”B+U19” | O dva dni neskôr začal so zimnou prípravou aj žltozelený projekt
Po takmer mesačnej zimnej prestávke sa v pondelok 9. januára pod Dubňom opäť zišiel celý projekt "B+U19". Spoločným tréningom po vedením trénerov Veselého a Beláka tak zahájili nový futbalový rok 2023. Na ligové povinnosti naladí oba výbery pätica kvalitných prípravných duelov so zahraničnými súpermi.

Pred úvodným tréningom sme ešte stihli vyzistiť všetky novinky od hlavného muža projektu - Vladimíra Veselého. Nechýbajú ani súpisky či kompletný program prípravy.


zahraniční protivníci a kvalitné tréningy

Pán tréner, začiatok zimnej prípravy je medzi hráčmi možno trochu nepopulárny kvôli ťažšiemu rozbehu, váženiu po sviatkoch a podobne. Ako to vnímate vy z trénerského pohľadu?

"Chceme sa predovšetkým dobre pripraviť na ťažkú jarnú časť, ktorá nás čaká. Chalani dostali individuálne plány, ktoré boli celkom náročné, no všetci ich plnili do bodky bez problémov. Teraz budeme postupne nabiehať na tréningový proces. Prvý týždeň bude testovací, no postupne prejdeme na futbalové veci."

Pri aktuálnom počasí môžeme hovoriť skôr o jarnej ako zimnej príprave. Pre hráčov a ich organizmus je to asi však lepšie...

"Samozrejme, vždy je lepšie, keď je počasie ideálne na tréningový proces. Pre nás je výhodné, že nie sú veľké mrazy či sneh. Sme za to radi a verím, že to tak aj vydrží."

Čo nás teda počas prípravy čaká? Aký bude jej program do začiatku súťaže?

"Keďže jarnú časť druhej ligy začíname 25. februára, tak úvodný prípravný duel nás čaká až o približne dva týždne 21. januára. Celkovo máme na programe päticu zápasov proti kvalitným súperom. Sily si zmeriame napríklad s trojicou rezervných družstiev českých tímov - Baník Ostrava, Dukla Praha a Sigma Olomouc. Okrem nich nastúpime aj poľský klub Podhale Nowy Targ a ďalší český súper MFK Frýdek-Místek. Zaujímavé konfrontácie má naplánované aj kategória do 19 rokov. Dôraz ale budeme klásť najmä na správny tréningový proces."

Nastúpime proti zaujímavým súperom. Vyberali ste ich špeciálne s nejakým zámerom?

"S niektorými tímami máme dlhodobo nastavené dobré vzťahy a v prípravnom období to vždy padne vhod. Napríklad so Sigmou sme hrali v lete na ich pôde a v zime, naopak, oni prídu k nám. Teraz sa nám ozvala Dukla Praha, ktorá sem príde s Béčkom a 19-tkou na menšie sústredenie, čo sme veľmi radi využili. Všetko je to najmä vďaka dobrým kontaktom, ktoré s týmito klubmi máme."


program prípravných zápasov

"B"

  • 21.1. MŠK Žilina "B" - FC Baník Ostrava "B" (Štadión MŠK Žilina, 11:00)
  • 28.1. MŠK Žilina "B" - NKP Podhale Nowy Targ (Štadión MŠK Žilina, 13:00)
  • 3. 2. MŠK Žilina "B" - FK Dukla Praha "B" (Štadión MŠK Žilina)
  • 11.2. MŠK Žilina "B" - MFK Frýdek-Místek (Štadión MŠK Žilina)
  • 18.2. MŠK Žilina "B" - SK Sigma Olomouc "B" (Štadión MŠK Žilina)

U19

  • 21.1. MŠK Žilina U19 - Zbrojovka Brno U19 (Štadión MŠK Žilina)
  • 28.1. FK Austria Viedeň U19 - MŠK Žilina U19 (Viedeň)
  • 4. 2. FC Red Bull Salzburg U19 - MŠK Žilina U19 (Salzburg)
  • 11.2. MŠK Žilina U19 - FC Trinity Zlín U19 (Štadión MŠK Žilina)
  • 18.2. MŠK Žilina U19 - SK Sigma Olomouc U19 (Štadión MŠK Žilina)

verní systému s minimálnymi zmenami

Po pár mesiacoch vám z realizačného tímu do Áčka odišiel Richard Polák. Nahradí ho teraz niekto alebo budete pracovať v nezmenenom zložení?

