U19 | UYL: Po troch rokoch sme späť v Európe, proti PAOK-u cieľom doniesť hrateľný výsledok aj do odvety
Takmer po troch rokoch sa vraciame do bojov európskej mládežníckej špičky. Po dvojzápase s Montpellierom z roku 2018 bude naším súperom v prvom kole mládežníckej Ligy majstrov grécky šampión PAOK Solún. Proti favoritovi z gréckeho regiónu Makedónia nás posilnia aj hráči z prvého mužstva Šošonov.

Viac sme sa už o stredajšom mládežníckom sviatku porozprávali s trénerom kategórie U19 Ivanom Belákom a riaditeľom Akadémie MŠK Jaroslavom Bačíkom.

Stretnutie má výkop o 18:00 hod. nášho času a povedú ho arbitri zo Švajčiarska.


zamerať sa na úvod a eliminovať top hráčov súpera

Hráči z kategórie do 19 rokov majú za sebou síce nevydarenú prípravu na Ligu majstrov v podobe víkendovej prehry s Dunajskou Stredou, no úvod sezóny im zatiaľ vychádza. Okrem stredajšieho zápasu v Grécku sme sa teda s trénerom Ivanom Belákom pozreli aj na domácu súťaž.

"Z výsledku s Dunajskou Stredou sme sklamaní, po zhliadnutí záznamu sme si vedomí toho, že sme mohli uhrať aj lepší výsledok. Nevyšiel nám najmä úvod a od neho sa už vyvíjal celý zápas. V druhom polčase sme ale ukázali svoju kvalitu, zatlačili súpera, znížili sme, no potom prišla individuálna chyba a penalta protivníka rozhodla. Predovšetkým vonku však musíme zlepšiť úvody stretnutí, kde si domáci vytvárajú nebezpečné príležitosti, ktoré aj využívajú na góly a my potom musíme doťahovať manko," zhodnotil výkon na juhu Slovenska mládežnícky tréner a náš bývalý hráč.

Aktuálne však figurujeme po deviatich kolách na prvom mieste ligového poradia, čo je pred Európou dobré znamenie. "Na tabuľku sa veľmi nepozeráme, chceme v každom stretnutí zvíťaziť. Sme síce radi za prvú priečku, no z deviatich zápasov sme až v piatich prehrávali. Trikrát sa nám to podarilo otočiť, no dva razy nie. V zápasoch musíme byť lepšie nastavení hneď od začiatku a nečakať na nejaký impulz zo strany súpera. Na tomto sa teraz snažíme pracovať a odstrániť to," ukázal na hlavné problémy mužstva skúsený lodivod Šošonov.

Pri žrebe na konci augusta sme mohli dostať viacero protivníkov zvučného mena. Aká bola reakcia na PAOK? "Z možných súperov sme si nemohli priveľmi vyberať, každý z týchto tímov je veľmi kvalitný. PAOK bol pre nás od začiatku neznámou, a napriek enormnej snahe to tak aj sčasti ostalo. Materiál sa nám súpera podarilo zohnať len minimálne, a o to viac sa musíme sústrediť na vlastný výkon."  Solúnčania sa vo svojej súťaži momentálne nachádzajú na štvrtej priečke so zápasom k dobru.

Grécky futbal má dlhodobo vysokú úroveň a inak to nie je ani na mládežníckej úrovni. "Z toho čo vieme, môžem povedať, že poznáme ich herné rozostavenie. O to sa budeme opierať, i keď to súper môže aj zmeniť. Z medzinárodných turnajov máme skúsenosti, že aj ich niektorí hráči pôsobia na top úrovni v "Áčku" alebo "Béčku" PAOK-u Solún. Dôležité bude, aby sme v defenzíve eliminovali práve týchto top hráčov súpera." 

