Odchovanci v akcii (15. týždeň)
Počas uplynulého víkendu sme boli svedkami kvalitných zápasov v najlepších európskych ligách. Vo viacerých z nich nechýbali ani bývalí hráči či odchovanci nášho klubu, ktorí v minulosti na sebe nosili žltozelený dres.

Prinášame vám informácie v celku o bývalých Šošonoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.


Anglicko: Newcastle s Hecom pripravil o body štvrtý tím tabuľky

Newcastle United si pripísal mimoriadne dôležitú výhru v boji o záchranu v Premier League. V domácom St. James Parku si poradil s West Hamom, bojujúcim o Ligu Majstrov, po výsledku 3:2. O triumfe domácich rozhodol osem minút pred koncom žolík Joe Willock. Martin Dúbravka opäť odchytal v bráne "strák" celý duel a zaznamenal tak svoje druhé víťazstvo po návrate zo zranenia. Aj vďaka jeho výkonom sa Newcastle konečne odlepil zo sedemnástej priečky a poskočil na pätnástu pozíciu s osembodovou rezervou na zostup.


Taliansko: Koniec víťaznej šnúry pre Inter

Šláger kola talianskej Serie A sa hral včera večer na Stadio Diego Armando Maradona v Neapole. Domáci Partenopei privítali na svojom ihrisku vedúci Inter aj s Milanom Škriniarom, ktorý bol opäť v základe. Vyrovnaná partia priniesla po vlastnom góle Handanovića a vyrovnávajúcej strele Eriksena zmierlivý výsledok 1:1. "Škrinka" sa tentokrát do štatistík nezapísal, no svojou defenzívnou hrou pomohol Nerazzurri k ďalšiemu dôležitému bodu v boji o titul. Ich prenasledovatelia - AC Milan a Atalanta Bergamo v tomto kole síce nezaváhali, Inter však stále disponuje deväťbodovým náskokom na čele tabuľky.

Druhý zástupca Šošonov na Apeninskom polostrove Nikolas Špalek sa cez víkend nezmestil do nominácie Brescie. Lombardský celok nastúpil na stretnutie proti vedúcemu Empoli a bola z toho prestrelka, ktorú v pomere 4:2 ovládol líder Serie B. Brescia je aktuálne desiata.


Nemecko: Bénes nenastúpil, Pekarík putoval do karantény

FC Augsburg, ktorého dres oblieka náš bývalý hráč Lászlo Bénes, potvrdil kolísavú formu a v 29. kole si s Bielefeldom rozdelil body za remízu 0:0. Laci v tomto zápase iba zahrieval lavičku náhradníkov a poriadnu šancu nedostal už v troch dueloch za sebou. Jeho tím stále figuruje v strede tabuľky a z jedenásteho miesta si bezpečne kontroluje svoju bundesligovú príslušnosť aj pre budúci ročník.

Nepríjemná vec postihla Petra Pekaríka a jeho spoluhráčov z Herthy Berlín. Po pozitívnych testoch niektorých členov tímu putovalo celé mužstvo do štrnásťdňovej karantény. Odložený tak musel byť aj ich šesťbodový zápas proti tabuľkovému susedovi z Mainzu.


Španielsko: Denis s ďalším štartom v základe

Huesca tentokrát prišla v závere o drahocenné body z vonku. Súboj s Deportivom Alavés rozhodol v 85. minúte domáci Battaglia. Krátko potom putoval dole z ihriska Denis Vavro, ktorý okrem dobrého výkonu uvidel aj žltú kartu. Pre Denisa to bola v drese Huesci prvá prehra, ktorú zaznamenal ako hráč základnej zostavy. Alavés touto výhrou preskočil Aragóncov v tabuľke a o skóre je na tom lepšie. Oba tímy sa však stále držia tesne mimo zostupových priečok.


Cyprus: Omonia postupuje za titulom, Hubočan chýbal

Omonia Nikózia porazila v dôležitom zápase 33. kola tamojšej najvyššej súťaže Anorthotis pomerom 2:0 a udržala si tak trojbodový náskok na čele tabuľky. K dispozícii stále nebol Tomáš Hubočan, ktorý pauzuje po treste za červenú kartu. Aj bez neho to hráči Omonie zvládli, neomylne kráčajú za titulom a všetko majú vo svojich rukách. Budúci týždeň ich čaká tretí tím tabuľky AEL Limasol.


Česko: Súboj štyroch ex-Šošonov pre Karvinú, "Kačka" s asistenciou, "Hanco" opäť zranený

Už v piatkovej predohrávke bol v akcii bývalý brankár MŠK Patrik Le Giang. Jeho Bohemians Praha nevyužil možnosť dotiahnuť sa na svojho súpera z Ostravy a s Baníkom remizoval 1:1. Patrik odchytal celých deväťdesiat minút a Bohemka sa v tabuľke udržala na desiatej priečke.

Súboj štyroch ex-žilinčanov medzi Karvinou a Českými Budějovicami sa skončil jasnou výhrou pre domácich. Na víťazstve rozdielom triedy 3:0 mal podiel aj Lukáš Čmelík, ktorý pobudol na ihrisku 84 minút. Róbert Mazáň nemohol nastúpiť kvôli suspendácii za žlté karty. Do zápasu zasiahli aj hosťujúci Martin Králik a Lukáš Jánošík. Prvý menovaný odohral, ako je zvykom, celý duel a druhý prišiel na trávnik v 61. minúte. V tabuľke sú sobotní súperi zoradený tesne za sebou na jedenástom, resp. dvanástom mieste.