"Ako asistent trénera sa k nám pripojí Prince Ofori. Určite bude prínosom, keďže u nás v projekte je viacero hráčov z Afriky. Plus do realizačného tímu prišiel videoanalytik Peter Galádik. Ten na tomto mieste nahradil Martina Praženicu, ktorý sa posunul vyššie do prvého družstva. V takomto zložení teda budeme pokračovať na jar. Samozrejme, naďalej budeme spolupracovať aj s „A“- tímom, aby náš tréningový proces nadväzoval na ten ich."

Práve tréner Polák prišiel s novým systémom 3-4-3. Budete pokračovať aj naďalej v jeho zdokonaľovaní?

"V týchto intenciách budeme pokračovať určite aj ďalej, máme to už nastavené a zaužívané. Rovnako aj Áčko prechádza postupne na tento systém, takže to nie je dôvod meniť."

Ako to momentálne vyzerá v kádri? Prišlo na nejaké odchody či príchody?

"Počas prípravy bude väčší pohyb medzi „A“ aj „B“- tímom, keďže niektorí chalani v prvom družstve majú zdravotné problémy a iní zase dostali dlhšie voľno. Definitíva, kto ostane u nás a kto pôjde vyššie, padne ale až neskôr. Momentálne neplánujeme žiadne príchody, aj keď máme na našom radare niektorých hráčov. Naopak, na odchode je dvojica obrancov Richard Nagy (1.FC Tatran Prešov) a Richard Pečarka (MŠK Považská Bystrica). Myslím si však, že káder máme dostatočne široký a vystačíme si s ním."

A čo po zdravotnej stránke? Všetci chalani sú v poriadku?

"V rámci projektu začnú s úľavami Timotej Hranica a Norbert Blaško, ktorí mali zdravotné problémy počas zimnej prestávky. Drobné problémy hlásili aj Vladimír Vaľko a Matej Šimun, no nemalo by ísť o nič vážne. Ostatní hráči sú v poriadku a stopercentne pripravení."

V mimoriadne nabitej a vyrovnanej tabuľke sme aktuálne na 12. mieste. Nehovorme o cieľoch, ale čo by vás osobne na konci sezóny potešilo z hľadiska umiestnenia aj herného progresu?

"V prvom rade si čím skôr zabezpečiť druholigovú príslušnosť aj na ďalšiu sezónu. A potom, samozrejme, napredovanie hráčov, aby boli konkurencieschopní na úrovni druhej ligy a postupne aj pre prvé mužstvo. Neustále pracujeme na ich zlepšovaní, aby sa čo najviac z nich dostalo a presadilo v žilinskom „A“- tíme."


súpisky pred zimnou prípravou

"B"-tím

Brankár: Denis Bobok, Dominik Kúdelčík

Obrancovia: Matúš Capko, Tomáš Jaššo, Ivan Mensah, Sebastián Mlynár, Filip Mráz, Michal Mynář, Richmond Owusu

Stredopoliari: Xavier Adang, Martin Gomola, Vincent Chyla, Samuel Javorček, Adrián Mojžiš, Martin Oravec, Dominik Šnajder

Útočníci: Henry Addo, Leonardo Bortoli, Antoin Essomba, Patrik Jakubík, Timotej Kudlička, Michael Lamptey, Lukáš Prokop


U19

Brankár: Jakub Badžgoň

Obrancovia: Norbert Blaško, Michal Jančiga, Tobias Košťál, Filip Magát, Adam Oravec, Stanislav Tichý, Jakub Zemko

Stredopoliari: Marek Beňadik, Timotej Hranica, Denis Straka, Samuel Šamaj, Samuel Šarudi

Útočníci: Miroslav Bartoš, Lamin Fatty, Matej Šimun, Dávid Trubačík, Vladimír Vaľko, Marián Weber


Facebook