Do Dunajskej Stredy s cieľom potrápiť a prekvapiť favorita
Aj v 4. kole nadstavbovej časti Fortuna ligy cestujú futbalisti MŠK Žilina na pôdu súpera. V sobotu sa predstavia na trávniku tabuľkového suseda z Dunajskej Stredy, s ktorou si to rozdáme v priamom súboji o 2. miesto.

Sobotné stretnutie, ktoré má na Žitnom ostrove výkop o 18:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Peter Kráľovič.

Uvoľnenie obmedzení znamená, že šošonov budete môcť podporiť osobne na štadióne v Dunajskej Strede, kde bude otvorený sektor pre hostí.


Náš tabuľkový sused má za sebou neúspešné semifinále Slovenského pohára, v ktorom trochu prekvapujúco podľahol v dvojzápase Ružomberku, a tak sa hráčom DAC-u rozplynul sen o finále proti Slovanu Bratislava. Proti belasým si však zahrali počas týždňa, keď si víkendový duel preložili zo soboty na stredu. Už aj s podporou fanúšikov ale nestačili na Slovan.

Po reštarte ligy si Dunajská Streda už s novým trénerom - Nemcom Berndom Storckom pripísala vysokú výhru nad Michalovcami 5:0, zvíťazili aj v Trnave 2:0, no a v stredu prehrali žlto-modrí so spomínaným Slovanom 1:3.


futbal hrať vieme, znova to chceme ukázať aj na pôde favorita

Sobotný duel bude priamym súbojom o 2. miesto, čo si kabína Pavla Staňa uvedomuje, no neberie to ako prioritu. 

"Dunajská Streda ukázala, že nás čaká ťažký duel. Ich stredajší duel proti Slovanu mal dobrú úroveň. Máme sa na čo tešiť, preverí nás kvalitný súper. My sme vo všetkých zápasoch ukázali, že futbal hrať vieme a pevne verím, že to dokážeme aj v Dunajskej Strede. Sme tabuľkoví susedia, evidujeme tabuľku, ale že by to teraz bol náš jediný zámer, to nie. V každom stretnutí ideme hrať o tri body, futbalovo, výkonnostne napredovať. Sobota nebude výnimkou."

Tréner vie, že kvalita našej hry musí byť ešte vyššia než naposledy. "Samozrejme, aj keď Ružomberok svojím štýlom trápi viacero tímov zo špice tabuľky. Sobotný zápas môže byť viac vyrovnaný, čo sa týka aktivity smerom dopredu a podľa mňa bude aj otvorenejší," myslí si kormidelník MŠK, ktorý sa vrátil aj k trochu nešťastnej prehre v Ružomberku. "Boli sme silní na lopte, musíme ale lepšie zvládať protiútoky súpera. Zamerali sme na zóny, pasáže, miesta, kde prišlo k stratám lôpt. To potrebujeme odstrániť, zlepšiť."

Ďalšou rozoberanou témou bola finálna fáza, kde šošoni pohoreli a nemohli tak pomýšľať na body. "V každom tréningovom týždni sa tomu venujeme. Rozhoduje potom už len dispozícia a forma v zápasový deň. Podstatné je, že sa dostávame do šancí, máme ich. Keď sa ich podarí premeniť, bude dobre."

Dunajskú Stredu zažil rodák z Čierneho v marci na domácej pôde. Vtedy sme boli miernym favoritom my, teraz sú prognózy na strane súpera. "Jednoznačne, favoritom je Dunajská Streda. My vieme o svojich kvalitách a určite ich chceme potrápiť."

Na Liptove prišlo k dvom zmenám v zostave, tréner správne okysličil zostavu, čo kvitovali aj samotní hráči. "V tomto období hľadíme aj na budúcu sezónu. Chalani pracujú dobre, preto sa nebojíme zmien. Už na jar a v zimnej príprave tvorili jeden druhému konkurenciu. Nie je medzi nimi obrovský výkonnostný rozdiel. Je jedno, kto nastúpi. Musí však podať stopercentný výkon a snažiť sa dať mužstvu čo najviac," prezrádza 42-ročný kormidelník, ktorý má pred Dunajskou Stredou zdravý káder.

