Vyrovnať sa domácim agresivitou a naladiť sa proti Pohroniu na Európsku ligu víťazne
Fortuna liga počas víkendu pokračuje nekompletným 4. kolom, v ktorom však nič nenarušilo zápas šošonov v Žiari nad Hronom. Futbalisti MŠK Žilina sa u nováčika z minulej sezóny predstavia presne po polroku, znova s rovnakým cieľom - pracovitým výkonom sa dopracovať k plnému počtu bodov.

Sobotný, televízny duel má výkop o 20:00 hod., rozhodovať ho bude ako hlavný arbiter Erik Gemzický.


novinky u súpera

Pohroniu sa v minulej sezóne podarilo na poslednú chvíľu ujsť "hrobárovi z lopaty", pretože vďaka lepšiemu záveru poslali "pohronské osy" do baráže Nitru. Aj keď sa minuloročný nováčik zachránil, zmeny v kádri ho neminuli. Pred sezónou odišlo sedem hráčov, medzi nimi napríklad Michal Obročník, Matúš Mikuš či Ismar Tandir. Klub sa posilnil skôr o mladších hráčov, čo dokumentuje aj vyjadrenie športového riaditeľa FK Miroslava Filipka: "Zo základnej jedenástky zo záverečných kôl uplynulej sezóny odišiel iba jeden hráč. Tréneri dostali káder na koncepčnú prácu. Môžu pracovať s mladými a perspektívnymi futbalistami, o nich sme práve mužstvo počas letnej prestávky doplnili. Chceme totiž aj vychovať nejakých mladých hráčov a byť prospešný pre celý slovenský futbal." "Pohronské osy" teda budú bodať mladými ostňami, dvomi dokonca aj so žilinskou minulosťou. V Pohroní bude hosťovať počas tejto sezóny odchovanec MŠK Bernard Petrák, predtým pôsobiaci v Podbrezovej. Druhému - Petrovi Chríbikovi, ktorý počas jari hosťoval u nováčika, sa zmenil dočasný pobyt v Žiari na trvalý prestup.

Pohronie v aktuálnom ročníku boduje zatiaľ len na ihriskách súperov. V prvom kole vydolovali zverenci Mikuláša Radványiho bod za remízu 2:2 v Zlatých Moravciach v hodine dvanástej a minulý týždeň uchmatli bod aj Trnave po výsledku 1:1. Pohronie doma hostilo zatiaľ iba Dunajskú Stredu, a hoci sa aj v tomto zápase schyľovalo k remíze, DAC si nakoniec odnieslo zo Žiaru nad Hronom vďaka lepšiemu záveru všetky body. Nášmu najbližšiemu súperovi tak patrí po troch kolách 9. priečka.


vyrovnať sa agresivitou, predčiť súpera futbalovosťou

Kabína trénera Pavla Staňa si počas týždňa nútene oddýchla, keď jej odpadla pohárová povinnosť v Slovnaft Cupe. Celý týždeň sa tak šošoni mohli plne sústrediť na súpera z Pohronia. Prejavila sa výhra z predošlého víkendu proti Trenčínu aj v tréningovom procese?

"Stále rozprávame o tom, že chalani pracujú dobre. Aj po prehratom zápase, ale aj teraz po výhre má tréningový proces vysokú úroveň. Samozrejme, nálada je vždy o čosi lepšia, keď v sebe máme víťaznú emóciu," hovorí kormidelník, ktorý si na svoju premiéru v Slovnaft Cupe musí ešte počkať. "Duel bol zrušený, akceptujeme to. Samozrejme, boli sme nastavení na iný program. Teraz sme však v podstate nič nemenili, trénovali sme o to viac."

Pohronie si v doterajšom priebehu pripísalo dva body za dve remízy, v minulej sezóne boli v oboch meraniach úspešnejší Žilinčania, hoci to boli vždy vyrovnané stretnutia. "Čaká nás ťažký zápas s agresívnym súperom, na čo sme pripravení. Duel bude o bojovnosti, som zvedavý, ako to zvládneme." Naposledy to bol aj boj so samotným trávnikom, teraz počas leta by malo byť ihrisko súpera v oveľa lepšej kondícii. "Dobrý hráč sa musí pripraviť na každý terén. Vyhovárať sa na to nebudeme, zvládli sme to aj na jar. Pokiaľ je hlava v poriadku a naša koncentrácia bude smerovať na hru a naše princípy, mali by sme podať výborný výkon."