Cieľom pre žltozelených bude zanechať dobrý dojem a predviesť kvalitný slovenský futbal aj na medzinárodnej úrovni. "Chceme uhrať taký výsledok, aby nám dával šance postúpiť do ďalšieho kola aj v domácom zápase," uzavrel pred prvým zápasom prvého kola play-off majstrovskej vetvy tréner Ivan Belák. 


prezentovať sa v Európe čo najlepšie

Dvadsaťčlenná nominácia sa na výjazd do Solúna nerodila ľahko, nakoľko v jednotlivých kádroch Šošonov nájdeme množstvo talentovaných hráčov. Bližšie sa k nej a ku programu cesty do Grécka vyjadril riaditeľ Akadémie MŠK Žilina Jaroslav Bačík.

"Snažili sme upraviť nomináciu tak, aby sa klub na medzinárodnej úrovni prezentoval s tými najlepšími hráčmi z vekovej kategórie 2003 a vyššie, rovnako sme ju doplnili aj o troch hráčov s ročníkom narodenia 2002. Chceme si v plnej sile porovnať sily s európskymi klubmi, v tomto prípade s PAOK-om Solún," jasne ukázal na dôležitosť stredajšieho duelu hlavný šéf jednej z najlepších akadémií na Slovensku.

Do Grécka vycestujú aj niektorí hráči z prvého tímu MŠK alebo z druholigovej rezervy. "Myslím si, že všetci hráči, ktorí cestujú do Grécka, majú veľkú kvalitu. Chalani z prvého tímu - Ľubo Belko, Aďo Kaprálik, Paťo Leitner i Timo Jambor - pomôžu predovšetkým svojimi skúsenosťami, ktoré sú na nezaplatenie. Sú to hráči, ktorí absolvovali predkolá Európskej či Konferenčnej ligy a môžu nám veľmi pomôcť. Očakávame od nich nielen kvalitu, ale aj líderské a vodcovské schopnosti. Hrá sa systémom doma-vonku v play-off, čiže každý jeden hráč musí na ihrisku ukázať aj rozvahu či pokoj." Domáca odveta je potom na programe 20. októbra o 16:30 hod. na Štadióne MŠK Žilina. 

Sila gréckeho favorita je neodškriepiteľná, Šošoni však idú bojovať naplno o čo najlepší výsledok. "PAOK je niekoľkonásobný majster dorasteneckej súťaže v Grécku a mužstve majú veľa mládežníckych reprezentantov Grécka. Reálna kvalita sa však ukáže až v samotnom stretnutí, keďže aj ich družstvo bude špeciálne zložené na tento dvojzápas. Myslím si, že nás čaká búrlivé prostredie a je dôležité, aby sme tieto vonkajšie faktory nepustili do mužstva a sústredili sa iba na svoje výkony," naznačil potenciál protivníka riaditeľ mládeže.

Program žltozelených začal už v pondelok spoločným popoludňajším tréningom. "V utorok ráno odlietame do Grécka, ppoludní tam máme následne predzápasový tréning v areáli štadióna, kde sa odohrá aj stredajší zápas. Od stredy rána sa budeme už pripravovať na samotný duel, ktorý nás čaká o 18:00 hod. nášho času." V Grécku je časový posun (o hodinu viac), no ten nás od našich cieľov neodradí. "Cieľom bude prezentovať sa čo najlepšou hrou a uhrať na medzinárodnej úrovni aj dobrý výsledok. Spokojní budeme s výsledkom, ktorý nám otvorí možnosti zabojovať o postup aj v domácom stretnutí," povedal na záver Jaroslav Bačík. 


rozhodcovia

Duel prvého kola play-off majstrovskej vetvy mládežníckej Ligy majstrov povedú rozhodcovia zo Švajčiarska. Hlavným arbitrom bude San Fedayi, ktorému na čiarach budú asistovať Jonas Erni a Guillaume Maire. Štvrtým rozhodcom bude Grék Efstathios Gkortsilas. Na štadióne Kaftantzoglio v meste Thessaloniki začne stretnutie o 18:00 hod. nášho času, v Grécku bude o hodinu viac.


Facebook