Finále SP: FK Senica - MŠK Žilina 2:3 po predĺžení (2:2, 1:1)
Slovenský pohár,
utorok 8. 5. 2012 od 12:30
Bardejov
3:2(2:2, 1:1)
MŠK Žilina - FK Senica
Góly: 6. T. Majtán, 48. Barčík, 102. Deza - 10. a 72. T. Kóňa
ŽK: 53. V. Leitner, 112. Barčík - 44. M. Ďurica
Diváci: 3000
Rozhodca: Samotný - E. Weiss, Benko
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Krnáč - Mabouka (46. S. Angelovič), Piaček, V. Leitner, Ricardo Nunes - Pečovský - Barčík, Šulek (77. Gergel), Pich - Ján Novák (81. Deza), T. Majtán

FK Senica
P. Bolek - Wijlaars, P. Pavlík (112. Bolinha), Gorosito, Pedro Leal - Križko, T. Strnad - Jaroslav Diviš, T. Kóňa, M. Ďurica (101. Jaroslav Černý) - R. Blackburn (71. Diarrassouba)
Zápasové menu
Futbalisti MŠK Žilina sa po prvý raz v histórii stali víťazmi slovenskej pohárovej klubovej súťaže.

V utorkovom mimoriadne dramatickom dueli na štadióne v Bardejove zdolali v rámci 43. ročníka, premiérovo s novým názvom Slovnaft Cup, tím FK Senica 3:2 po predĺžení (2:2, 1:1).
Tím zo Záhoria neuspel vo svojej prvej účasti v rozhodujúcom dueli tejto súťaže. O cennej trofeji pre Žilinu rozhodol v 102. min striedajúci Peruánec Jean Deza, keď jeho tečovaný pokus obrancom Senice Pedrom Lealom preloboval brankára Boleka.

V riadnom hracom čase sa ofenzívny súboj z oboch strán skončil nerozhodne 2:2. Ako prví sa presadili Žilinčania, keď útočník Tomáš Majtán v 6. min presne hlavičkoval do Bolekovej siete. "Záhoráci" vyrovnali zásluhou Tomáša Kóňu, ktorý v 10. min perfektne realizoval štandardnú situáciu a nedal šancu Martinovi Krnáčovi. Na začiatku druhého polčasu nádherne trafil kapitán MŠK Miroslav Barčík, strelecky disponovaný Kóňa však v 72. min stanovil rezultát po 90 minútach na 2:2.

Na klzkom bardejovskom trávniku začali aktívnejšie futbalisti Žiliny. Pokus Šuleka vyrazil Bolek na rohový kop a po jeho zahratí mieril Piaček vedľa senickej bránky. Už v 6. min sa však "žlto-zelení" ujali vedenia: Šulek vybojoval loptu v súboji s Pedrom Lealom, odcentroval a Majtán hlavou nezaváhal - 0:1. Hráčov tímu zo Záhoria nedeprimoval inkasovaný gól, naopak skôr ich povzbudil do vyšších obrátok. Po dlhom aute Strnada mal na kopačke vyrovnanie Jaroslav Divič, v poslednom momente však jeho pokus zblokoval Pich. Seničania sa dočkali v 10. min: priamy kop približne z 20 metrov výborne zakrútil špílmacher Kóňa a brankár MŠK Krnáč sa už iba smutne pozeral, ako sa mu lopta zatrepotala v pravom hornom rohu jeho svätyne - 1:1. Divákom sa futbal páčil, pretože od oboch tímov videli ofenzívne predstavenie. Po polhodine hry mohli nakloniť misky váh na svoju stranu v zápise uvedení ako domáci hráči Senice. Kóňa zahral opäť kvalitne štandardnú situáciu, v skrumáži hlavičkoval Panamčan Blackburn a Krnáč zachránil na čiare. O odpoveď sa snažil individuálnym prienikom Šulek, v poslednom okamihu "hasil" Gorosito. V 40. min to ešte skúšal Žilinčan Pich, na nerozhodnom stave prvého dejstve však už ani on nič nezmenil.

Začiatok druhého polčasu mal rovnaký aspekt ako úvod prvej časti - rýchly gól a opäť v podaní Žiliny. V 48. min agilný Šulek našiel Barčíka, kapitán MŠK si za hranicou šestnástky "zasekol" argentínskeho stopéra Gorosita a nádhernou strelou ľavačkou do šibenice nedal Bolekovi šancu - 1:2. Zverenci trénera Stanislava Grigu však nezložili zbrane a zvýšenou aktivitou sa usilovali opäť vyrovnať. Kóňov priamy kop vyboxoval v 54. min Krnáč iba pred seba, ale Križko zblízka z dorážky prestrelil. O dve minúty neskôr žilinský kanonier Majtán pekne vystrelil a Bolek vyrazil na rohový kop. Onedlho stroskotali na senickom brankárovi obaja útočníci "šošonov" J. Novák i Majtán. Známe pravidelo "nedáš - dostaneš" platilo aj tentoraz. V 72. min center Križka do pokutového územia Piaček odvrátil iba pred Kóňu a v utorok mimoriadne strelecky disponovaný stredopoliar Senice bombou skóroval. Lopta sa po jeho tvrdom projektile odrazila od brvna za bránkovú čiaru - 2:2. V riadnom hracom čase už ďalší gól nepadol, a tak sa ofenzívne ladený zápas posunul do predĺženia.

