UECL | Koho môžeme dostať 20. júna?

Boli sme súčasťou premiérového ročníka Európskej konferenčnej ligy. A po ročnej odmlke sa znova zúčastníme, snáď, viacerých kvalifikačných kôl tejto pohárovej súťaže. 

V utorok 20. júna budeme teda všetci netrpezlivo sledovať žreb 1. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy, v ktorom zistia futbalisti MŠK Žilina svojho súpera. Tentoraz sme však nenasadeným tímom, čo znamená, že papierovo dostaneme s určitosťou silnejšieho protivníka. Ktoré známe mená sa nám ponúkajú a s kým by to mohla byť akási odveta?

Tesne pred žrebom budú ešte kluby rozdelené do menších skupín, a tak budeme vedieť konkrétnejšie, z koho vzíde náš júlový súper.


známe mená, ale aj veľké otázniky

Od prvého účinkovania MŠK Žilina v pohárovej Európe utieklo už vyše 60 rokov (bolo to v sezóne 1961/62 vo vtedajšom Pohári víťazov pohárov, kde sme zvíťazili nad gréckym Olympiakos Pireus). V novodobej ére (v tomto storočí) pôjde o našu 17. európsku sezónu. 

Hoci náš koeficient stúpol (vypočítava sa za európske účinkovanie v posledných piatich sezónach), nestačilo to na to, aby sme sa ocitli pri žrebe 1. kvalifikačného kola UEFA Conference league medzi nasadenými tímami. Koho teda môžeme dostať?

Aktuálne tridsiatka tímov, medzi ktorými je napríklad lotyšská Riga (súper z prípravy v rámci posledných rokov), kazašský Tobol (s ktorým sme sa stretli pred dvomi rokmi v treťom kvalifikačnom kole) či luxemburský Dudelange (niekdajší súper v kvalifikácii Ligy majstrov). V menoslove sa nachádzajú aj na prvý pohľad neznáme mená z Faerských ostrovov, Andorry či nepríjemní súperi z Britských ostrovov. Geograficky najbližšie sú nám mužstvá zo Slovinska ako Domžale či Maribor, alebo krajiny z Balkánu.

Utorkový žreb, ktorý začína o 15:00 hod., bude možné sledovať naživo aj na stránke UEFA


termíny prvého kvalifikačného kola UECL

Prvý zápas - štvrtok 13.07.2023

Odvetný zápas - štvrtok 20.07.2023


Ďalšími slovenskými zástupcami v tejto súťaži sú Dunajská Streda (začína rovnako v 1. kvalifikačnom kole, ale je nasadená) a Trnava (začína až v 2. kvalifikačnom kole, je tiež nasadená). V kvalifikačných kolách na seba slovenské tímy nemôžu vzájomne naraziť.

Facebook