiť pre suspendáciu za karty, no vynahradil si to 90 minútami o tri dni neskôr. Viktorka je tak stále piata, ale už iba dva body ju delia od štvrtej, pohárovej priečky. 

Sparta Praha si aj vďaka gólu Dávida Hancka v stretnutí proti Pardubiciam pripísala na svoje konto štyri body. Penaltový zásah nášho ex-hráča znamenal deľbu bodov na severe Čiech, ale v domácom súboji proti Opave sa naplno odviazal iba 18-ročný mladík Adam Hložek. Hetrikom a asistenciou ukázal svetu, čo sa v ňom skrýva a vďaka výhre 4:2 sa Sparta usadila na treťom mieste so zápasom k dobru. Hanco v dueli asistoval.

Sériu prehier v prvej českej lige natiahol Fastav Zlín. K štyrom neúspechom pridal v tomto týždni ďalšie dva a spadol na trinástu pozíciu. Proti Slavii to bola ešte očakávaná prehra 1:2, no výprask 0:4 od Pardubíc už niesli fanúšikovia Zlínu veľmi zle. Pomôcť tímu nemohol ani brankár Matej Rakovan, ktorý sa obom prehrám prizeral iba za lavičky náhradníkov.


Poľsko: Na severe sa darilo Dominikovi Holecovi

U severných susedov to bola takisto dvojitá porcia zápasov. Skvelo sa darilo Dominikovi Holecovi, ktorý ďalšími dvoma čistými kontami v sezóne prispel k dvom víťazstvám Rakow Czestochowa výsledkom 2:0. Smutní odchádzali hráči Warty Poznaň i Slasku Wroclaw. Stále tak pokračujú v naháňačke Pogonu Štetín, ktorý prekvapujúco zaváhal s posledným mužstvom a pred Rakowom má už iba jednobodvý náskok.

Ideálny víkend, naopak, neprežila Lechia Gdaňsk v bráne s Dušanom Kuciakom. Prehry 0:3 s Lechom Poznaň a 0:1 s vedúcou Legiou Varšava ich zosunuli až na siedme miesto poľskej Ekstraklasy. Medzi štvrtým a ôsmym tímom je v Poľsku momentálne rozdiel iba jedného bodu. 

Jedným z týchto tímov je aj Piast Gliwice, v ktorom chytá František Plach. Rovnako si pripísali najtesnejšiu prehru 0:1 s Legiou Varšava, no a v súboji s tabuľkovým susedom zo Zaglebia Lubin sa zrodila remíza 2:2. V tabuľke to na základe skóre stačí Piastu na šiestu pozíciu. 

Na druhej strane si počas týždňa pomohol Samuel Mráz práve zo Zaglebia Lubin. Gólom do siete Wisly Krakow pri víťazstve 4:1 pomohol nielen zlepšeniu postavenia svojho tímu, ale aj svojmu sebavedomiu. Druhý duel síce iba presedel na lavičke, no zrodila sa spomínaná cenná remíza s Piastom. Mrázovcom patrí piata priečka. 

Posledným z ex-žltozelených hráčov v akcii bol Kristián Vallo a jeho Wisla Plock, ktorá zaknihovala jednu výhru a jednu prehru. Cracovii podľahla v šesťbodovom súboji 0:1, no chuť si napravila víťazstvom na pôde Górnika Zabrze v pomere 2:0. Kiko si pripísal minúty iba v prvom dueli, nakoľko sa v druhom ocitol mimo zostavy. Plock sa udržal na dvanástej priečke, päť bodov od zostupu.


Facebook