V Moravciach prišli naše góly neskoro, Seredi sme podľahli 2:3
Fortuna liga,
sobota 12. 9. 2020 od 19:00
Štadión FC ViOn Zlaté Moravce
3:2(2:0)
ŠKF Sereď - MŠK Žilina
Góly: 41. a 55. Špehar, 28. Pankaričan - 76. Vallo, 90.+ Kurminowski
ŽK: 26. Pankaričan, 80. Mehić, 86. Morong - 22. Fazlagić, 84. Paur
Rozhodca: Marhefka - Somoláni, Vitko
ZOSTAVY
ŠKF Sereď
Yakubu – Morong, Ba, Michalík (C), Hučko – Potoma (76. Jarović), Duranski – Iván (88. Slaninka), Pankarićan (68. Šumský), Bušnja (76. Jureškin) – Špehar (68. Mehič)

MŠK Žilina
Petráš - Vallo, Minárik, Kiwior, Sluka - Fazlagić (46. Rusnák) - Ďuriš (72. Kaprálik), Bichakhchyan (72. Bernát), Myslovič (61. Gono) - Paur, Kurminowski
Zápasové menu
Po reprezentačnej prestávke sa futbalisti MŠK Žilina predstavili v 6. kole Fortuna ligy v Zlatých Moravciach, kde má svoj prechodný domovský stánok Sereď. Práve domáci ŠKF bol v prvom dejstve aktívnejší, čo dokumentoval úvodným gólom. Vyrovnanie mal pred polčasom na hlave Kurminowski, neuspel, naopak Sereď zvýšila pred prestávkou svoje vedenie. Naše góly a zníženie prišlo po zmene strán neskoro, zo Zlatých Moraviec tak odchádzame bez bodu po prehre 2:3.

ZOSTRIH ZÁPASU


V základnej zostave sa proti Seredi objavila až osmička reprezentantov, ktorá sa vrátila zo zrazov. Od začiatku nastúpili aj legionári Jakub Kiwior, Enis Fazlagić i najlepší ligový strelec Vahan Bichakhchyan.

Šošoni v pozmenenom rozostavení začali držaním lopty, no súper bol nebezpečnejší z protiútokov. Po našich stratách sa snažila Sereď kolmo útočiť, v 5. minúte zakončoval Iván. Na opačnej strane to typicky ľavačkou skúšal z podobnej pozície skúšal Vahan, no Yakubu si dal pozor. Samo Petráš v bráne musel riešiť po rohových kopoch ŠKF niekoľko nebezpečných situácií, ktoré sa na nás valili po chybných rozohrávkach. Náš nedôraz bol potrestaný v 28. minúte, kedy si Seredčania na pravej strane vymenili loptu, odcentrovali pred Petráša, ktorý neudržal loptu v moci a Pankaričan, hoci tiesnený, dopravil loptu do siete. Zakončenie na domácu bránu neprišlo od našich chalanov po priamom kope Patrika Mysloviča, ktorú zblokovala húština tiel pred Yakubuom. V 36. minúte chcel zmeniť priebeh zápasu kapitán Jakub Paur, ktorého tečovaná strela vystrašila Nigérijčana v bráne domácich. O minútu neskôr zahodil stopercentnú šancu Dawid Kurminowski, ktorý po centri Kristiána Valla hlavičkou nechal vyniknúť afrického brankára. V bráne neskončil ani ďalší pokus Jakuba Kiwiora po rohovom kope a odrazenej lopte. Prišiel tak opäť trest z domácej strany, náskok Serede zvýšil Špehar, keď si spracoval loptu a z otočky strelou k tyči poslal domácich do dvojgólového vedenia. Gólová odpoveď neprišla ani v nadstavenom čase, Vallo ešte nestrieľal, našiel Vahana, no jeho pokus neprešiel do siete. Neujala sa ani dorážka Kurminowskeho. 