Od júla došlo k uvoľneniu opatrení, čo znamená, že do Dunajskej Stredy už budú môcť vycestovať aj naši skalní fanúšikovia. "Hráme to hlavne pre nich, budeme o to radšej, keď sa rozhodnú merať dlhú cestu do Dunajskej Stredy. My sa im za to musíme odvďačiť kvalitným výkonom podloženým nasadením a túžbou hrať celých 90 minút naplno."


byť pripravení mentálne 

V obrannej formácii šošonov dostal v Ružomberku premiérovo šancu poľský stopér Jakub Kiwior. Ako vidí svoju pozíciu a čo hovorí na súpera zo Žitného ostrova?


napodobniť druhý polčas z marcového vzájomného duelu

Poľský útočník Dawid Kurminowski je po reštarte ligy v pozícii striedajúceho žolíka, z ktorej sa už dokázal presadiť v záverečných minútach proti Slovanu. Práve Slovan zohral počas týždňa duel proti nášmu víkendovému súperovi - Dunajskej Strede. Sledoval "Kurmin" ich stredajší duel?

"Priznám sa, že nie. My sa musíme v prvom rade sústrediť na seba, na našu hru a prípravu na sobotný zápas," hovorí Dawid, ktorý sa dvomi asistenciami podieľal marcovej remíze 2:2 proti DAC-u. "Vieme, že Dunajská má vo svojich radoch kvalitu. Ukázali to aj u nás, kde po polčase vyhrávali 2:0. Tiež sme sa presvedčili, že s nimi vieme hrať. Myslím si, že z výkonu z druhého polčasu je potrebné si vziať čo najviac, ten by nám mohol priniesť úspešný výsledok."

Naposledy nastúpil poľský útočník v Ružomberku v druhom polčase a aj on bol blízko toho, aby sa zapísal do streleckej listiny. "Mali sme veľa šancí, no nepodarilo sa nám dostať loptu do siete. Ja sám som mal dobrú šancu na gól, škoda. Treba len pracovať na tom, vytvárať si šance a určite niečo padne. Potrebujeme hrať nielen na krásu, ale musíme dávať aj góly, lebo tie znamenajú výhru a aj zvýšené sebavedomie."

Práve mladý tím získava skúsenosti a sebavedomie každým ďalším súbojom. "Každý hráč chce bojovať za Žilinu, dostať sa do základu a hrať pre fanúšikov. Pre trénerov je to len príjemná situácia, keď majú z čoho vyberať," myslí si poľský zakončovateľ, ktorý je po drobnom zranení už naplno fit. "Nestratil som veľa z kondičky. Cítim sa výborne, čakám na šancu a som pripravený."

Stretnutie s Dunajskou Stredou býva vždy ofenzívnym divadlom. Po sobote sa môže rozhodnúť o druhom mieste. "Jasné, chceme určite zabojovať o druhé miesto a zabezpečiť si ho v priamom súboji proti DAC. Do každého zápasu ideme naplno s úmyslom zvíťaziť. Tak to bude na Žitnom Ostrove a aj následne doma s Michalovcami."


sektor hostí otvorený

Uvoľnenie opatrení v júli znamená, že na štadióny sa dostanú aj fanúšikovia hostí.

Vstupenky do sektora hostí je potrebné v prípade záujmu objednať vopred na maile Jan.Ukrop@mskzilina.sk .

Cena vstupenky je 10€.


Sobotný zápas, ktorý má v Dunajskej Strede výkop o 18:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný arbiter Peter Kráľovič, na čiarach mu asistujú Milan Štrbo a Daniel Poláček.

Facebook