Jaroslav Mihalík sa v drese olomouckej Sigmy dostal na ihrisko opäť ako striedajúci hráč, tentoraz v 72. minúte. Po jeho nástupe už góly nepadali a stretnutie skončilo deľbou bodov po remíze 1:1. V rámci poradia českej Fortuna ligy sa Jaro so svojím tímom zaradil tesne pred ostatných Žilinčanov na deviatu priečku.

Remízovú sobotu má za sebou aj Miroslav Káčer z Viktorie Plzeň. V súboji tretieho s piatym sa síce Plzeň ujala vedenia, no remízu zabezpečil peknou strelou slovenský útočník Jablonca Schranz. Viktorka ale v tomto týždni stihla dokonca dva duely, keď v stredajšej dohrávke 24. kola porazila Zlín 2:0. Zásluhu na tom mal aj "Kačka", ktorý asistoval pri druhom góle červeno-modrých. Plzeň je však stále piata s päťbodovým mankom na Slovácko.

Odchovanec Šošonov Matej Rakovan nedostal priestor v bráne Zlínu ani v jednom z dvoch tohto-týždenných duelov. Iba z lavičky sa tak prizeral dvom prehrám proti Viktorii Plzeň a Příbrami. V poradí najvyššej súťaže to zatiaľ Fastavu stačí na trináste miesto.

Kolo uzavrel súboj Sparty Praha proti Slovácku. Zápas tímov bojujúcich o vrchné priečky tabuľky rozhodla striedajúca dvojica hráčov. Plavsić prihrával a gólom sa zaskvel Wiesner. Tréner "rudých" Pavel Vrba tak ukázal šťastnú ruku a Sparta zotrvala na druhej priečke aj napriek stredajšej prehre 0:1 proti tretiemu Jabloncu. Práve v tomto stretnutí sa znovu zranil Dávid Hancko, ktorý stihol iba 25 minút a nútene musel striedať. Proti Slovácku už nenastúpil.


Poľsko: Dve dvojice bývalých Šošonov zhodne remizovali 2:2

Súboj ex-žilinských brankárov sa odohral v Gdaňsku. Domáca Lechia aj s Dušanom Kuciakom v bráne vybojovala remízu proti hosťujúcemu Piastu Gliwice, v ktorého bráne nastúpil František Plach. Obaja brankári pustili po dva góly, čo znamená, že v tabuľke stoja obe mužstvá aj naďalej bok po boku. So ziskom 38 bodov je Piast štvrtý, iba vďaka lepšiemu skóre pred piatou Lechiou.

Treťou brankárskou oporou tímu Ekstraklasy je Dominik Holec. Ten na rozdiel od svojich kolegov dotiahol svoj tím Rakow Czestochowa k výhre proti Lechu Poznaň. Po výsledku 3:1 tak Domino figuruje aj so svojím tímom na tretej priečke s náskokom piatich bodov na predchádzajúcu dvojicu klubov.

Darilo sa aj Zaglebiu Lubin v kádri so Samuelom Mrázom. Na pôde posledného Stal Mielec zvíťazili 2:0 a v nabitom strede poľskej prvej ligy sa posunuli na ôsmy stupienok. Samo naskočil do zápasu na záverečných osem minút a dopomohol k udržaniu vedenia svojho tímu.

Ďalšia bitka dvoch bývalých žltozelených futbalistov sa mohla odohrať v Plocku. Aj v tomto prípade z toho bolo remíza 2:2, ktorú domáci zachraňovali v hodine dvanástej. V 96. minúte vyrovnával Uryga. Za Wislu nastúpil po jednozápasovej prestávke v základnej jedenástke Kristián Vallo a odkrútil si celú porciu minút. Naopak, Andrej Kadlec z Jagiellonie Bialystok sa stále dostáva zo svojho zranenia a na svoj tohto-sezónny debut ešte len čaká. V tabuľke patrí Plocku trinásta a Jagiellonii desiata pozícia.


Holandsko: "Božo" mal voľno, finále poháru pre Ajax

Holandská Eredivisie mala tento týždeň na programe voľno. Mohlo za to finále kráľovského pohára, ktoré gólom v závere ovládol jasný líder najvyššej súťaže Ajax Amsterdam. Porazeným finalistom bolo v tomto prípade Vitesse Arnhem. Oddychoval teda ja náš odchovanec a útočník Feyenoordu Rotterdam Róbert Boženík.


Maďarsko: Ferencváros ešte nemôže oslavovať, "Škvaro" bez minút

Ferencváros Budeapešť zaznamenal už druhú remízu v rade a stále nemôže oslavovať titul. Tentokrát sa zmierlivo a bez gólov rozišiel so šiestou Kisvardou. Štyri kolá pred koncom ligy tak potrebujú získať ešte dva body na zisk ďalšieho titulu v sérii. Mimo zostavy sa, bohužiaľ, opäť ocitol náš ex-kapitán Michal Škvarka, ktorý absentoval už v šiestom zápase po sebe a dokonca v dvanástom z posledných trinástich stretnutí úradujúceho maďarského majstra.


Facebook