Do Dunajskej aj napriek stratám zabojovať o úspešný výsledok
Po potvrdení účasti v prvej šestke uzatvoria futbalisti MŠK Žilina základnú čast Fortuna ligy na Žitnom ostrove. Proti domácej Dunajskej Strede pôjde aj o priamy súboj o 4. priečku.

Pred 59. vzájomným súbojom histórie proti DAC-u nám novinky v tábore žltozelených priblížil v rozhovore ich kormidelník Peter Černák. Sobotné 22. kolo má jednotný výkop o 17:00 hod., na Žitnom ostrove povedie zápas ako hlavný rozhodca Michal Smolák.


novinky u súpera

Dunajská Streda už dlhšie figurovala v definitívnom zozname prvej šestky. Nič na tom nezmenila ani remíza v jarnej ouvertúre proti Trnave, ktorá úrovňou spĺňala najvyššie kritériá. Zverenci portugalského trénera Joaa Janeira, ktorý razí predovšetkým filozofiu pevnej defenzívy, pritom inkasovali v Trnave po piatich zápasoch. Nevydarené s určitosťou nazývajú na Žitnom ostrove posledné kolo, kedy DAC prekvapivo podľahol v Zlatých Moravciach domácemu ViOn-u 0:2, a to aj vďaka presnému zásahu nášho kmeňového hráča Taofiqa Jibrila. 

S portugalským trénerom prišlo na Žitný ostrov aj viacero hráčov z tejto juhozápadnej európskej krajiny - Alex Pinto (Farense), Andrezinho (Mafra), Ricardo Ferreira (Portimonense). K tomu aj Ferenc Bögi (Šamorín, návrat z hosťovania), Norbert Balogh (Honvéd Budapešť, hosťovanie) a najnovšie aj Regő Szanthó (Ferencváros Budapešť, hosťovanie). 

Naopak, DAC neudržalo vo svojich radoch Andrása Schäfera (Union Berlín), Didier Lamkel Zé ukončil hosťovanie z Antverp, na hosťovanie zas odišla trojica Ion Nicolaescu (Maccabi Petah Tikva), Danylo Beskorovainyi (Astana) a Andrej Fábry (Sereď).


jedným okom na salzburg, druhým na úspešný výsledok

Práve zápasom proti Dunajskej Strede začal tréner Peter Černák svoje pôsobenie ako hlavný kormidelník MŠK, teraz sa stretávame s DAC opäť.

"Áno, bolo to ťažké obdobie. Rovnako nás hneď čakal ťažký súper. Inkasovali sme v prvej minúte zápasu, čo ovplyvnilo celý priebeh duelu. Myslím si, že sme nehrali zle, no chýbala nám lepšia finálna fáza. Z tohto pohľadu sa nám na tento duel, hoci išlo o moju premiéru, nespomína dobre a ľahko."

Kde bol náš tím vtedy a kde je teraz? Z hľadiska vašich predstáv."Celý tím prešiel naozaj veľkou obmenou, na to sa nemôže zabúdať. Niektorí chalani v aktuálnom kádri si na seba ešte len zvykajú, niektorí hrajú na nových pozíciách a iní sú zase úplní nováčikovia. Navyše, pridávajú sa zranenia a neustále problémy s Covidom. Nesťažujeme sa, naopak, makáme, aby sme dokázali oprávnenosť našej pozície pred súbojmi s najlepšími. Začína II. liga, postúpili sme v mládežníckej Lige majstrov, takže sme veľmi radi, že sa nám podarilo obhájiť aj postavenie v prvej šestke. Pred sebou máme ešte veľa roboty a verím, že sa budeme zlepšovať."

Po výhre proti Michalovciam sme si všetci vydýchli. Opadla už z hráčov nervozita? 

