Odchovanci v akcii (11. týždeň)
Počas uplynulého víkendu sme boli svedkami kvalitných zápasov v najlepších európskych ligách. Vo viacerých z nich nechýbali ani bývalí hráči či odchovanci nášho klubu, ktorí v minulosti na sebe nosili žltozelený dres.

Prinášame vám informácie v celku o bývalých Šošonoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.


Anglicko: Pre Heca prvá prehra po návrate do základu

Newcastle United aj s Martinom Dúbravkom v bráne narazil v súboji 29. kola anglickej Premier League na tabuľkové suseda z Brightonu. Pre "Heca" to však nebol aj štvrtý zápas v rade so ziskom bodov po návrate do základnej zostavy Newcastlu. Z Amex Stadium ich "čajky" vyprevadili s prehrou rozdielom triedy 0:3. Domáci ale vytiahli naozaj výstavné góly spoza šestnástky, proti ktorým nemal Martin žiaden nárok. Útechou pre Dúbravkove "straky" môže byť udržanie posledného nezostupového miesta v rámci anglickej najvyššej súťaže. 

Ako jednotka slovenskej reprezentácie sa Martin Dúbravka vrátil po zranení aj do nominácie na nadchádzajúce tri kvalifikačné stretnutia na Majstrovstvá sveta 2022 v Katare.


Taliansko: Škriniarov Inter skolil koronavírus

Uplynulý víkend neodohral svoj zápas ani jeden z našich odchovancov, resp. bývalých hráčov na Apeninskom polostrove. Milanovi Škriniarovi a spol. odložili duel 28. kola najvyššej talianskej ligy pre pozitívne prípady na vírus Covid-19 v tíme Interu. Aj napriek tomu sa Nerazzurri neprepadli a stále vedú pelotón talianskej Serie A pred svojím mestským rivalom AC. Horšie to ale vyzerá so Škrinkom smerom k reprezentačnej prestávke. Slovenskí "sokoli" sa budú pravdepodobne musieť zaobísť bez základného kameňa našej obrany. 

Druhým do partie je krídelník Nikolas Špalek z druholigovej Brescie. Ten však pauzoval už vo štvrtom zápase za sebou pre obnovené zranenie v dolnej časti tela. Jeho tím prehral po štvorzápasovej víťaznej sérii a v tabuľke Serie B sa nachádza v pokojných vodách na desiatom mieste.


Nemecko: V Bundeslige štart len jedného z ex-šošonov

26. kolo nemeckej Bundesligy prinieslo pre Lázsla Bénesa a Petra Pekaríka zmiešané pocity. Prvý menovaný nastúpil v drese Augsburgu na 61. minút bez zápisu do štatistík, no jeho tím prehral vo Freiburgu 0:2. V tabuľke tak ostal na pribežnom 13. mieste so šesťbodovým náskokom na pásmo zostupu. 

Naopak "Peky" sa opäť nedostal do zostavy maďarského trénera Pála Dardaia a už v piatom stretnutí po sebe plnil úlohu zdravého náhradníka. Tešiť ho môže aspoň fakt, že Hertha Berlín vyhrala s Leverkusenom presvedčivo 3:0 a uspela v dvoch z posledných troch zápasov. Jemne sa tak odpútala od zostupových priečok. 


Španielsko: Vavro s premiérou v La Lige

Bývalý žilinský obranca Denis Vavro, ktorý medzičasom pôsobil aj v Kodani a Laziu Rím, si pripísal úvodné minúty za Huescu v rámci španielskej ligy. Už minulý pondelok naskočil ako striedajúci hráč do duelu s gigantom svetového futbalu FC Barcelona, ale prehru svojho tímu už neodvrátil. Tento víkend Denis figuroval v základnej jedenástke a svojím výkonom prispel k zisku bodu proti Osasune Pamplona. Nekompromisný stopér avšak odohral iba 59. minút a musel pravdepodobne vynútene striedať. Huesca ale stále figuruje na poslednom mieste súťaže so štvorbodovou stratou na priečky zaručujúce zotrvanie v najvyššej španielske lige. 


Holandsko: Božo v úlohe striedajúceho hráča

Odchovanec žilinského futbalu Róbert Boženík sa dostal opäť na ihrisko až v závere stretnutia jeho Feyenoordu proti FC Emmen. Za deväť minút na hracej ploche sa nestihol presadiť a Rotterdam si pripísal proti predposlednému mužstvu holandskej Eredivisie druhú remízu 1:1 v rade. "Božo" tak stále čaká na poriadnu príležitosť ukázať svoj talent naplno po októbrovom zranení nohy. Feyenoord Rotterdam je v poradí holnadskej ligy na piatej priečke, zaručujúcej play-off o Európsku ligu. 


