Legendárny brankár Žiliny František Plach nás navždy opustil

S hlbokým zármutkom sme prijali správu o úmrtí Františka Placha, ktorý nás navždy opustil vo veku nedožitých 85 rokov. Legendárny brankár MŠK, ktorého si fanúšikovia pamätajú najmä pre jeho lojálnosť, chytal za Žilinu nepretržite 15 rokov a iný ako žilinský dres si neobliekol.

Česť jeho pamiatke.


chytal bez rukavíc, až kým...

Dlhé roky nosil kapitánsku pásku a tvoril nerozlučnú brankársku dvojičku s Františkom Smakom. Narodil sa 9. septembra 1938. Významnú ryhu v histórii Žiliny zanechal tento gólman v 60. a 70. rokoch minulého storočia, keď sa podpísal pod viaceré víťazstva a úspechy vtedajšieho Dynama, Jednoty či ZVL Žilina.

Fero Plach stál v bráne aj v pamätnom účinkovaní Žiliny v Pohári víťazov pohárov v roku 1962, keď najskôr vyradil s tímom Olympiacos Pireus a v bráne stál so svojou typickou šiltovkou aj proti Fiorentine. Zaujímavosťou je, že v tom zápase chytal ešte bez brankárskych rukavíc. Po stretnutí za ním prišiel kolega z Fiorentiny a daroval mu svoje. Odvtedy chytal Fero s rukavicami a brankárske remeslo naučil aj svojho vnuka a menovca Františka Placha, ktorý je rovnako odchovancom MŠK a v sezóne 2018/2019 sa stal aj najlepším brankárom poľskej Ekstraklasy. 

Za Žilinu chytal Fero nepretržite 15 rokov (od sezóny 1959 po sezónu 1974).


Dlhoročný brankár prijal naše pozvanie pri fotení pamätného kalendára k 110. výročiu založenia klubu. Pri tejto príležitosti sme s ním priniesli aj rozhovor v rámci Magazínu MŠK.

František sa naposledy na Štadióne MŠK Žilina objavil práve v roku 2018, kedy sme mu zablohoželali ku krásnemu životnému jubileu 80 rokov.


Klub MŠK Žilina vyjadruje smútiacej rodine, ostatným pozostalým a blízkym úprimnú sústrasť.

Facebook