U šošonov končí šestica hráčov, dvaja sa vrátia z hosťovania
MŠK Žilina

Nedávno skončená sezóna Fortuna ligy bola poslednou pre niekoľko už bývalých futbalistov MŠK Žilina, ktorým skončili hosťovania, resp. vyprší im čoskoro platnosť zmluvy.

Mandous končí, vracia sa Holec

Po trojročnej spolupráci sa lúčime s českým brankárom Alešom Mandousom, ktorý k nám prišiel v lete 2015 z českého Mostu.

"Alešovi u nás končí zmluva 30. júna a po vzájomnom rozhovore sme sa dohodli na jej nepredĺžení. Aj vzhľadom na to, že sa vracia do tímu z hosťovania v Senici Dominik Holec, ktorý sa pripojí k dvojici Volešák, Petráš, sme sa rozhodli ukončiť spoluprácu s Alešom. Aleš má viaceré možnosti, kde by mal väčší predpoklad chytávať, čo je v jeho veku logické. U nás plnil predovšetkým pozíciu dvojky, takže má ambíciu chytať častejšie," zhodnotil odchod českého gólmana športový manažér Karol Belaník.

"Manďákovi" zostane z troch sezón u šošonov viacero pekných spomienok.

"Svoje trojročné pôsobenie v Žiline hodnotím kladne. Mal som možnosť trénovať s výbornými spoluhráčmi, takže som sa posunul po hráčskej aj ľudskej stránke. Navyše som mal k dispozícii skvelých trénerov, pod ktorými som musel vždy ísť na maximum, a tým som sa zlepšoval. Hlavne by som chcel poďakovať trénerovi Semanovi, ktorý mi dal veľa. Najkrajšou spomienkou na MŠK určite zostane dvíhanie majstrovského pohára a taktiež dvojzápas Ligy majstrov proti Kodani, ktorý som odchytal. Aj keď sme nepostúpili, bola to pre mňa obrovská skúsenosť," hovorí 26-ročný ochranca svätyne.

Odchovanec Viktorie Plzeň odchytal za prvý tím šošonov dokopy 14 zápasov.

Chvátalove hosťovanie nepokračuje

Právemu obrancovi Jurajovi Chvátalovi, kmeňovému hráčovi AC Sparta Praha, ktorý prišiel do Žiliny minulé leto tesne pred zápasom Ligy majstrov s Kodaňou, sa skončilo ročné hosťovanie. Jeho žilinská anabáza pokračovať nebude.

"Na Juraja sme mali zo Sparty uplatnené hosťovanie do 30. júna bez opcie, pretože Pražania vtedy nechceli pripustiť opciu na ďalší transfer. Rozhodli sme sa tak, že nebudeme v spolupráci pokračovať a Juraj sa vracia momentálne do Sparty," komentoval odchod mládežníckeho reprezentanta Slovenska Karol Belaník.

"Sezóna v Žiline splnila presne to, čo som očakával. Odohral som veľa zápasov, som vďačný za minutáž. V nedávno skončenom ročníku sme mali mladý tím, ktorý dokázal hrať vyrovnanú partiu s každým. Určite som v Žiline spoznal nových kamarátov, spoluhráčov z reprezentácie, s ktorými ostanem v kontakte. Posunul som sa tu aj po futbalovej stránke, aj kvôli výborným tréningom mi stúplo sebavedomie. Jediné, čo mrzí, že sezóna mohla byť oveľa úspešnejšia, mali sme na to. Napriek tomu ďakujem Žiline, že som tu mohol stráviť sezónu a zlepšiť sa," hovorí Juraj Chvátal.

Rodák zo Záhoria odohral počas nedávno skončenej sezóny za žltozelených 27 zápasov, v ktorých strelil dva góly.

Rozchádzame sa aj so skúseným Lačným

Ďalším hráčom, ktorý sa pridal k žltozeleným počas minulej sezóny, bol skúsený útočník Miloš Lačný. Ostrieľaný kanonier, ktorý oslávil okrúhle 30. narodeniny, má s MŠK Žilina zmluvu do 30. júna. Zranenia mu nedovolili naplno ukázať svoj potenciál a bohaté skúsenosti.

"V Milošovi sme chceli nájsť pri zdravotných výpadkoch v kádri na jeseň skúseného hráča. Prekonával u nás zdravotne náročné obdobie, práve zranenia ho u nás limitovali. Milošovi končí zmluva rovnako 30. júna, rozhodli sme sa ju nepredĺžiť," hovorí o takmer trištvrte ročnej anabáze skúseného hráča Karol Belaník.

Rodák zo Spiša odohral za žltozelených dokopy 10 zápasov s bilanciou 4 góly. Napriek ani nie ročnému pobytu v Žiline zanechalo MŠK hlbokú stopu v jeho bohatej kariére.

"Som veľmi rád, že som aspoň na chvíľu mohol byť súčasťou tohto tímu. Celkom určite ma zastavilo zranenie, ale tak to v športe býva. Z mojej strany veľký rešpekt pre hráčov a klobúk dole pred trénerom Guľom. Tento klub bude mať vždy moje uznanie," poznamenal "Lačko" ku svojej deväťmesačnej žilinskej etape.

