Žreb 1. predkola EL: Šošoni cestujú do Walesu, súperom The New Saints
V pondelok 10. augusta sa uskutočnil v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) žreb 1. predkola Európskej ligy 2020/2021. Futbalisti MŠK Žilina v ňom vo štvrtok 27. augusta o 19:30 SELČ vyzvú na Britských ostrovoch waleský tím The New Saints FC.

Hrá sa iba na jeden zápas bez odvety.


Futbalisti MŠK Žilina boli pri žrebe 1. predkola Európskej ligy medzi nenasadenými tímami. Už pred samotným žrebom bolo známe, že zverencom trénera Pavla Staňa vytiahnu z osudia jedného z trojice tímov - waleský The New Saints FC, lichtenštajnský FC Vaduz alebo švajčiarsky klub Servette FC.

Žreb nám napokon pridelil súpera z Britských ostrovov, The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club, skráteným názvom The New Saints. Waleský tím sa môže pochváliť trinástimi domácimi titulmi, siedmimi triumfami v domácom pohári a deviatimi víťazstvami v ligovom pohári. Tento malý klub má dokonca skúsenosť so slovenským ligovým futbalom. V sezóne 2014/2015 čelil The New Saints bratislavskému Slovanu, s ktorým po výsledkoch 0:1 a 0:2 vypadol v druhom predkole. Walesania sa v Európskej lige dostali najďalej do play-off pred desiatimi rokmi, stroskotali však na CSKA Sofia po prehre 0:3 a remíze 2:2. V domácej súťaži skončili The New Saints na druhom mieste, hoci pred nadstavbovými bojmi o titul boli na čele waleskej ligy.

Šošoni tak majú pred sebou konfrontáciu s ostrovným futbalom, ktorý pocítili naposledy pred piatimi rokmi. Vtedy nám žreb prisúdil v rovnakej fáze (1. predkolo) Glentoran FC. Tím zo Severného Írska sme vyradili po dvoch víťazstvách, 4:1 vonku a 3:0 v domácej odvete.


húževnatý tím s nasadením

S napätím sledovalo pondelkový žreb aj vedenie MŠK, ktoré sa po troch rokoch môže tešiť na európske meranie síl. Športový manažér Karol Belaník pozná Walesanov z pravidelného zúčastňovania sa medzi európskou elitou.

"Tohto súpera mám zafixovaného ako pravidelného účastníka predkôl Ligy majstrov, ale v tejto sezóne skončili na druhom mieste. Pred šiestimi rokmi hrali dvojzápas so Slovanom Bratislava a podľa toho, čo si spomínam, pôsobili ako húževnatý tím, ale snažili sa hrať kultivovaný, kombinačný futbal. Nebol to vtedy jednoduchý dvojzápas a inak to nebude ani teraz, hlavne, keď budeme hrať na Ostrovoch. Ostrovný futbal je o nasadení, o vysokom počte súbojov, čiže sa na to budeme musieť pripraviť, pretože je to iný typ futbalu. Ťažko dopredu povedať, ako budú hrať. Musíme najskôr získať o súperovi nejaké aktuálne informácie."


postaviť sa súperovi čelom

Pre hlavného trénera Pavla Staňa pôjde po bohatých hráčskych skúsenostiach s európskym klubovým futbalom o trénerskú premiéru v rámci ostrej medzinárodnej konfrontácie.

"Ostrovný futbal ma vždy osobne ťahal. Budeme sa s tým musieť popasovať, určite to bude o súboji. Pozeral som si ich štadión, zdá sa mi, že majú rovnako umelý trávnik. Musíme sa k tomu postaviť čelom, je jedno s kým budeme hrať, určite budeme chcieť zvíťaziť. Súpera si bližšie zanalyzujeme a potom budeme múdrejší. Každopádne sa tešíme na tento duel."


prekvapiť a pobiť sa o postup

Ako jediný futbalista z našej kabíny má bohaté skúsenosti s predkolami Európskej ligy kapitán Jakub Paur.

"Súpera príliš nepoznáme, nevieme, čo nás čaká. Dopredu môžem povedať iba to, že nás nečaká nič jednoduché. Chceme prekvapiť, pobiť sa o dobrý výsledok. Určite nepredáme kožu lacno."


VIZITKA The new saints FC 

  • názov klubu: The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club (TNS)
  • rok založenia: 1959
  • štadión: Park Hall (kapacita 2034 miest)
  • predseda: Mike Harris
  • tréner: Scott Ruscoe
  • klubové farby: zelená a biela (doma)
  • najväčšie úspechy: 13 x majster Walesu (2000, 2005, 2006, 2007, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), 7x víťaz Waleského pohára (1996, 2005, 2012, 2014, 2015, 2016, 2019)

Facebook