Česko: S plným bodovým ziskom iba Jaro Mihálik

Po týždňovej pauze spôsobenej koronavírusom sa vrátil do akcie dvaja bývalí šošoni. Jaroslav Mihálik si v drese olomouckej Sigmy pripísal 22 minút a prispel k výhre 1:0 proti Karvinej, v drese ktorej nastúpil na rovnakú porciu minút aj Róbert Mazáň. Jaro zatiaľ čaká na svoj prvý presný zásah v českej lige, kde je na hosťovaní z Cracovie Krakow. Sigma v tabuľke poskočila na ôsme miesto a po prestávke narazí na Pardubice. Robo prišiel do svojho pôsobiska rovnako počas zimného prestupového obdobia z Mladej Boleslavi. Zatiaľ stihol nastúpiť do piatich zápasov a jeho tím z blízkosti slovenských hraníc si stráži trináste miesto, desať bodov pred zónou zostupu. 

Návrat absolvoval aj Dávid Hancko, ktorého Sparta Praha však nebola úspešná. Z ihriska Českých Budějovíc si odniesla remízu po výsledku 0:0. Pre sparťanov to bola prvá strata bodov pod vedením nového trénera Pavla Vrbu. Dávid odohral plnú porciu minút, ale neabsolvoval priamy súboj s ex-spoluhráčmi zo Žiliny. Lukáš Jánošík presedel celý zápas na lavičke náhradníkov a Martin Králik si doliečuje zranenie z minulotýždňového zápasu v Zlíne.

V bráne Bohemians Praha dostal v nedeľu prednosť pred Patrikom Le Giangom druhý brankár a "klokani" vybojovali na ihrisku Teplíc bod za remízu 1:1. V tabuľke českej Fortuna ligy figurujú na 11. mieste so ziskom 29 bodov. 

Nenastúpil ani Martin Rakovan, ktorého stretnutie proti Viktórii Plzeň aj s Miroslavom Káčerom bolo odložené z dôvodu výskytu pozitívnych prípadov na Covid-19 v tíme viktoriánov. Fastav Zlín je v tabuľke tesne za Bohemkou dvanásty, zatiaľ čo Plzeň okupuje šiestu priečku. 


Poľsko: Úspešní Plach s Kadlecom, remízu vybojovali Vallo a Holec

Poľská najvyššia súťaž je už tradične plná bývalých šošonov. V zime tam odišiel aj Kristián Vallo, ktorý sa usadil na pravom kraji obrany Wisly Plock. V 22. kole aj so svojím tímom narazil na Slask Wroclaw a bola z toho tretia remíza z posledných štyroch zápasov. Momentálne to Wisle stačí na 13. miesto spomedzi šestnástich účastníkov poľskej Ekstraklasy. 

Plocku odskočil v tabuľke tím Andreja Kadleca Jagiellonia Bialystok, ktorý v ofenzívnej bitke otočil priebeh stretnutia a porazil domáci Lech Poznaň 3:2. Andrej do duelu nezasiahol pre pretrvávajúce zranenie. 

Dominik Holec vychytal proti Górniku Zabrze tretiu remízu za sebou a pridal k tomu aj čisté konto. Tieto výsledky zabezpečujú klubu Rakow Czestochowa, do ktorého odišiel Dominik v zime na hosťovanie zo Sparty Praha, zatiaľ vynikajúce tretie miesto v tabuľke súťaže. 

Zaglebie Lubin, za ktorý odohral druhý polčas útočník Samuel Mráz, narazilo na lídra súťaže Legiu Varšava. Pre Sama to neskončilo, bohužiaľ, úspešne. Najúspešnejší tím posledných rokov rozobral Zaglebie v pomere 4:0, za čo môže vďačiť predovšetkým štvorgólovému gala predstaveniu českého útočníka Tomáša Pekharta. 

Ešte v piatok naskočili do súbojov aj dvaja naši bývalí brankári František Plach a Dušan Kuciak. Plach a jeho Piast Gliwice si pripísali ďalšiu výhru, a po výsledku 2:0 proti Cracovii sa posunul už na šieste miesto tabuľky. Okrem víťazstva si Fero zlepšil aj svoj štatistiky ďalším, už deviatym, čistým kontom v prebiehajúcej sezóne. Naopak úspešný nebol v tomto týždni Kuciak, ktorého Gdaňsk nestačil na druhý Pogoň Štetín a stále figuruje na štvrtej pozícii Ekstraklasy. 


Maďarsko: U našich južných susedov sa nehralo

Maďarská OTP Bank liga nemala tento víkend na programe žiaden zápas a hráči sa už mohli sústrediť na reprezentačnú prestávku. Michal Škvarka tak nebol v akcii a jeho Ferencváros Budapešť sa stále môže vyhrievať na prvom mieste tabuľky s pohodlným náskokom pred Puskas Academy. 


Cyprus: Hubočan o krok bližšie k titulu

Aj vo štvrtom kole skupiny o titul v rámci cyperskej ligy bol úspešný Tomáš Hubočan. Slovenský reprezentant absolvoval kompletné stretnutie a pomohol svojej Omónii Nikózia k najtesnejšej výhre na domácom ihrisku proti AEK Larnaka. Menej slávny tím z hlavného mesta Cypru tak stále vedie poradie cyperskej ligy a má veľkú šancu na zisk titulu po dlhých jedenástich rokoch. 

Facebook