Tlačová konferencia pred začiatkom Fortuna ligy 2016/2017
MŠK Žilina

V Press centre Štadióna MŠK boli novinárom k na predsezónnej tlačovej konferencii k dispozícii športový manažér klubu Karol Belaník, hlavný tréner Adrián Guľa, kapitán tímu Viktor Pečovský a PR manažér Juraj Vitko.

ZÁZNAM TLAČOVEJ KONFERENCIE:

Na začiatku tlačovej konferencie sa ako prvý dostal k slovu PR manažér Juraj Vitko, ktorý spomenul marketingové aktivity, zníženie permanentiek a jednorázových vstupeniek z 10 € na 7 € - hlavné tribúny (ZT a VT) a za bránu na 5€.

Príprava

Následne sa už dostal k slovu športový manažér Karol Belaník, ktorý najskôr zhrnul prípravné obdobie. "Tým, že sme sa nekvalifikovali do Európskej ligy, sme mali dlhší čas na prípravu a aj na samotné etablovanie nových hráčov. Prípravu by som rozdelil na dve časti. Najskôr domácu časť s rekondičným sústredením v Bojniciach, ktoré vyvrcholilo dvojzápasom s Trenčínom. Druhá časť prípravy prebiehala v Rakúsku, kde mal tím k dispozícii špičkové podmienky. Odohral dva kvalitné prípravné zápasy, jediným mínusom bol neodohraný duel s Craiovou kvôli podmočenému terénu."

"Následne sme všetky tréningy absolvovali na hlavnej ploche, vrcholom prípravy bol generálkový zápas s Bialsko-Biala," predostrel splnené plány skúsený manažér.

Toho doplnil aj hlavný tréner Adrián Guľa. "Príprava prebehla presne podľa naplánovaných vecí. Odohrali sme kvalitné duely, absolvovali sústredenie v nádhernom prostredí, teraz sa už všetci tešíme na sezónu, ktorá nám nastaví zrkadlo."

POSILY, na skúške Ceesay

Športový manažér sa následne vyjadril k novým hráčom. "Zamerali sme sa na posty, kde sme potrebovali zvýšiť, resp. rozšíriť konkurenciu. Na pravú stranu obrany prišiel Joan Herrera, na krídlo Chris Mandiangu, na hrot Yusuf Otubanjo."

"Čo sa týka Filipa Kašu, s ktorým sme boli v kontakte už dlhšie a už v zime sme o neho mali záujem, hráčovi končila zmluva v Baníku Ostrava 30. júna 2016, preto sme s ním podpísali zmluvu. My sme pripravení dotiahnuť prestup do konca, v prípade nedohody s Baníkom podstúpime tento prípad na príslušné orgány FIFA. Všetci budeme radi, keď bude prestup vybavený a Filip nám pomôže aj v zápasoch. Chceme byť stabilnejší v defenzíve, zvýšiť tlak na tento post."

Športový manažér prezradil aj to, že sa zameriavame na možné posilnenie útoku. "Máme alternatívy, ešte nie je nič dohodnuté. Na skúšku prichádza Momodou Ceesay, s ktorým sme boli v kontakte, skončil v Izraeli, takže momentálne sa chceme pozrieť na to, ako je fyzicky pripravený, aká je jeho terajšia výkonnosť. Je to vyložene skúška, pozná žilinské prostredie. Ak bude zdravotne aj fyzicky v poriadku, má nespornú futbalovú kvalitu," prezradil k bávalému miláčikovi žltozelených fanúšikov, ktorý je šošonom známy najmä z pôsobenia v pamätnej Lige majstrov z roku 2010.

Napraviť si chuť aj reputáciu

Kapitán Viktor Pečovský sa vyjadril aj k tréningovému procesu na umelej tráve. "Pre náš herný štýl je to výhoda, ale musíme to ukázať v majstrovských zápasoch. S chlapcami som síce väčšiu časť prípravy neabsolvoval, no všetci vieme, kam chceme Žilinu dostať."


KOMPLETNÝ KÁDER PRED ZAČIATKOM FORTUNA LIGY 2016/2017


Č.

