#sustredenieSAE20: Čaká nás prvý dvojzápas proti Taškentu a Tobolu
Po troch dňoch tréningových jednotiek čakajú na zverencov trénera Pavla Staňa na sústredení v Spojených arabských emirátoch už aj prípravné súboje. V sobotu popoludní sa šošoni postavia na trávnikoch v Jebel Ali hneď dvojici súperov, najskôr vyzveme majstra Uzbekistanu - Pakhtakor Tashkent a o dve hodiny neskôr zas nastúpime proti kazašskému Tobolu.

Šošonov čaká po roku znova súper z Uzbekistanu, minulú zimu sme sa stretli s Lokomotivom Taškent, ktorý bol vtedajším majstrom a s majstrom republiky sa stretneme aj tentokrát. Teraz je ním konkurent z Pakhtakoru Taškent, ktorý ovládol ligu práve pred Lokomotivom. Súpera, ktorého čaká na jar nový ročník ligy, preveríme pred účinkovaním v ázijskej Lige majstrov, ktorá začína už vo februári. 

Druhým sobotným súperom bude na vedľajšom ihrisku v Jebel Ali kazašský Tobol Kostanaj. Aj s touto krajinou už máme v Spojených arabských emirátoch skúsenosti. V roku 2018 sme zvíťazili nad majstrom z Astany 2:0. Tentoraz vyzveme štvrtý tím minulo-sezónnej kazašskej ligy, ktorý sa rovnako ako Uzbeci pripravujú na nový ročník ligy. 


radšej v diskomforte teraz ako v lige

Zverenci trénera Pavla Staňa zvládli prechod do tepla a praje im aj počasie. 

"Tešíme sa, že môžeme naplno trénovať a neovplyvňuje nás počasie, ako som to zažil aj ja v Turecku alebo na Cypre, kde boli možno ihriska o čosi lepšie, ale počasie bolo nevyspytateľné. Tu v Emirátoch je teraz stále, ideálne počasie, z čoho máme radosť," hovorí šéf žltozelených, ktorý sa postupne zžíva s kolektívom. "Sme tu prvé dni, ale vzťahy medzi chalanmi sú super, takže už len pracovať na futbalových veciach." Ako v nich teda napredujeme? "Pripravujeme sa na dvojzápas, takže aj tréningový proces sme tomu plne podriadili. Chceme si vyskúšať systémy, ktorými by sme sa radi prezentovali aj v lige," načrtol kormidelník MŠK. "Pracujeme podľa toho, akú máme skladbu mužstva. Chceli by sme byť elastickí a dokázať sa prispôsobovať súperom v ligových súbojoch."

Tréner dáva hráčom poriadne zabrať. Odozva je pozitívna aj napriek veľkým objemom, ktoré hráči absolvujú. "Treba dávať pozor aj na to, aby sme hráčov nepretrénovali. Objemy sú však adekvátne a všetko konzultujeme aj s kondičnými trénermi. Spolupráca v trénerskom štábe je fajn."

V prvých dvoch prípravných zápasoch zimy dostali takmer všetci hráči zhodne šancu na 45 minút v každom dueli. Ako to bude tentokrát, keďže nás čakajú dvaja súperi po sebe? "Drvivá väčšina odohrá 90 minút, takže zložíme v podstate dve jedenástky, každú na jedného súpera. Dá nám to obraz, na čo hráči majú po kondičnej stránke. Keďže trénujeme dvojfázovo, silovo, tak hráči môžu mať trochu diskomfort. Radšej však pracovať v diskomforte teraz a postupne to ladiť na ligové súboje a byť pripravení na ostré duely."

Tréner Pavol Staňo má na Kazachstan príjemné spomienky. "S kazašským futbalom sa mi vybaví hneď jedna príjemná spomienka, keď som rozhodol o postupe cez Kairat Almaty," smeje sa lodivod žltozelených, ktorý strelil gól v predkole Ligy majstrov. "Kto si však myslí, že nás čakajú ľahkí súperi, veľmi sa mýli. Na sústredeniach sme sa stretávali s podobnými mužstvami a každé malo kvalitu. Určite ich nepodceňujeme. Duely budú náročné, navyše naša základná zostava nie je vykryštalizovaná, preto je aj mužstvo rozdelené, pomiešané na dve polovice."

Výsledky sú zatiaľ fajn, i keď nie sú v príprave prvoradé. Čo by potešilo v sobotu hlavného trénera? "Aby sa udržal herný prejav z prvých dvoch zápasov, aby ostali dobré veci, ktoré sme ukazovali. Zároveň pracujeme na detailoch, preto verím, že sa to zúročí aj v samotných prípravných stretnutiach."


podľa oslávencov sa na teplo zvykalo ľahko

Na začiatku sústredenia oslavovali v rovnaký deň narodeniny Branislav Sluka a meniny zas Miloš Volešák. Ako hodnotia prvé dni v Al Hamriyah a čo očakávajú od súperov z Kazachstanu a Uzbekistanu?


Sobotné súboje majú v Jebel Ali výkopy o 12:00, resp. 14:00 hod. SEČ. 

Opäť sa budeme snažiť priniesť vám oba súboje NAŽIVO prostredníctvom MŠKŽilinaTV.

Facebook