Do druhého polčasu sme nastúpili už so zmenou v zostave, Fazlagića nahradil Matúš Rusnák, čím sa zmenilo aj naše rozostavenie. Rovnako ako v prvom polčase to skúšal ľavačkou Vahan, ale Yakubu sa stihol natiahnuť k žrdi a prízemný pokus skryť. Ďalšia šanca žltozelených prišla po dlhom nákope za obranu, situáciu sme však nevyriešili ideálne, čo dokumentovala nepresná strela Mysloviča nad. My sme búšili do súpera a Sereď dávala góly, po rýchlom brejku ešte Petráš vychytal Ivánovu strelu, lopta sa ale odrazila k voľnému Špeharovi a ten navýšil vedenie domácich. Domáci boli na koni, napriek nášmu územnému tlaku dokázali naďalej hroziť rýchlymi protiútokmi. Staňovci sa aj dostávali do zakončenia, jednoducho to ale vpredu nešlo - buď sme zakončili bez potrebnej razancie, alebo naše pokusy odvrátila obrana v červenom. Presadiť sme sa konečne dokázali až v 76. minúte po odrazenej lopte z rohového kopu. Tá sa dostala k vzadu stojacemu Vallovi, ktorý nešpekuloval a strelou z prvej prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste - 3:1. V závere to lietalo pred Yakubuom, domáci stíhali všetko odvracať. Preniknúť sa snažil striedajúci Ján Bernát, zastavil ho až posledný stopér Michalík. Napokon sme strelili aj druhý gól, Kurminowski v nadstavenom čase dostal osamotený loptu pred seredskú bránu a v šanci sa nepomýlil - 3:2. Záverečná štandardka už vyrovnanie nepriniesla, Seredi sme tak podľahli o gól 2:3.


HLASY PO ZÁPASE
Peter Lérant, tréner ŠKF Sereď
"Myslím, že sme dnes videli zaujímavý zápas aj s gólovým korením. Škoda našich nevyužitých šancí, pretože Žilina sa vrátila dvoma gólmi do hry. Víťazstvo sme si zaslúžili."
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
"V ofenzíve sme dnes v prvom polčase neplnili pri pozmenenom rozostavení to, čo sme chceli využiť. Bol tam zámer, ktorý nevyšiel. Ľahko sme inkasovali dva góly, Sereď mala viac príležitostí, hoci šance boli aj na našej strane. Zlomilo sa to však až pri treťom góle, ktorý rozhodol o obraze zápasu a ktorý ma mrzí najviac, pretože pri ňom prišlo k sérii chýb, hráčov sme na to upozorňovali. Vtedy to pritom vyzeralo, že sme späť v zápase a budeme bojovať o kontaktný gól. Vždy je ťažké zabojovať pri trojgólovom manku, navyše pri mladom tíme, no chalani to nevzdali a podarilo sa nám to. V tomto som na nich hrdý. Pri veľkom šťastí sme mohli zápas aj remizovať. Musíme byť ale pripravení na to, že mužstvá proti nám budú bojovať zbraňami ako agresivita, dôraz. Na to musíme vedieť reagovať a nájsť si svoju cestu, ako sa proti tomu postaviť. Je normálne, že to nepôjde zo dňa na deň, ale aj v tomto postupne napredujeme."
Dawid Kurminowski, útočník MŠK Žilina

"Prvý polčas bol náročný, Sereď do nás išla, dohrávala súboje, bola nebezpečná a podarilo sa jej dvakrát skórovať. My sme svoje šance nevyužili - najmä moja hlavička za stavu 1:0, kedy sa to lámalo a mohol to byť iný zápas. Efektivita bola dnes najväčší a podstatný rozdiel, ktorý rozhodol. Druhý polčas sme pritlačili súpera, stále sme útočili, ale znova sme inkasovali my. Navyše znova to bolo po protiútoku, čo sa opakovalo aj v predošlých dueloch. Kontaktný gól prišiel už trochu neskoro, neostalo veľa času na vyrovnanie. Šancí sme mali dnes dosť na to, aby sme bodovali."


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
sobota 12. 9. 2020 od 19:00
Štadión FC ViOn Zlaté Moravce
3:2(2:0)
ŠKF Sereď - MŠK Žilina
Góly: 41. a 55. Špehar, 28. Pankaričan - 76. Vallo, 90.+ Kurminowski
ŽK: 26. Pankaričan, 80. Mehić, 86. Morong - 22. Fazlagić, 84. Paur
Rozhodca: Marhefka - Somoláni, Vitko
ZOSTAVY
ŠKF Sereď
Yakubu – Morong, Ba, Michalík (C), Hučko – Potoma (76. Jarović), Duranski – Iván (88. Slaninka), Pankarićan (68. Šumský), Bušnja (76. Jureškin) – Špehar (68. Mehič)

MŠK Žilina
Petráš - Vallo, Minárik, Kiwior, Sluka - Fazlagić (46. Rusnák) - Ďuriš (72. Kaprálik), Bichakhchyan (72. Bernát), Myslovič (61. Gono) - Paur, Kurminowski
SÚVISIACE ČLÁNKY
13.09.2020"Škoda, že prvý gól neprišiel skôr," hovorí obranca Kristián Vallo
11.09.2020Po reprezentačnej prestávke opäť ligový adrenalín - v sobotu proti Seredi

Facebook