Esports: Šošoni zvíťazili vo FIFE 20 nad Trenčínom
Na futbalových trávnikoch sa už vyše dvoch mesiacov nehrajú žiadne zápasy, a tak sa šošoni presúvajú aspoň na virtuálne trávniky. Po turnaji e-Fortuna liga Challenge, na ktorom nás zastupoval Ján Bernát,sme tentoraz v utorok 12. mája večer vyzvali v priateľskom miniturnaji hráčov AS Trenčín.

výhra 2:0 vďaka "profíkovi"

AS TRENČÍN - MŠK ŽILINA 0:2 (2:3, 3:6)

O obe výhry sa postaral Timotej Starinský, ktorý síce v prvom dueli prehrával 0:2, ale napokon sa mu podarilo otočiť nepriaznivý priebeh. Jeho druhý zápas už bol jednoznačnejší a zvíťazil 6:3. Naším druhým zástupcom mal byť Adrián Kaprálik, ale pre technické problémy svoje zápasy napokon neodohral. Trenčín sme tak (po polčase) zdolali 2:0.


preview

zastúpenie v dvoch odchovancoch

Futbalový klub AS Trenčín postupne vyzýva svojich fortunaligových rivalov v hraní hry FIFA 20. Vždy ide turnaj dvojíc, pričom jeden z dvojice je futbalista priamo z kabíny a druhý je "profesionálny" hráč hry FIFA v e-sports svete. Trenčania neobišli ani náš klub a my sme radi, že tak ako v reálnom futbale, aj v tomto turnaji budú hrať v našich dresoch odchovanci.

Z kabíny šošonov bude reprezentovať futbalistov Adrián Kaprálik a dvojicu doplní ďalší náš odchovanec Timotej Starinský, ktorý pôsobil v našej Akadémii MŠK od ôsmich rokov - od kategórie U9 až po U17.


som rád, že výber padol na mňa

Z kabíny dostane priestor náš rýchly krídelník Adrián Kaprálik, ktorý je vychovaný na hernej konzole.

"Odporučil ma Vahan Bichakhchyan, pretože sme proti sebe hrávali a boli to dobré zápasy. K hre FIFA mám veľmi dobrý vzťah, hrávam to občas aj online proti náhodným hráčom a je to určite moja najobľúbenejšia hra." Súboj s fortunaligovým rivalom však bude pre neho novinkou. "S takýmto zápasom som sa ešte nestretol, beriem to ako veľkú výzvu a nehodlám prehrať," s úsmevom hovorí rodák z Oravy. 

E-sports je v aktuálnej situácii príjemným spestrením a Aďo víta rôzne turnaje. "Sledoval som aj výsledky e-Fortuna challenge, kde nás zastupoval Jano Bernát. Myslím si, že takéto e-športy patria k futbalu. Momentálne, keď sa nehrá, je to podľa mňa pekná vec. Som rád, že výber chalanov z kabíny padol na mňa."

S akým tímom nastúpi Aďo v utorok proti Trenčanom? "Chcel som hrať s Liverpoolom, ale už bol obsadený mojím kolegom, tak budem hrať za PSG."


Čo všetko obnáša esports kariéra?

V mládeži ste v súpiskách MŠK mohli zazrieť aj meno Timotej Starinský, ktorý je aktuálne známy vo svete e-sports pod pseudonymom "Cristy". O Timovi toho veľa fanúšik šošonov nevie, preto bližšie priblížime aj jeho účinkovanie ešte v našich nižších kategóriách.

"V MŠK som začal ako 8-ročný pod vedením trenéra Jaroslava Bačíka a takmer vačšinu svojej mládežníckej kariéry som bol pod jeho vedením. Hrával som spoločne aj s niektorými hráčmi z aktuálneho kádra šošonov, ako napríklad Kristián Vallo či Braňo Sluka, ale aj s mnohými ďalšími chalanmi, ktorí dnes obliekajú prvoligové dresy - či je to Martin Gamboš alebo Roland Gerebenits. Prešiel som takmer celou mládežou MŠK, aj keď je pravda, že posledné obdobie už som trávil skôr na hosťovaní. Keď to vezmem takto spätne, tak ma to celkom mrzí, že to dopadlo s mojou futbalovou kariérou tak, ako to dopadlo, ale všetko sa deje pre niečo a asi to tak malo byť."

Ako si sa dostal k e-sports a ako sa ti v ňom darí?

"Paradoxne som sa k esportu dostal tým, že som postupne v puberte, hlavne svojou vlastnou hlúposťou, strácal chuť k reálnemu futbalu. Dodnes ho nadovšetko milujem, ale mal som jedno hluché obdobie, kde som to tak necítil a zasadol som teda k tomuto virtuálnemu futbalu. Momentálne sa mi darí na slovenské pomery naozaj dobre, keď dokážem držať krok ako s československou špičkou, tak aj s tou svetovou. Podľa jediného oficiálneho rebríčka momentálne figurujem na 84. mieste sveta. Na to, že ide len o moju druhú profesionálnu sezónu, to nie je úplne zlý výsledok. Aj keď to možno vyznie trochu egoisticky, tak sa podľa dosiahnutých výsledkov možem aspoň nateraz pasovať do roly pomyselnej slovenskej jednotky v hre FIFA, pretože za posledné obdobie v porovnaní s ostatnymi slovenskými kolegami som jediný, kto sa dokáže vyrovnať či už našim českým kolegom, tak aj svetu."

