#sustredenieSAE20: V stredu ďalší dvojzápas - tentoraz vyzveme Rigu a Johor
Futbalisti MŠK Žilina pokračujú vo svojej zimnej príprave pred jarnou časťou Fortuna ligy na sústredení v Spojených arabských emirátoch. Po sobotnom dvojzápase čakajú na šošonov ďalšie merania síl. V stredu vyzveme na Sevens Stadium v Dubaji najskôr lotyšského majstra FC Riga a po ňom sa postavíme proti ďalšiemu majstrovi svojej krajiny - malajzijskému Johor DT.

V stredu vyzveme na štadióne Sevens Stadium, kde sme hrali aj počas predchádzajúcich dvoch sústredení v Emirátoch, známeho súpera. FC Riga je šampiónom Lotyšska v posledných dvoch rokoch. Navyše v stredu to bude repríza prípravného duelu spred dvoch rokov, ktorý sme vyhrali 2:1 po góloch Michala Škvarku a Samuela Mráza. Lotyši sa aktuálne pripravujú na novú sezónu 2020, keďže na Pobaltí sa hrá systémom jar - jeseň.

Druhým súperom, ktorý bude pre nás oveľa väčšou neznámou, je malajzijský majster Johor Darum Tazim. O jeho kvalite svedčí fakt, že posledných šesť rokov kraľuje malajzijskej Superlige. Preto širšiu kostru malajzijskej reprezentácie tvoria práve hráči nášho stredajšieho súpera. Aj Johor sa pripravuje na novú sezónu, ktorá pre nich začne v marci. Predtým však nastúpi aj v ázijskej Lige majstrov, rovnako ako sobotňajší súper z Pakhtakoru Taškent.

Naši stredajši súperi zohrali medzi sebou v Emirátoch už aj vzájomný zápas, v ktorom sa radovali Lotyši po výhre 2:0.


ideme dobrým smerom

Zverenci trénera Pavla Staňa majú za sebou viac ako polovicu sústredenia, ktoré pokračuje želaným spôsobom. "Myslím si, že ideme dobrým smerom. Zajtra nás preveria dvaja ťažkí súperi a musíme sa na to pripraviť, aj keď stále to beriem ako prípravu a sme v plnom tréningovom nasadení. V utorok máme klasicky dva tréningy, nie ľahké. Dúfam, že chlapci zajtra vydržia plných 90 minút. Uvidíme, čo nám to napovie," hovorí kormidelník MŠK, ktorý hráčom doprial v pondelok voľno, na pláne bol iba dobrovoľný, ľahký tréning. "Parametre, ktoré sme dosiahli v mikrocykle predtým, boli aj bez tréningu splnené úplne v pohode, až prekročené, takže nebol dôvod nedať chlapcom oddýchnuť."

V prvom dvojzápase sme si pripísali proti Uzbekom a Kazachom dve remízy. Oveľa dôležitejšie ako samotné výsledky je však predvedený herný prejav. "Celý čas nepozeráme až tak na to, že hráme zápasy. Trénujeme a pripravujeme sa tak, aby sme nedostatky, ktoré máme, odstránili. V prvom zápase sme nedominovali na lopte, ale dobre sme pracovali v obrannej fáze a boli sme nebezpeční smerom dopredu. Išlo o mužstvo zložené z mladých hráčov, takže to splnilo očakávania. Druhý zápas bol zas trošku iný, kde sme držali loptu a mali dobrý herný prejav. Podľa mňa išlo o dva rozličné zápasy, ale oba kvalitné." Kde vidí kormidelník priestor na zlepšenie? "Vo finálnej fáze, dostávať sa viac do zakončenia a vytvoriť si ešte viac gólových situácií."

Pred prvým stretnutím hovoril tréner o diskomforte a možnej únave. "Bol som však príjemne zaskočený. Deň pred tým sme mali dvojfázový tréning, takže som bol milo prekvapený a dúfam, že aj teraz to chalani zvládnu."

Aj v stredu pôjde o dvojzápas, tým pádom dostane veľká väčsina priestor na plných 90 minút. "Máme k dispozícii 24 hráčov, takže väčšina bude hrať 90 minút. Pritom máme mladých chlapcov, ktorých sme vytiahli z projektu a musia zvládať zaťaženie. Snažíme sa to nejakým spôsobom vnímať, ich zaťaženie diferencovať a dávať pozor na to, aby chlapci neboli pretrénovaní."

V sobotu sme skúšali dva odlišné systémy, uvidíme niečo podobné aj v stredu? "Celý čas otvárame priestor na nové systémy, respektíve úlohy v systémoch, ktoré máme. Myslím si, že aj teraz bude priestor niečo vyskúšať."

Hlavný kormidelník v sebe nezaprie dlhoročného futbalistu. Po bagu sa v utorok zapojil na tréningu do samotnej hry. "Bolo to herné cvičenie zamerané viac-menej na obrannú fázu a bolo zbytočné držať hrotových útočníkov v pozícii, kde sa im raz za čas dostane lopta, takže som tam plnil úlohu takého "presuvného panáka" a útočníci si zatiaľ zastrieľali. Z tej pozície vidím iné veci, ktoré potom dokážem odkoučovať na tréningu, takže s tým nemám problém."

Šéf žltozelenej lavičky sa už teší na stredajšie porovnanie s odlišnými futbalovými krajinami. "Hráme s dvomi kvalitnými súpermi, takže o motiváciu je postarané. Samozrejme, každý sa bije o "flek" v základnej zostave. Chlapcom niet čo vyčítať, tréningy majú náboj, hráči ich berú zodpovedne. Treba sa dobre pripraviť a čakať, ako to bude vyzerať."


voľno padlo vhod, teraz opäť plní energie

Ako si užíva sústredenie dvojica Samuel Petráš a Lukáš Jánošík? Druhý menovaný odohral pred dvomi rokmi víťazný duel proti Lotyšom, ako si na neho spomína?


Stredajšie súboje majú v Sevens Stadium v Dubaji výkopy o 12:30, resp. 15:00 hod. SEČ.

Opäť sa budeme snažiť priniesť vám oba súboje NAŽIVO prostredníctvom MŠKŽilinaTV.

Facebook