#sustredenieSAE20: Pod novým trénerom odchádzame do známeho prostredia
Futbalisti MŠK Žilina odchádzajú v utorok po úvodnej časti zimnej prípravy, ktorá prebiehala v domácich podmienkach, už tretí rok v rade na 10-dňové sústredenie do Spojených arabských emirátov. Do známeho prostredia v El Hamriyah cestujú šošoni pod novým trénerom, tentoraz tam odohrajú až štyri prípravné stretnutia.

sústredenie odhalí silu kolektívu

Počas prvých dvoch týždňov prípravy bojovalo o miesto v šatni trénera Pavla Staňa a aj miestenku do Emirátov vyše 30 hráčov. Na samotné sústredenie sa napokon dostalo 28 hráčov. Finálnu nomináciu, náplň sústredenia i priebeh doterajších tréningov ozrejmil nový kormidelník MŠK. Oproti minulému roku cestuje do Dubaja trojica hráčov navyše.

"Inak sa to nedalo ani spraviť, pretože keď odohráme dva zápasy po sebe, je ťažké miešať to iným spôsobom ako dvomi jedenástkami. Vždy môže prísť nejaká choroba alebo zranenie, takže si myslím, že 25 hráčov a traja brankári k tomu je úplne v poriadku na to, že nás čakajú dvojzápasy," ozrejmil svoje rozhodnutie šéf žltozelenej lavičky.

Ako je spokojný s napredovaním v prvých dvoch týždňoch? "Celý čas hľadáme chybičky, ktoré dokážeme vyladiť a na ktorých chceme pracovať. Aj preto nám tie zápasy slúžia na to, aby sme ich našli. Treba povedať, že sme sa zatiaľ ukazovali v celkom dobrom svetle, čo nás teší. Chlapci sú naozaj zaťažení, vidíme to aj na meraniach dát, dokážeme si to odsledovať a tie parametre sú celkom zaujímavé. Som preto spokojný."

Exotickí súperi sľubujú porovnanie sa s rôznymi štými futbalu. "Práve tá rôznorodosť, rozdielne futbalové štýly odhaľujú slabiny. Ako som už povedal, keby sme hrali s kvalitnejšími mužstvami na papieri, mohli by postaviť slabšiu jedenástku, môžu nás podceniť. Nevieme, čo môžeme očakávať, musíme byť pripravení tak ako v lige, kde sa menia štýly, herný systém. Dobré mužstvo je také, ktoré je pripravené a je jedno, proti komu bude hrať."

Prekvapilo vás niečo v doterajšom priebehu prípravy? "Nič ma neprekvapilo, za čo som rád. Teší ma, že chlapci prípravu zobrali tak, ako ju zobrali. Máme nejaký vzťah, ktorý sa stále buduje a podľa mňa fungujeme veľmi dobre. Veľmi by som sa potešil, keby to takto ostalo aj naďalej." Aj odozva hráčov na tréningy je pozitívna, čo je pre vás najlepšia spätná väzba. "Celý štáb pracuje pre nich a snažíme sa im vytvoriť podmienky, aby nemohli povedať, že sa zle trénuje." Cítite už na hráčoch aj isté zmeny, ktoré sa im snažíte vštepiť? "Ťažko môžem hodnotiť, čo bolo predtým úplne detailne. Máme jasnú predstavu, podľa tej predstavy pracujeme a na hráčov máme požiadavky. Keď to oni dokážu splniť, tak efekt vidno."

Čaká nás desať dní na sústredení, kde budete chcieť určite ešte bližšie spoznať hráčov. "Zahraničné sústredenie slúži nielen na tvorenie taktiky, ale aj teambuilding ako taký je dôležitý a vzťahy sa budujú aj takto, keď sme odkázaní sami na seba a musíme spolu fungovať. Tam sa ukáže aj sila kolektívu."


cesta, ktorú sme si nastavili, je plnená 

O prvých dvoch týždňoch, ktoré prebiehali v domácich podmienkach, finálnej nominácii či aktuálnych pocitoch sme sa porozprávali s hlavným trénerom Pavlom Staňom aj na kameru. Má radšej teplo alebo zimu?

+ na našich sociálnych sieťach si môžete pozrieť cestu do Dubaja pohľadom útočníka Róberta Boženíka.


ZOZNAM HRÁČOV CESTUJÚCICH NA SÚSTREDENIE

brankári

1 Miloš Volešák

30 Dominik Holec

22 Samuel Petráš

obrancovia

25 Filip Kaša

3 Martin Králik

28 Benson Anang

23 Ján Minárik

14 Jakub Kiwior

20 Besir Demiri

15 Kristián Vallo 

5 Adam Kopas

27 Branislav Sluka

Matúš Rusnák (z MŠK Žilina "B")

Samuel Suľa (z MŠK Žilina "B")

stredopoliari

66 Miroslav Káčer

11 Vahan Bichakhchyan

18 Enis Fazlagić

17 Jakub Paur

21 Ján Bernát 

Miroslav Gono (z MŠK Žilina "B")

útočníci

8 Lukáš Jánošík

10 Filip Balaj

32 Róbert Boženík

90 Dawid Kurminowski

19 Roland Gerebenits

29 Dávid Ďuriš 

Adrián Kaprálik (z MŠK Žilina "B")

Patrik Iľko (z MŠK Žilina "B")


Chýbajú:

24 Michal Tomič (operácia)

13 Vladimír Majdan (dlhodobo zranený)

7 Patrik Myslovič (dlhodobo zranený)


Zápasový program #sústredenieSAE20

  • 25.1. dvojzápas:
    • Pakhtakor Tashkent FK (Uzbekistan) - MŠK Žilina (12:00 SEČ)
    • FC Tobol (Kazachstan) - MŠK Žilina (14:00 SEČ)
  • 29.1. dvojzápas:
    • FC Riga (Lotyšsko) - MŠK Žilina (12:30 SEČ)
    • Johor DT FC (Malajzia) - MŠK Žilina (15:00 SEČ)

Všetky zápasy plánujeme odvysielať na MŠKŽilinaTV. Nezabudnite sledovať naše sociálne siete, kde vám prinesieme všetky zaujímavosti zo zákulisia sústredenia.

#sustredenieSAE20

Facebook