”V novej sezóne, ktorá bude pre mňa ešte dôležitejšia, nadviazať na záver tejto,” hovorí Adrián Kaprálik
Po dlhej a náročnej sezóne čaká krátke voľno konečne aj našich reprezentantov, medzi inými aj kométu uplynulej sezóny - Adriána Kaprálika. Ako je čerstvo 19-ročný rodák z Oravy spokojný s ročníkom 2020/2021? Čomu vďačí za to, že sa v tak mladom veku presadil v prvom tíme a dokonca aj reprezentácii do 21 rokov?

Aké očakávania a ciele má rýchly krídelník pred nadchádzajúcim ročníkom, v ktorom už bude nastupovať s novým číslom?

Všetky tieto informácie a oveľa viac nám Kapo prezradil v rozhovore tesne po skončení jeho sezóny.


zlepšenie po fyzickej i psychickej stránke

Dnešný narodeninový oslávenec Adrián Kaprálik má za sebou dlhú, ale úspešnú sezónu, ktorú ukončil podareným vystúpením v reprezentácii do 21 rokov.

Ročník 2020/2021 sa pre teba oficiálne skončil až pred pár dňami. Bol najdlhší v tvojej kariére?

"Áno, bol veľmi dlhý a pre mňa asi najnáročnejší v kariére. Počas sezóny sa udialo veľa vecí a zároveň sme ho museli hrať bez divákov, čo bolo veľmi zvláštne. Sme však radi aj za tých pár ľudí, ktorí prišli na posledné duely a podporili nás v boji o Európu."

Ako si s ním teda spokojný? Hodnotíš ho pozitívne?

"Myslím si, že z pohľadu tímu môžeme byť so skončeným ročníkom spokojní, keďže sa nám podarilo prebojovať do Európskej Konferenčnej ligy. Všetci sme tvrdo bojovali, aby sme si zaistili miestenku do Európy a zmerali si sily s kvalitnými európskymi klubmi. Po osobnej stránke nemôžem byť so sezónou ani spokojný, ani nespokojný. Mal som zlé obdobia, ale naopak aj dobré fázy. Napríklad koniec sezóny mi podľa mňa vyšiel celkom dobre a som z toho veľmi šťastný."

Máš v pamäti nejaké momenty alebo highlighty zo sezóny, ktoré sa ti hneď vynoria?

"Hneď si spomeniem na moje ligové či pohárové góly a asistencie, ktoré sa mi podarilo v tomto ročníku zaknihovať. Mám ich uložené a občas si ich pripomeniem. Snažím sa zobrať si z týchto situácií dobré veci a z horších sa, naopak, poučiť."

Postupne si sa dokázal usadiť v kabíne "A"- tímu, podarilo sa ti skórovať v dôležitých momentoch. Berieš to ako prelomovú sezónu v tvojej kariére?

"Presne tak, pre mňa bolo podstatné, aby som sa nastálo dokázal usadiť v kabíne a v zostave prvého tímu, začal aj pravidelne nastupovať. Ku koncu sezóny sa mi to aj podarilo a v budúcom ročníku, ktorý bude pre mňa ešte dôležitejší, budem chcieť nadviazať na záver tejto sezóny a ustáliť moju výkonnosť."

Z pohľadu fanúšikov i odbornej verejnosti si v uplynulom ročníku prekvapil. Cítiš sa vyspelejšie aj po silovej, fyzickej stránke? 

"Určite áno, cítim sa lepšie ako po fyzickej, tak i psychickej stránke. Aj v tomto som počas sezóny vyrástol. Verím, že zdravotným problémom, ktoré ma limitovali ešte v mládeži, je navždy koniec."

Iba pred pár dňami skončil reprezentačný zraz novotvoriacej sa 21-tky. Ako hodnotíš tímové ale aj svoje osobné výkony počas medzinárodných stretnutí?

"Mám za sebou dva reprezentačné zrazy v kategórii U21. Počas prvého sme dokázali vyhrať kvalitne obsadený turnaj v Turecku. Pár dní dozadu sa skončil aj druhý zraz, ktorý bol pre naše mladé mužstvo veľmi poučný. V prvom prípravnom dueli nám Rakúšania ukázali, ako sa hrá rýchly a moderný futbal, ktorý chceme ukazovať aj my. Na druhej strane, zápas s Fínskom vyšiel skvelo celému tímu a aj mne osobne. Už v prvom polčase sme využili takmer všetky naše šance po pekných akciách na góly. V kvalifikácii budeme mať určite vysoké ciele a je už len na nás, ako sa na ňu dokážeme pripraviť."