MENO

DÁTUM NARODENIA

POZÍCIA

NÁRODNOSŤ

1

Volešák Miloš

4/20/84

Brankár

SVK

33

Leško Martin

11/12/97

Brankár

SVK

30

Mandous Aleš

4/21/92

Brankár

CZE

2

Hučko Tomáš

10/3/85

Obranca

SVK

25

Kaša Filip

1/1/94

Obranca

CZE

27

Mazáň Róbert

2/9/94

Obranca

SVK

17

Herrera Joan

04/14/94

Obranca

COL

3

Vavro Denis

4/10/96

Obranca

SVK

21

Letić Bojan

12/21/92

Obranca

BIH

24

Králik Martin

4/3/95

Obranca

SVK

45

Mabouka Ernest

6/16/88

Obranca

CAM

16

Dávid Hancko

12/13/97

Obranca

SVK

5

Michlík Jakub

10/9/97

Stredopoliar

SVK

66

Káčer Miroslav

2/2/96

Stredopoliar

SVK

7

Paur Jakub

7/4/92

Stredopoliar

SVK

12

Pečovský Viktor

5/24/83

Stredopoliar

SVK

23

Klec Michal

12/5/95

Stredopoliar

SVK

28

Mandiangu Christopher

2/8/92

Stredopoliar

GER

13

Hlohovský Filip

6/13/88

Stredopoliar

SVK

20

Škvarka Michal

8/19/92

Stredopoliar

SVK

9

Diaz Ivan

1/23/93

Stredopoliar

ARG

8

Jánošík Lukáš

3/5/94

Útočník

SVK

11

Chigozie Mbah

9/18/97

Útočník

NG

10

Špalek Nikolas

2/12/97

Útočník

SVK

18

Haskić Nermin

6/27/89

Útočník

BIH

34

Yusuf Otubanjo

9/12/92

Útočník

NG

15

Vallo Kristián

6/2/98

Útočník

SVK

NOVINKY V ŠATNI

  • Kapitán Viktor Pečovský predĺžil zmluvu do 31. decembra 2018
  • Denis Vavro predĺžil zmluvu do 30. júna 2019.

Dlhodobejšie zranení hráči:

  • Lukáš Jánošík od tohto týždňa bez sadry (po komplikovanej operácii), začína postupne rehabilitovať po zranení, ktoré utrpel ešte v zimnej príprave.
  • Dávid Hancko, ktorý v prípravnom zápase s Trenčínom utrpel zranenie chodidla.


Príchody

Joan Jaramillo Herrera

"Mám iba tie najvyššie ambície, a to je pre všetkých v Žiline titul."

Dobrý dojem na pravej strane obrany vzbudzuje rýchly Kolumbijčan Joan Herrera, ktorým sme vystužili kraj defenzívy. Rýchlonohý pravák odohral väčšinu kariéry doma v Kolumbii, naposledy tam hral v najvyššej lige za tím Boyacá Chicó. Na Slovensku je fanúšikovi známy z pôsobenia v Borčiciach, kde prišiel v marci tohto roka a stihol tam odohrať päť zápasov.


Christopher Mandiangu

"Veľmi mi vyhovuje štýl Žiliny a filozofia klubu celkovo."

Zaujímavým hráčom je vyspelý a na svoj vek skúsený bývalý nemecký mládežnícky reprezentant Chris Mandiangu, ktorý sa pod Dubňom každým dňom fyzicky zlepšuje a napĺňa svoj potenciál. Po ľudskej stránke zapadol do šatne výborne. Jeho technické zručnosti predviedol v príprave, keď ľavačkou strelil krásny, premiérový gól za MŠK do siete ruského Orenburgu.


Michal Klec

"Chýbalo mi domáce žilinské prostredie."

Staronovou tvárou v kabíne žltozelených je odchovanec Michal Klec, ktorý sa po 8-mesačnom hosťovaní v Senici, kde nabral hernú prax a skúsenosti, chce presadiť aj v žltozelenom drese.


Filip Kaša

"Chcem sa so Žilinou pozrieť do pohárovej Európy."

Najnovšou posilou šošonov je reprezentant Českej republiky do 21 rokov, stopér Filip Kaša, o ktorého sme mali záujem už dlhší čas. Filip celú svoju seniorskú kariéru strávil v FC Baník Ostrava a odohral za nich rovných 50 duelov s bilanciou 3 góly.


Yusuf Otubanjo

"Spoločným odhodlaním máme na to, aby sme vyhrali ligu a hrali v pohárovej Európe."

Najrýchlejšie etablujúcim futbalistom za zatiaľ javí Yusuf Otubanjo, ktorý si hľadá miesto na hrote mužstva. Všetci veríme, že streleckú potenciu, ktorou sa naposledy blysol v III. rakúskej lige v tíme FC Blau-Weiss Linz, si prinesie aj pod Dubeň. Predtým si prešiel Afričan okrem domácich mužstiev v Nigérii aj druhým rezervným tímom Atlética Madrid či krátkou anabázou v FC Red Bull Salzburg. Gólový strelec, ktorý v minulej sezóne skóroval v 26 zápasoch až 28-krát, pomohol Linzu k postupu do II.ligy.


Martin Leško

"Zázemie je jedno z najlepších na Slovensku, rovnako to, že Žilina dáva priestor mladým."

Ďalším nováčikom v kabíne je už definitívne mladý brankár z Košíc Martin Leško, ktorý prišiel pod Dubeň ešte v minulej sezóne v marci. Odvtedy chytával za U19, momentálne je už stálou súčasťou tréningového procesu hlavného tímu.


Odchody


  • László Bénes - Borussia Mönchengladbach
  • Patrik Le Giang – koniec zmluvy
  • Ondřej Švejdík – ukončenie hosťovania


Realizačný tím:

Športový manažér: Ing. Karol Belaník

Tréner A-tímu: Adrián Guľa

Asistenti trénera: Marián Zimen, Ladislav Kubalík

Tréner brankárov: Miroslav Seman

Tímový manažér: Vladimír Leitner

Vedúci tímu: Marián Varga

Kondično-rehabilitačný manažér: Mgr. Milan Ťapay, PhD.

Lekári: MUDr. Juraj Popluhár, MUDr. Jozef Hudcovský

Fyzioterapeut: Mgr. Tomáš Lintner Cert. MDT

Maséri: Peter Vojt, Jozef Hromka, Marko Kopas

Facebook