Po piatich rokoch končí aj Hučko

Po zdravotných komplikáciách sa naše cesty rozchádzajú aj so skúseným obrancom Tomášom Hučkom, ktorý v našom klube pôsobil s prestávkami od roku 2013. Ľavonohý obranný univerzál kvôli problémom so srdcom dlho absentoval, v sezóne 2017/ 2018 sa v prvom tíme dostal na ihrisko iba v jedinom zápase.

"Tomáš u nás odohral dlhé roky, absolvoval aj hosťovania, po dlhšej dobe si konečne vyriešil zdravotné problémy a na jar naskakoval aspoň za B-tím. Končí mu u nás zmluva, a preto sme sa rozhodli mu ju nepredĺžiť a uvoľniť ho ako voľného hráča," dopĺňa stanovisko klubu Karol Belaník.

"Celkovo svoje pôsobenie v Žiline hodnotím pozitívne, z pohľadu zázemia a podmienok je na Slovensku top. Jediným negatívom boli problémy so srdcom, no aj vtedy mi klub "pomohol", za čo som vďačný. Počas pôsobenia pod Dubňom sa mi narodil aj synček, takže aj z tohto pohľadu to bolo krásne obdobie. Najradšej spomínam na zápasy Európskej ligy - či už Poltava alebo Bilbao, kde nám chýbalo naozaj málo, aby sme hrali skupinovú fázu," dodáva ľavonohý obranca Tomáš Hučko.

Rodák zo Šale nastúpil v žltozelenom drese v 48 stretnutiach, v ktorých si pripísal dva presné zásahy.

Otubanjo ostáva v Rakúsku už natrvalo

Po skončení polročného hosťovania v rakúskom Altachu ostáva u našich západných susedov natrvalo útočník Yusuf Otubanjo, ktorý prestúpil do konkurenčného LASK Linz. Nigérijsky útočník prišiel pod Dubeň v lete 2016, pričom sa výraznou mierou podpísal pod zisk majstrovského titulu, po zranení však jeho výkonnosť nielen v zápasoch, ale aj na tréningoch klesala.

"Yusuf bol už počas jarnej časti na hosťovaní v Rakúsku, rozhodli sme sa ukončiť s ním spoluprácu. Dôvody sme uvádzali už pri jeho odchode na hosťovanie v zime. Momentálne finišujú rokovania s jeho novým klubom - LASK Linz, kde prestúpi natrvalo," okomentoval situáciu ohľadom Afričana Karol Belaník.

"Som veľmi šťastný za chvíle v Žiline, bol to pre mňa sen vyhrať ligu a rovnako si zahrať kvalifikáciu Ligy majstrov. Chcem poďakovať vedeniu za podporu a chalanom z kabíny za spoluprácu. Je to partia, na ktorú nikdy nezabudnem. Rovnako tak ďakujem aj fanúšikom za ich náklonnosť a podporu," zhrnul osemnásť mesiacov v Žiline vysmiaty Afričan.

Yusuf odohral za MŠK 42 zápasov, v ktorých sa presadil dvadsaťtrikrát.

niňaj nemal šancu predviesť sa kvôli zraneniam

Zdravotné komplikácie sa od jarného príchodu do Žiliny ťahali s obrancom Branislavom Niňajom, ktorý si na seba počas štyroch mesiacov obliekol iba dres rezervy.

"Pri Braňovi, ktorý nezasiahol ani do jedného zápasu "A"-tímu, bolo hlavným problémom hneď po príchode a absolvovaní niekoľkých tréningových jednotiek zranenie. To ho limitovalo počas celej doby hosťovania," v krátkosti zhrnul nevydarený angažmán kmeňového hráča belgického Lokerenu športový manažér Karol Belaník.

Slová manažéra iba potvrdzuje samotný Braňo. "Mrzí ma zranenie, ktoré mi nedovolilo dostať do formy. Bohužiaľ, aj to prináša futbal," dodala bývala opora defenzívy SR "21".

ďakujeme

Už našich bývalých hráčov budeme pozorne sledovať a držať im palce aj v ďalších pôsobiskách. "Chcel by som spomenutým hráčom poďakovať za služby, ktoré odviedli pre náš klub a popriať im všetko dobré. Niektorým to u nás vyšlo lepšie, iným horšie, ale nasadenie a chuť pracovať pre MŠK bola u všetkých. Verím, že si všetci nájdu dobré kluby, v ktorých budú hrávať pravidelne. Veľa šťastia do budúcna, ďakujem ešte raz v mene celého klubu za ich služby v našom drese," poprial do budúcna všetko dobré športový manažér šošonov.


Vracia sa aj Cociuc

Popri návrate Dominika Holeca z hosťovania v Senici sa pod Dubeň po polročnom hosťovaní v zahraničí vráti do prípravy moldavský stredopoliar Eugeniu Cociuc. Naopak, s Litovčanom Eligijusom Jankauskasom sa nepočíta.

"Žeňa Cociuc pôsobil v jarnej časti v azerbajdžanskej lige v mužstve FK Sabail. Od začiatku prípravy by sa mal pripojiť k tímu Jaroslava Kentoša. Ohľadom Eligijusa Jankuskasa chceme nájsť rozumné riešenie. Mali sme iné, väčšie očakávania od jeho hosťovania v Michalovciach, no ani tam nepresvedčil. S Eligijusovými službami momentálne nerátame, preto budeme s agentom riešiť jeho budúcnosť," prezrádza Karol Belaník.

O ostatných zmenách v kádri a pláne letnej prípravy vás budeme informovať čoskoro.

Facebook