Krátku letnú prípravu odštartoval aj ”B”-tím
V pondelok popoludní sa zišli premiérovo pred sezónou 2020/2021 aj futbalisti MŠK Žilina B. Naša rezerva bude aj v nadchádzajúcej sezóne pôsobiť v II. lige, kde ju po ročnej prestávke povedie znova tréner Norbert Guľa.

Ako sa pozerá kormidelník "Béčka" na naozaj krátku prípravu či potenciál, ktorý sa nachádza u neho v tíme?


radosť z dorastencov v "b"-tíme

Futbalisti MŠK Žilina B obsadili v minulej sezóne II. ligy veľmi solídnu 5. priečku a popritom v rezerve pripravili viacero tínedžerov pre prvý tím. Nová sezóna štartuje a s ňou sú pre "Béčko" spojené znova aj nové výzvy a nové talenty čakajúce na šancu uplatniť sa v seniorskom futbale.

Aj o tomto sme sa porozprávali so staronovým trénerom Norbertom Guľom, ktorý v novej sezóne povedie ako šéftréner projekt "B"+U19.

Od posledného zápasu po štart prípravy uplynul v prípade "B"-tímu presne rovnaký čas ako pri áčku, čiže jeden týždeň. Projekt má navyše menej času, pretože II. liga štartuje už počas prvého augustového víkendu. Ako sa na tento fakt pozerá šéftréner? "Neberiem to ako prípravu, ale skôr ako nadviazanie na niečo, čo bolo predtým. Chlapci mali len týždeň voľno, čiže začíname ihneď naplno tak, aby sa hráči rozvíjali našou optikou. Verím, že na súťaž budeme dobre pripravení."

Základ projektu tvoria hráči z minuloročnej U19, ktorí sa síce reštartu dorasteneckej ligy nedočkali, ale nakoniec dostali príležitosť v nadstavbe II. ligy. "Devätnástka trénovala síce trikrát, ale postupnosť bola dobrá. Nevideli sme, že by chlapci na niečom stratili. Dlho neboli žiadne zápasy, len trénigový proces. Až potom sme hrali prípravné stretnutia, kde sme mali možnosť spoznať hráčov, ktorí prešli z U17 do projektu. Dáta ukázali, že chlapci sú slušne pripravení," poznamenal tréner, ktorého káder bude počas sezóny ovplyvnený viacerými faktormi. "Je to taký živý organizmus, pretože skladba mužstva na víkendové zápasy vždy závisí od situácie v A-tíme. Teší nás, že piati hráči z ročníka 2002 boli v tréningovom procese áčka a dvaja tam dokonca zostali. My riešime predovšetkým výkonnosť hráčov, nie ich ročník. Veľa mladých, vekom ešte dorastencov, bude hrať za B-tím, z čoho sme radi."

Druholigový front je nevyspytateľný, čo si uvedomuje aj realizačný tím. "Sila druhej ligy sa nedá presne odhadnúť. Mužstvá poznáme, ale musíme sa pozerať na seba a na to, ako môžeme uspieť. Chlapci sú síce mladí, ale majú svoje zbrane, a preto chceme, aby ich efektívne využívali a boli pre súperov nebezpeční. Chceme, aby chlapcov zdobila vnútorná náročnosť na seba samých, aby celý zápas šprintovali. Napriek tomu, že sa možno nebudú prezentovať fyzickým poňatím hry, chceme to vyvážiť agilitou, akčnosťou, futbalovosťou a hrou vo vysokom tempe."

Vekom ešte dorastencov čaká prechod do seniorskej kategórie. Adaptácia na ňu je jedným z cieľov projektu. "Nie každý to zvládne rovnako. Niektorí potrebujú na adaptáciu viac času, iní zas do toho naskočia rýchlo. Na to práve slúži projekt, kde máme hráčov podrobne "oskenovaných" a na základe toho dostávajú impulzy, ktoré potrebujú, či už smerom k silovým veciam, zručnostiam atď. Veríme, že vďaka týmto impulzom budú správne pripravení na prechod do seniorského futbalu."

Po prechode viacerých hráčov do prvého mužstva vznikli výpadky na pozíciách v ofenzíve. Vedenie MŠK preto priviedlo troch perspektívnych hráčov - Alexa Javra, Tibora Slebodníka a Adama Kostúra. "Napriek tomu, že máme svojich dobrých hráčov, pracujeme aj na skautingu a vytipovali sme si niektorých hráčov, lebo chceme vidieť aj za roh, čiže to, ako budú vyzerať o pol roka alebo o rok. Preto je to ťažšie, ale novým hráčom veríme, že môžu u nás urobiť progres a raz sa možno pozrú aj do áčka. Dôležitá je perspektíva a chuť sa posúvať," uzavrel tréner projektu "B"+U19 Norbert Guľa.


súdržnosť pretaviť do herného prejavu

Jedným z dorastencov, ktorý v druholigovej nadstavby okúsil seniorský futbal, je 18-ročný obranca a reprezentant slovenskej U19 Marián Tandara. 

Aj jeho sa týkal fakt, že minuloročná sezóna najvyššej súťaže staršieho dorastu sa nedohrala. Preto musel počas dlhej pauzy prejsť na špeciálny režim. "Tréneri nám hneď poslali individuálne plány. Pokračovali sme teda v makačke, pretože sme čakali na reštart, ale súťaž U19 sa nakoniec nedohrala. Keď sa rozhodlo o pokračovaní prvý dvoch najvyšších súťaží, doplnili sme tímy a niečo sme aj odohrali," povedal "Tandy", ktorý naskočil do troch zápasoch nadstavby II. ligy. Vie teda porovnať juniorskú a seniorskú úroveň futbalu a je si vedomý aj kvality II ligy. "V každých tímoch sú skúsení chalani. Fyzicky, bežecky a aj takticky je to oveľa náročnejšie. Aj keď vekom spadám do devätnástky, teším sa na každú príležitosť v B-mužstve. Verím, že splatím dôveru trénerov."

V projekte je aktuálne okolo 30 hráčov, čo znamená konkurenciu na každom poste. S akými ambíciami vstupuje mladý obranca do prípravy? "Len tvrdo pracovať. Až čas ukáže, kam sa dostanem a ako sa presadím. Snom je, samozrejme, dostať sa do áčka, ale to pôjde len poctivou robotou."

Kým prechod medzi juniorským a seniorským futbalom je viditeľný, na veľa nových spoluhráčov si "Tandy" nemusí zvykať. "Gro tímu je spolu 2-3 roky, čiže máme medzi sebou vybudované výborné vzťahy. Práve súdržnosť chceme pretaviť do herného prejavu, a preto verím, že sa nám to podarí. Všetci v šatni sa už tešíme na nový ročník," uzavrel mladý obranca.


Kompletný káder projektu B+U19 nájdete v súpiskách (B-tímU19). Rovnako tak zloženie realizačných tímov.

Facebook