A čo to všetko obnáša? 

"V podstate je to až príliš identické s reálnym futbalom, akurát ihrisko meníte za čas vo svojej izbe. Vždy na začiatku sezóny je to o venovaní sa tréningom niekoľko hodín denne, aby bola príprava dôkladná a správna, takisto je veľmi doležité nezanedbať telo a myseľ aj po zdravotnej stránke, starať sa o seba presne tak, ako to robia aj normálni športovci, pretože životospráva a regenerácia je doležitá v oboch prípadoch. Dovolím si tvrdiť, že mentálna stránka tvorí až 60-70% úspechu, podobne ako v reálnom futbale."

Čo hovoríš na to, že budeš reprezentovať svoj materský klub na tomto miniturnaji?

"Určite som rád, že som dostal túto príležitosť a bol som voľbou číslo jedna práve pre tím, v ktorom som strávil celé detstvo a dospievanie. Urobím maximum preto, aby sme v tomto priateľskom miniturnaji boli úspešní ako celok a dotiahli to do víťazného konca."

Sledoval si aj e-Fortuna challenge, čo hovoríš na hračov?

"Nesledoval som to úplne od začiatku do konca, ale videl som pár zápasov a musím uznať, že niektorí hrači boli dosť šikovní. Keby tomu venovali čas, tak by sa možno nestratili ani na virtuálnych trávnikoch. Chcel by som touto cestou pogratulovať víťazovi e-Fortuna challenge. Ak by mal záujem, tak sa nebránim spoločnému priateľskému zápasu, pretože výzvy sú to, čo som mal vždy rád."

Poznáš súperov z Trenčína?

"Viem, že za posledné obdobie sa v Trenčíne, čo sa týka esportu, udialo pár zmien na hráčskych postoch. Jediného, koho poznám a mal som už aj tú príležitosť si s ním zahrať súťažne, bol RX. Teraz by som mal nastúpiť proti Nikymu, čo je pre mňa úprimne neznáma. Budem sa na tohto súpera musieť pripraviť oveľa dôkladnejšie."

Čo hovoríš na prepojenie esportu s reálnym športom?

"Za mňa je to len otázkou času, kedy tento fenomén dorazí aj k nám na Slovensko a verejnosť ho začne brať ako súčasť normálneho a reálneho života. Vo svete to už funguje úplne bežne a ľudia dokonca vo veľkých počtoch daným esportom fandia a podporujú ich. Je to aj mojím hlavným cieľom a snom dokázať Slovensku, že umelo vytvorené predstavy a predsudky o typických hráčoch esports sú vymyslené. Mnohí z nich sú na tom kondične možno lepšie ako veľa ďalších športovcov, ktorým dnes fandia a uznávajú ich vydretý úspech. Každý jeden úspešný hráč musel tomu obetovať obrovské množstvo času a úsilia. Všetko je to len o tom zlomiť v očiach verejnosti tento predsudok a cesta sa esportu na Slovensku určite otvorí a množstvo talentov tak dostane príležitosť, ktorú si zaslúži."

Za aký tím budeš zajtra hrať a za aký tím hrávaš normálne?

"Kedže nemožem použiť svoj Ultimate Team, ktorý si budujem vždy od začiatku sezóny, tak som sa rozhodol, že na zajtrajší duel budem hrať za FC Liverpool, pretože majú najvyrovnanejší tím ako do obrany, tak do útoku. Ako som už spomínal na začiatku, hrávam výhradne "mód" ULTIMATE TEAM, kde si budujete svoje vlastné mužstvo. To moje nesnie názov DV ESPORTS, čo je skratka mena bývalého hráča MŠK a dnes slovenského reprezentanta a hráča Lazia Rím Denisa Vavra, ktorý mi pomáha v každom smere a len vďaka nemu mám šancu konkurovať svetu. Esport ako taký je finančne náročny, ak už sa bavíme o profesionálnej svetovej scéne. Mal som to šťastie, že Denis videl vo mne potenciál a rozhodol sa podporiť ma a pomocť tak veľmi výraznou mierou slovenskému esportu. Takže by som mu touto cestou veľmi rád poďakoval, aj keď on to už dávno vie."

Hral si len tak rekreačne proti niektorému z chalanov z MŠK?

"Kedže Kiko Vallo je môj veľmi dobrý priateľ, tak sme spolu určite párkrát hrali. To isté aj proti Denisovi, aj keď on už momentalne nie je súčasťou kádra MŠK."


ZÁPASY MÔŽETE SLEDOVAŤ NAŽIVO TU.


Facebook