"Jednoznačne, spadol nám veľký kameň zo srdca. Žilina dlhodobo patrí do prvej šestky a rovnako aj my sme chceli naplniť tento cieľ, ktorý sme si na začiatku zadefinovali s vedením. Aj napriek zmenám a odchodom si myslím, že náš tím má kvalitu na to, aby sme hrali v skupine o titul. Samozrejme, niektoré zápasy nám nevyšli najmä výsledkovo, a aj preto sme sa minulý týždeň dostali do situácie, kde sme hrali prakticky o všetko. Som rád, že sme to zvládli, všetkým nám odľahlo."

Víťazstvo a tri body z minulého víkendu jednoznačne berieme, no stále to asi nebolo z našej strany po hernej stránke ideálne. Súhlasíte?

"Vieme o tom, všetci od hráčov až po realizačný tím sme si toho vedomí. Chýbala nám ľahkosť v zakončení a, naopak, vzadu sme inkasovali pri prvej vážnejšej situácii v našom pokutovom území. Z toho automaticky pramenia obavy, no teší nás predovšetkým výhra a víťazný koniec. I keď súper mal v závere nejaké príležitosti, ale my sme to úspešne ustáli. Aj chalani sa presvedčili, že to dokážeme zvládnuť."

Čaká nás iná Dunajská Streda ako naposledy, keďže odvtedy zmenili trénera. Ako sa zmenil ich herný štýl?

"Každý tréner má svoj vlastný rukopis. Rovnako aj nový kormidelník súpera priniesol do tímu nové prvky. My sme si ich zanalyzovali a poctivo sa na nich pripravíme. Priznávam, že prihliadame aj na stredajší zápas proti Salzburgu, plus sa vyskytli nejaké zranenia, no i tak postavím zostavu, s ktorou budeme mať jasný zámer a cieľ uspieť."

Ak chceme skončiť na štvrtom mieste pred Dunajskou Stredou, musíme zvíťaziť minimálne o dva góly. Ako sa pozeráte na potenciálne východiskové pozície pred nadstavbou?

"Myslím si, že z pohľadu východiskovej situácie tento zápas nie je až taký dôležitý, ráta sa umiestnenie po 32. kole. S každým sa v prvej šestke stretneme dvakrát a rozhodovať sa bude definitívne až tam. Do zápasu ale ideme, samozrejme, s tým, že bojujeme za znak na hrudi. V Dunajskej Strede sa nám dlhodobo nedarí, prečo to nezlomiť práve teraz?"

Okrem spomínaných zdravotných komplikácií či chorôb sa zistilo vážnejšie poškodenie kolena u Dominika Javorčeka, ktorý tak svoju absenciu počas leta "zopakuje", tentoraz minimálne na šesť mesiacov.

"Dominik Javorček nám vypadol na dlhú dobu, čo nás veľmi mrzí. Budeme ho podporovať, aby bol s nami čo najskôr na trávniku. Priestor dostane zase niekto iný, kto tým pádom môže zbierť skúsenosti a v lete bude ešte pripravenejší na nový ročník."


otvorený aj sektor hostí

Aktuálne nariadenia nielenže povoľujú otvorený sektor hostí, ale predčasne sa menia aj podmienky vstupu na štadión. V zmysle najnovších opatrení môžu diváci od soboty navštíviť futbalové štadióny bez obmedzení - rušia sa režimy OTP, OP či OP+.

Predaj vstupeniek bude prebiehať v sobotu priamo pred štadiónom v Dunajskej Strede u bezpečnostného manažéra MŠK Martina Ukropa (martin.ukrop@mskzilina.sk | 0911 421 492). Prosíme všetkých záujemcov, aby ho vopred kontaktovali. 

Cena vstupenky je 14€, resp. 12€.


rozhodcovia

Sobotný zápas 22. kola, ktorý má v Dunajskej Strede výkop o 17:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Michal Smolák. Na čiarach mu asistujú Daniel Poláček a Erik Weiss.


priamy prenos

Stretnutie proti Dunajskej Strede budete môcť sledovať naživo okrem internetovej platformy VOYO aj na NovaSport.

Facebook