Práve v poslednom dueli s Fínskom si ukázal nevídané predstavenie, keď si  "vybavil" zápas. Už v prvom polčase si mal na konte bilanciu 2+2. Čím to bolo, že ti zápas takto chutil?

"Vážne netuším, čím to bolo. Práveže som sa cítil dosť unavený, čo bolo asi vidno aj na mojej dynamike, ktorá nebola na úrovni ako zvyčajne. Paradoxne, dal som dva góly a pridal aj dve asistencie práve po krídelných únikoch. Musím sa priznať, že som bol z toho sám prekvapený. Som ale rád, že napriek únave sa mi takto zadarilo."


v európe ukázať kvalitu a postúpiť ďalej

Celkovo to bola naozaj dlhá sezóna, iba v žilinskom drese si odohral počas nej rekordný počet zápasov - až 52. Tešíš sa na trochu oddychu, i keď to bude iba niečo vyše týždňa?

"Určite sa na voľno teším a snáď počas neho dobre zregenerujem. Budem ho potrebovať predovšetkým na načerpanie nových síl do blížiacej sa sezóny. V jej úvode sa budeme, samozrejme, chcieť ukázať v Európe v čo najlepšom svetle a pobiť sa o postup do ďalšieho kola."

Ako plánuješ stráviť voľno?

"Voľný čas chcem stráviť predovšetkým s priateľkou, rodinou a kamarátmi. Prioritou pre mňa bude dostatočne si oddýchnuť a zrelaxovať."

V príprave cestujeme na sústredenie do Slovinska. Už si vyzvedal od chalanov, ako to tam vyzerá?

"Áno, spomínali, že je tam naozaj krásne prostredie a všetci sa tam už tešia. Som na to veľmi zvedavý. Dúfam, že táto príprava nám pomôže ešte viac sa zlepšiť, zohrať sa a utužiť kolektív pred vstupom do nového ročníka."

Stretneme sa tam s kvalitnými ruskými či chorvátskymi súpermi (mená prezradíme čoskoro, pozn. red.), ktorí hrajú predkolá alebo sú už v skupinovej fáze európskych pohárov. Čo na to hovoríš?

"Všetko to budú určite veľmi zaujímaví súperi, teším sa na konfrontáciu s nimi. Samozrejme, mám aj rešpekt, no pred zápasmi isto opadne. Pred Európou to pre nás budú naozaj kvalitné previerky."

Už 8. júla nás čaká prvé predkolo Európskej Konferenčnej ligy. Po troch minútach v minulom ročníku Európskej ligy vo Walese by si si chcel v novej sezóne pripísať tých minút určite viac...

"Počas uplynulej sezóny sme, myslím si, všetkých príjemne prekvapili našimi výkonmi, a preto aj ciele musia byť jednoznačne vyššie. Nikto nám predtým neveril, no my sme ukázali, že celý tím dobre pracuje na tréningoch a zlepšujeme sa každým jedným dňom. Uvidíme, ako sa nám bude dariť v európskych stretnutiach, chceme však postúpiť ďalej a zanechať tam výraznejšiu ryhu ako pred rokom."

Do nového ročníka si sa rozhodol vstúpiť s novým číslom. Aké to bude a prečo je to práve toto číslo?

"V novej sezóne by som mal nastupovať na drese s číslom 10. Doteraz som nosil číslo 6, no prišlo mi to ako príliš defenzívne číslo, tak som využil možnosť, že desiatka bola voľná. Dúfam, že ofenzívnejšie číslo mi pomôže presadiť sa ešte viac v útoku a streliť viac gólov (úsmev)."

Si maximalista a máš iba tie najvyššie ciele. Akú sú teda ciele celého tímu pred novou sezónou?

"Myslím si, že budeme už skúsenejší ako na začiatku minulej sezóny. Pre väčšinu z nás to bol prvý kompletný ročník v najvyššej súťaži a podľa môjho názoru sme to zvládli celkom dobre. Do nadchádzajúceho ročníka ideme s vyššími cieľmi, pomýšľame na najvyššie pozície, osobne sa chcem dostať minimálne do prvej trojky. Všetci budeme tvrdo makať a pracovať, aby sa nám podarilo dostať čo najvyššie."

Dnes (10. júna) oslavuješ svoje 19. narodeniny. Čo si praješ?

"Ten čas letí, pred chvíľou som mal ešte len sedemnásť a fandil som prvému tímu z mládeže. No a teraz som sa dostal do "Áčka" aj ja. Narodeniny chcem stráviť predovšetkým s rodinou a priateľkou. Prajem si, aby som ostal stále zdravý a rovnako aj moji najbližší. To je pre mňa najdôležitejšie."


Facebook