V jeho prvej pätnásťminútovej časti najskôr dva razy "zazvonila" konštrukcia bránky. V 93. min namieril do Bolekovej žrde Ricardo Nunez, o päť minút neskôr po centri M. Ďuricu sa hlavička Jaroslava Diviša dotkla spojnice žrde a brvna. Mierne favorizovaný líder corgoňligovej tabuľky však napokon predsa len strelil tretí gól. V 102. min prenikol striedajúci iba osemnásťročný peruánsky legionár MŠK popri Pedrovi Lealovi, spomenutý kostarický zadák Senice jeho pokus nešťastne tečoval a tým preloboval brankára Boleka - 2:3. Seničania naďalej bojovali, ale tretíkrát sa im už nepodarilo vyrovnať. Naopak, v 116. min postupoval hrdina duelu Deza sám na Boleka, trafil však iba do neho a nerozhodol zápletku už v predstihu. Žilinčanom to však nevadilo, zverenci holandského trénera Fransa Adelaara napokon nedopustili jedenástkovú "lotériu", po 120 minútach zdvihli ruky nad hlavy a tešili sa z cennej trofeje, ktorá im ešte chýbala v zbierke.


HLASY PO ZÁPASE
Frans Adelaar, tréner MŠK Žilina
"Z celkového triumfu v slovenskej pohárovej súťaži mám samozrejme veľkú radosť. Je to môj prvý veľký úspech na lavičke Žiliny, kde som iba necelý mesiac. Senica dnes dokázala, že má kvalitné mužstvo. Keď súper dva razy vyrovnal nepriaznivý stav, videl som smútok na tvárach mojich hráčov. Nebol však potrebný, pretože nás nevyviedol z miery. Chlapci boli v zápase aktívnejší, prispela k tomu aj zmena v našom rozostavení. V predĺžení sme mali tri šance a viac z hry. Som hrdý na všetkých hráčov i členov realizačného tímu, ktorí prispeli k nášmu triumfu. Zvýšili sme si sebavedomie. Na Žilinu teraz čaká záver ligovej súťaže, v ktorom tiež chceme uspieť."
Stanislav Griga, tréner FK Senica
"Bolo to dobré finále, odohrali sme v ňom dôstojnú úlohu. Dvakrát sme odpovedali na žilinské góly a mohlo nám to vyjsť aj do tretice. V závere nám už chýbali sily, prejavila sa aj neúčasť niektorých zranených hráčov. Dnes sa nám nevydarili nástupy do oboch polčasov. V prvom i druhom dejstve sme vždy inkasovali krátko po ich začiatkoch, čím sme sa pripravili o lepší výsledok. Teraz sme smutní. Keď to však prejde, hráči si uvedomia, že pripravili divákom v Bardejove skvelý futbalový zážitok."
Slovenský pohár,
utorok 8. 5. 2012 od 12:30
Bardejov
3:2(2:2, 1:1)
MŠK Žilina - FK Senica
Góly: 6. T. Majtán, 48. Barčík, 102. Deza - 10. a 72. T. Kóňa
ŽK: 53. V. Leitner, 112. Barčík - 44. M. Ďurica
Diváci: 3000
Rozhodca: Samotný - E. Weiss, Benko
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Krnáč - Mabouka (46. S. Angelovič), Piaček, V. Leitner, Ricardo Nunes - Pečovský - Barčík, Šulek (77. Gergel), Pich - Ján Novák (81. Deza), T. Majtán

FK Senica
P. Bolek - Wijlaars, P. Pavlík (112. Bolinha), Gorosito, Pedro Leal - Križko, T. Strnad - Jaroslav Diviš, T. Kóňa, M. Ďurica (101. Jaroslav Černý) - R. Blackburn (71. Diarrassouba)
SÚVISIACE ČLÁNKY
08.05.2012Pohárový triumf MŠK Žilina, Bardejov zostane navždy v pamäti
07.05.2012Tlačová konferencia pred finále Slovnaft Cupu
06.05.2012Historický prehľad výsledkov slovenskej pohárovej klubovej súťaže
06.05.2012V utorok pohárové finále Slovnaft Cupu
03.05.2012Slovnaft Cup

Facebook