Generálkou súboj s izraelskou Shmonou
Futbalisti MŠK Žilina sa pomaly dostávajú do päťtýždňového finišu letnej prípravy. Po náročnejšej prvej časti, ktorá prebiehala v domácim podmienkach, sa šošoni úspešne preniesli aj cez sústredenie v Kranjskej Gore a aktuálne ladia posledné detaily znova doma pod Dubňom.

Po zápasoch proti Karvinej, Shkëndiji, Lokomotive Moskva a naposledy Apoelu Nikózia nás čaká generálkový súboj proti izraelskému prvoligistovi - Hapoel Kiryat Shmona. Izraelčania sú aktuálne na sústredení v Šamoríne, kde rozbiehajú letnú prípravu. Liga sa totiž u nich začína až v druhej polovici augusta. Skúsenosť s Izraelčanmi máme, a tá mala horkú príchuť. Shmonu si pamätáme z predkola Ligy majstrov z roku 2012, kedy sme s ňou vypadli v dvojzápase (výhra 1:0 doma, prehra 0:2 u súpera).

byť kolmejší, priamočiarejší

Mužstvo trénera Jaroslava Kentoša sa v minulom týždni vrátilo zo sústredenia a počas tohto týždňa naplno maká v Budatíne. Ako sa s odstupom času pozerá na jedenásť-dňový pobyt v Kranjskej Gore hlavný tréner MŠK?

"Sústredenie naplno splnilo účel, pre ktorý sme tam cestovali. Mali sme výborný tréningový proces, proti nám stáli naozaj kvalitní súperi, ktorí všetci hrajú kvalifikáciu Ligy majstrov, resp. priamo skupinovú fázu. Porovnania teda boli na veľmi dobrej úrovni. Rovnako sme využili čas a priestor v Slovinsku na to, aby sme posilnili tímovú chémiu, kolektív. Po športovej stránke sme sa rovnako posunuli - môžeme sa baviť o fyzickej kondícii, o taktike, o hernej praxi ako takej," hovorí tréner šošonov, ktorého potešila konfrontácia so silnými menami, ktorá mu zároveň nastolila zrkadlo. "Znova sa ukázalo, kam smeruje európsky futbal. A to ku komplexnosti v obrane aj v útoku. My osobne sme sa zamerali na prácu v defenzíve, chceli sme zlepšiť jej kompaktnosť. Naopak, ešte potrebujeme zapracovať na priamočiarosti hlavne v prechode do útoku."

Defenzíva šošonov odolala v príprave Lokomotivu Moskva aj Apoelu, vládne teda čiastočná spokojnosť? "Spokojnosť nie je dobré slovo. Splnili sme čiastkové ciele, ktoré sme si dali, no máme rezervy. Pre mňa sa spokojný hráč nedokáže zlepšovať." Dostáva tím svoju tvár? "Znova si treba uvedomiť, že nám odišli niekoľkí hráči. Na druhú stranu sme radi, že sa po zranení vrátili hráči ako Káčer, Fazlagić, Tomič, čo je pre nás veľmi pozitívne. Všetci zranení zdvihnú úroveň tímu."

Každý tréner je rád, keď má mužstvo v príprave stúpajúcu tendenciu vo svojich výkonoch. "Zlepšujeme sa každým zápasom. Ešte sme ďaleko, no v každom dueli prišla určitá fáza, kedy mal náš výkon dobrú úroveň. Posledný s Apoelom bol z našej strany najlepší, takže sme radi za stúpajúcu tendenciu."

V akom štádiu sa nachádza aktuálne tím, čo riešia tréneri v poslednej časti prípravy? "Veľmi pozitívne vnímam motiváciu hráčov pobiť sa o miesto v základe. Musím povedať, že sa opäť nepripravujeme iba na prvé kolo, ale na celkový štart do ligy, čo bude po roku znova dôležité. Máme už istú kostru tímu v hráčoch, ktorí majú aktuálne najlepšiu výkonnosť. O týchto chalanov sa oprieme."

Čo pred generálkou? Čo chce ešte kormidelník žltozelených otestovať, koho chce vidieť? "Znova si vyskúšame alternatívy, ktoré sa nám z aktuálneho kádra ponúkajú. Nikde nie je napísané, že zostava z generálky nastúpi aj v Michalovciach. Tak budeme viesť hráčov, určite to nebude iba o prvom kole, no o úspešnom vstupe do ligy. So Shmonou chcem hlavne, aby sme sa zlepšili v konkrétnych fázach hry, v obrane pracovať ešte detailnejšie, vytvárať si viac gólových príležitostí a byť celkovo nebezpečnejší. Bol by som rád, aby bola v našej prechodovej fáze spomínaná kolmosť, priamočiarosť."

správne sa naladiť na ligu

Ako vidí aktuálnu formu tímu jeho útočník Filip Balaj?

Sobotný súboj, ktorý má výkop o 17:30 hod. v Senci, nebudeme vysielať LIVE cez MŠKŽilinaTV, nakoľko ide o generálkový zápas pred začiatkom ligy.

Facebook