Mládežnícky reprezentant Kristián Bari prvou posilou do novej sezóny
Ihneď po skončení sezóny pracuje vedenie MŠK Žilina na zložení kádra do novej sezóny, ktorá odštartuje už 8. augusta.

Prvou posilou sa stáva 19-ročný mládežnícky reprezentant Kristián Bari, ktorý prichádza z konkurenčnej Dunajskej Stredy. So šošonmi sa dohodol na zmluve do 30. júna 2023.


rozhodla práca s mladými hráčmi

Futbalové meno Bari netreba starším futbalovým pamätníkom predstavovať. Otec Eugen Bari patril v 90. rokoch k úspešným útočníkom našej ligy a s prezývkou "slovenský Romário" si ho zapamätali viacerí fanúšikovia. Jeho nástupca, 19-ročný syn Kristián Bari sa stal prvou posilou MŠK Žilina na novú sezónu.

"Zástupcovia MŠK si ma všimli v reprezentácii. Začal som nad tým rozmýšľať a napokon som sa rozhodol prijať ponuku Žiliny," priznáva Kristián, ktorý už bol na skúške pod Dubňom v roku 2015, s prestupu však zišlo najmä kvôli jazyku. "Vtedy som sa rozhodol pre Dunajskú, predsa len to bolo bližšie z domu a bola tam aj jazyková bariéra. Teraz už je to oveľa lepšie," hovorí Kristián. Teraz však dal šikovný ľavák prednosť MŠK. "V Dunajskej Strede som nevidel šancu dostať sa do prvého tímu. Hľadal som preto nový tím, Žilina mala záujem, čo ma veľmi potešilo, lebo viem, ako sa tu pracuje s mladými hráčmi. Verím, že dostanem šancu," dúfa rodák z Fiľakova.

Otec, ktorý bol ligovým zakončovateľom, odporučil synovi práve žltozelený tím. "Určite aj on súhlasil, vidí tu väčšiu šancu na napredovanie mojej kariéry." Podedil po otcovi útočne, gólové vlohy? "Veľa gólov som nedával, hrával som skôr obrancu. Verím, že tu to začne padať."

V tréningovom procese šošonov je Kristián už od 2. júna, a preto mal dostatočný čas, aby sa zžil s tímom, novými spoluhráčmi. "Už som si zvykol. Na začiatku to bolo ťažšie, chalani sa mi však snažili pomôcť so všetkým. Teraz už je to fajn. Práve aj tá skúška zavážila, že som sa rozhodol pre Žilinu."

Aké sú najbližšie ambície mladého reprezentanta? "Jednoznačne sa prepracovať čím skôr do "A"-tímu a postupne sa dostať aj na trávnik, aby som pravidelne hrával," prezrádza ľavák, ktorého silné stránky sú najmä rýchlosť a súboj jeden na jedného.


variabilný ľavák

Vedenie MŠK Žilina si sľubuje od mladého futbalistu, že sa počas prípravného obdobia ukáže, a tým aj určí svoju pozíciu v tíme. Potvrdzujú to slová športového manažéra šošonov Karola Belaníka.

"Je to mladý talentovaný hráč použiteľný na pozíciu krídelníka, ale aj krajného obrancu. Je to typologicky zaujímavý ľavonohý futbalista s dobrým zakončením. Počas prípravy mu budeme hľadať miesto, určite ho budeme skúšať na viacerých pozíciách a zvýši nám na týchto postoch konkurenciu."

Kristián prestupom spečatil svoju vyše mesačnú skúšku. "Pripravuje sa s nami už vyše mesiaca, preto je pre neho menej komplikovanejšie pri prechode. Určite si mohol zistiť, ako funguje náš tréningový proces, akým systémom chceme hrať. Z hľadiska adaptácia už má mesiac za sebou a táto skúška bola pre neho veľmi vhodná. Určite dostane v prípravnom období šancu. Pre nás bude podstatné, aby sme si definitívne určili pozíciu, na ktorej bude nastupovať. Je to dobrá alternatíva pre trénerov, keďže takto môžu mať viaceré varianty."

Mládežnícky reprezentant má priestor ukázať sa trénerom. "Sami sme zvedaví, ako bude napredovať. Všetko je v jeho rukách. Uvidíme, ako sa ukáže v príprave a ako zavŕši proces adaptácie," dodáva športový manažér MŠK. 

Facebook