#15 Tomáš Hubočan | Po pätnástich rokoch opäť Šošonom

Pre niekoho neskutočné sa stalo realitou. Odchovanec Akadémie MŠK Žilina, bývalý reprezentant, hráč veľkoklubov ako Zenit Petrohrad či Marseille, ale najmä veľká osobnosť slovenského futbalu. Rodák zo Žiliny sa po svojom ukončení kontraktu na Cypre rozhodol vrátiť na Slovensko. A vracia sa tam, kde s futbalom začínal.

Po pätnástich rokoch si tak "Hubko" oblečie žltozelený dres, pričom všetci veríme, že postupne dobehne svoj niekoľkomesačný zápasový výpadok a skúsenosťami bude nápomocný nielen v kabíne, ale aj na trávniku.


nikde inde ako v Žiline

Vtedy odchádzal ako 22-ročný mladík ďaleko od domova za neznámou. Tomáš Hubočan potvrdil svoj potenciál a behom pätnástich rokoch v zahraničí získal tituly, zahral si proti najlepším hráčom sveta v Lige majstrov, dlhé roky patril k stáliciam v národnom výbere Slovákov. Teraz sa ako skúsený 37-ročný futbalista vracia domov odovzdať mladším nasledovníkom svoje bohaté skúsenosti.

Aké sú jeho prvotné pocity, čo očakáva od seba a aké budú jeho úlohy v tíme? To všetko prezradil v prvom rozhovore po návrate pod Dubeň.


vhodný moment, kedy do seba všetko zapadlo

Ako hodnotí návrat úspešného odchovanca vedenie MŠK? Ako sa rodilo rozhodnutie podpísať Tomáša Hubočana, prezradil športový manažér Šošonov Karol Belaník.

"Tomáš je náš odchovanec, v zahraničí pôsobil pätnásť rokov. Bol významný hráč v reprezentácii, kde odohral okrem vyše sedemdesiatky zápasov dve majstrovstvá Európy. Preto je pre nás všetkých významnou osobnosťou. Nielen z pohľadu futbalovej kvality, ale aj charakteru. Sme veľmi šťastní, že sa nám podaril tento krok. Boli sme dlhšie v kontakte, už vlani sa pripravoval pred pôsobením na Cypre s naším "B"-tímom. Hľadali sme ten vhodný moment, kedy by sa to mohlo podariť. Samozrejme, zásadné rozhodnutie prišlo aj z jeho strany, kedy sa chcel s rodinou vrátiť späť na Slovensko. To bol impulz, aby sme začali intenzívnejšie rokovať o konkrétnych veciach."

A čo všetko môže Hubko priniesť do šatne žltozelených?

"Tomáš sa chcel rozlúčiť s kariérou v klube, z ktorého vyšiel do zahraničia. Naša filozofia je známa, ale nikdy sme sa nebránili takejto možnosti. Tomáš je ďalší z talentov, ktorý u nás vyrastal a vracia sa. Preto máme očakávania, že pomôže v šatni a obrovskými skúsenosťami aj na ihrisku. Sme presvedčení, že ho charakterovo nezmenilo pôsobenie v zahraničí. Vrátil sa taký istý, ako keď odchádzal. Do šatne už počas prvých tréningov priniesol impulz, z hráčov od prvého momentu bolo cítiť, že do kabíny prišla persóna."

Kedy očakávať slávneho odchovanca na trávniku?

"Nakoľko mal niekoľkomesačnú pauzu od spoločných tréningov i zápasov a trénoval iba individuálne, nastavili sme si istý režim. Postupne sa bude zapájať do tréningového procesu a akonáhle sa bude cítiť dobre, tak nám dá signál. Pri jeho nasadení do zápasov tak budeme musieť byť trpezlivejší." 

"S Tomášom sme sa dohodli na ročnej zmluve, potom sa uvidí čo ďalej," dodáva na margo návratu skúseného obrancu športový manažér MŠK.

Facebook