UYL | Šošoni si zmerajú sily s gigantom z Dortmundu!

Vo švajčiarskom Nyone v sídle UEFA sa uskutočnil žreb play-off kola o osemfinále UEFA Youth League. Zo ôsmich možných top súperov nám napokon z osudia pripadol nemecký veľkoklub FC Borussia Dortmund

Play-off sa hrá na trávniku družstva z majstrovskej vetvy (čiže u nás). Už teraz sa na vás tešíme pod Dubňom v stredu 7. februára 2024 o 16:30 hod. Informácie o vstupenkách prinesieme čoskoro.


top nemecká akadémia

Na úspešné dve kolá majstrovskej vetvy súťaže proti cyperskému Pafosu a pražskej Sparte budeme chcieť nadviazať aj proti Nemcom. Naším súperom bude jedna z najlepších európskych akadémií - Borussia Dortmund. Tá má na výchovu talentov patent, čo potvrdzuje aj súčasné zastúpenie odchovancov v prvom tíme BVB. Na európskej úrovni pôjde o prvý vzájomný zápas Šošonov s tímom zo Severného Porýnia.

Šošoni sa v úvodnom meraní síl mohli stretnúť s jedným z týchto 8 európskych top tímov - FC Bayern Mníchov (GER), Sevilla FC (ESP), SC Braga (POR), Inter Miláno (ITA), Atlético Madrid (ESP), Borussia Dortmund (GER), RB Lipsko (GER), FC Barcelona (ESP). 

Napokon si zmeriame sily s gigantom z Dortmundu, ktorý tipoval ako súpera aj asistent trénera našej 19-tky Vladimír Labant. Naopak, tréner Ivan Belák tipoval iného súpera z Nemecka. 

"Od začiatku som si myslel, že to bude nemecký súper, konkrétne som si prial Bayern Mníchov. Borussia je však takisto top európsky tím a výborná pozvánka pre fanúšikov. Určite nás čaká náročný zápas, Dortmund momentálne kraľuje vo svojej domácej súťaži. Všetci vieme, že vychovali mnoho špičkových futbalistov a veľkú kvalitu majú aj teraz. Porovnať sa s nimi je pre nás naozaj skvelá príležitosť."

Spokojnosť s výsledkom žrebu panuje aj u riaditeľa Akadémie MŠK Žilina Jaroslava Bačíka.

"V tejto fáze súťaže sme si želali súpera čo najzvučnejšieho mena, a to sa nám aj splnilo. Borussia Dortmund je európsky veľkoklub aj na úrovni mládeže, keďže vyťahuje veľa mladíkov aj do prvého tímu. Určite sa na to poriadne pripravíme a necháme na ihrisku všetko. Veríme, že vypredáme štadión, pretože naši chalani si to zaslúžia. Tešíme sa na to."


najbližší program uyl

  • 6./7. februára 2024 - play-off o osemfinále 
  • 9. februára 2024 - žreb vyraďovacej časti
  • 27./28. februára 2024 - prípadné osemfinále

formát súťaže

Do majstrovskej vetvy sa každý rok kvalifikuje 32 šampiónov z krajín (prípadne tímov za nimi v tabuľke, ak sa kvalifikujú aj do skupinovej fázy), ktoré sú najvyššie v rebríčku UEFA. Tí odohrajú dve vyraďovacie kolá (hrané doma i vonku), po ktorých z nich vzíde 8 tímov. Tie si to následne v play-off o osemfinále rozdajú s druhými tímami zo skupinovej fázy UYL (totožná s Ligou Majstrov). Potom sa pripoja aj družstvá z prvých miest a hrá sa vyraďovacím spôsobom až do samotného finále.


Facebook