Šošoni majú u protivníkov v novom ročníku zatiaľ stopercentnú bilanciu. "Ideme k súperovi bojovať o tri body. Vieme, čo nás čaká a pripravujeme sa preto na Pohronie zodpovedne." Sobotné kolo bude zároveň "generálkou" na zápas 1. predkola Európskej ligy. Premietne sa to aj do zostavy? "Pracujeme tak, aby boli hráči pravidelne vyťažení a aby dokázali hrať o tri dni ďalší zápas. Samozrejme, myslíme na to, že nás čaká cesta, let, zápas a hneď ďalší duel."

Čo by mohlo priniesť plný bodový zisk z ihriska nepríjemného súpera? "Vždy to rozhodujú góly, čo sa potvrdilo aj v predošlých kolách. Vieme, že sa musíme vyrovnať s agresívnou hrou domácich, na čo sme hráčov pripravovali. Po futbalovej stránke máme kvalitu, treba ju preniesť na trávnik," dodáva pred súbojom 4. kola rodák z Čierneho.


každým zápasom sa posúvame, v pohroní hrať rýchlo

Líder obrany Ján Minárik nastúpil v Pohroní aj počas jari, kedy sa s celou obranou zaslúžil o čisté konto. Čo bude podľa Janyho dôležité, aby sme si zopakovali víťazný pokrik v Žiari aj v sobotu?


s dobrými podmienkami naplno ukázať kvalitu

V poslednom vzájomnom zápase proti Pohroniu rozhodol stretnutie striedajúci Dawid Kurminowski, ktorý sa vtedy stal žolíkom šošonov. Berie si strelecké kopačky aj v sobotu?

"Určite áno (úsmev). Bolo by fajn opäť dať gól, ale je jedno, kto ho strelí. Podstatné bude, aby sme si z Pohronia priniesli dobrý výsledok." Ten prišiel aj minulý týždeň proti Trenčínu. "Ukázali sme, že vieme hrať futbal. Mali sme prevahu vo viacerých úsekoch, s ňou prišlo aj množstvo šancí a štyri góly v bráne Trenčína sú toho dôkazom. Tešíme sa z víťazstva, nakoplo nás to správnym smerom," hovorí mladý poľský útočník.

Čo hovorí "Kurmin" na doterajšie tímové výkony? "S takto zloženým tímom sme prvýkrát absolvovali prípravu a nastúpili sme tak aj do zápasov. Podarilo sa nám uchmatnúť dve víťazstvá, aj keď bodov mohlo byť viac, pretože nám k tomu nechýbalo veľa. Výkony tímu sú na dobrej úrovni, ale vždy to môže byť lepšie."

Jedenásť minút stačilo útočníkovi s číslom 90 na chrbte na to, aby vo februárovom zápase na ihrisku Pohronia rozhodol o troch bodoch pre šošonov. Ako si pamätá na víťazstvo 1:0? "Na zápas si okrem svojho víťazného gólu spomínam najmä skrz trávnik, ktorý vôbec nebol ideálny. Možno to hralo Pohroniu do kariet, pretože ide o bojovné, miestami až agresívne hrajúce mužstvo." Inak to nebude ani v sobotu. "Síce u nich prišlo k nejakým zmenám v tíme, ale charakter ich hry ostal. Nemôžeme ale čakať, že zápas bude rovnaký ako naposledy," varuje Dawid. 

V poslednom vzájomnom stretnutí hral významnú úlohu spomínaný trávnik. Teraz v auguste by však mal byť pripravený inak. "Sme takým mužstvom, ktoré keď má dobré zápasové podmienky, môže naplno ukázať svoju hru a kvalitu. Vtedy sme hrali za iných podmienok než teraz v auguste, takže verím, že to bude lepšie a nebudeme sa musieť prispôsobovať terénu."

Ako treba hrať, aby sme sa víťazne naladili na prvé predkolo Európskej ligy? "Musíme hrať svoju hru, nenakopávať lopty dopredu, pretože Pohronie si to dokáže pokryť. Vpredu treba vyhrávať súboje a okamžite ísť za gólom," zakončil debatu mladý Poliak, ktorý bude chcieť zvýšiť gólové konto v žilinskom drese. Doteraz strelil za prvý tím štyri góly. 


Súboj v Žiari nad Hronom má výkop až o 20:00 hod., rozhodovať ho bude ako hlavný arbiter Erik Gemzický, na čiarach mu asistujú František Ferenc a Peter Čajka.


sektor pre hostí otvorený

Vstupenky do sektoru hostí sa budú predávať priamo pred ním v Žiari nad Hronom.

Cena vstupenky je 4€.

Lístky je potrebné si vopred zarezervovať na maile Jan.Ukrop@mskzilina.sk

Facebook