”Preniesť pozitívnu vlnu na čo najviac chalanov,” hovorí už definitívne Šošon Roland Galčík
Takmer kompletní. Šošonov po prvom týždni doplnili šiesti reprezentanti Slovenska do 21 rokov, chýba tak už len Severomacedónčan Andrej Stojchevski a trojica z reprezentácie do 19 rokov (Jambor, M. Sauer a Kopásek), ktorá háji slovenské farby na prebiehajúcom EURE.

Medzi prichádzajúcou šesticou je aj Roland Galčík, ktorý sa po zimnom prestupe už definitívne stal Šošonom. O ambíciách, privítaní v šatni, netradičnom čísle či tlaku v nasledujúcich riadkoch.


tlak je tou správnou motiváciou

Roland, si už definitívne Šošonom. S akými pocitmi?

"So všetkými som sa spoznal počas prvých dní. Pocity sú super, veľmi som sa tešil. Sám som zvedavý, čo všetko to prinesie."

Zmenilo sa z tvojho pohľadu niečo od zimy?

"Fakt je tu super atmosféra, nečakal som také príjemné uvítanie. Spoluhráči mi veľmi pomáhajú prvé dni, o to jednoduchšia je aklimatizácia na všetko nové, čo sa týka Žiliny."

Jar bola pre nás negatívna, ty osobne si však zažil polsezónu, ktorá priniesla úspech tebe i tvojmu bývalému klubu.

"Áno, snáď to prenesiem na čo najviac chalanov a bude sa nám spoločne dariť a hneď v úvode ročníka sa odpichneme dobrými výkonmi i výsledkami. Ja osobne chcem pokračovať v jarných výkonoch. Každý tréning makať na sto percent a ukázať to aj v stretnutiach."

Postup, dovolenka, reprezentácia, voľno... Harmonogram posledných týždňov si mal poriadne rozhádzaný.

"Nemal som to súvislé voľno dlhé. Užil som si ho ale, pretože po roku som mal dlhšiu pauzu. Strávil som ju s kamarátmi na dovolenke i s rodinkou doma, takže padla vhod."

Vyššia liga, máš od seba vyššie očakávania?

"Áno. Chcem zo seba vydať maximum v príprave, aby som sa čo najčastejšie dostával na ihrisko, kde by som chcel pomôcť tímu asistenciami či gólmi. Prvoradý je tímový úspech, z individuálneho hľadiska nemám nejakú métu, no premeniť každú šancu na gól bude základ."

Mediálne povinnosti máš za sebou, minulý týždeň si absolvoval spolu s Ľubom Belkom "media day" pre Fortuna ligu, a práve tam sme predstavili aj tvoje netradičné číslo. Ako si si užil fotenie, natáčanie, rozhovory?

"Druhá liga predsa len nebola taká medializovaná. Užil som si to teda. Potom toho síce bolo dosť, no zvládli sme to. A číslo? Práve Ľubo Belko, ktorý tam bol so mnou, nosí moje bývalé číslo 30. Keďže bolo obsadené, rozhodol som sa pre číslo 88. Verím, že prinesie šťastie, vždy sa mi páčilo."

Medializáciou sme na teba vytvorili tlak, máš rád byť pod "drobnohľadom"?

"Pre každého profi futbalistu je to tá správna motivácia. Je to dobrý pocit byť na očiach."


príprava pod českým trénerom? náročná...

Ako vnímaš svojich konkurentov na krídelných pozíciách?

"Konkurencia je v Žiline na tomto poste určite vyššia ako v Podbrezovej. Prišiel som tu však pre to, aby som sa zlepšoval a aby som hrával. To je môj cieľ."

Keď spomínaš Podbrezovú, sledoval si víkendový "prípravák"?

"Pozeral som iba prvý polčas, na úvod prípravy to bol veľmi atraktívny zápas. Teším sa na každý ligový duel, na ten proti Podbrezovej o čosi viac."

Ty si tu nový, máme rovnako nového trénera, je to výhoda?

"Čo som sa rozprával s chalanmi, všetci hovoria o novom impulze. Verím, že to bude pravda a prenesieme to aj do ligy. Asi to bude výhoda, keďže sme všetci na rovnakej štartovacej čiare. Bavili sme sa už s trénerom o mojich úlohách, ktoré budú určite aj rozdielne oproti tým v Podbrezovej."

Čo Galo a letná príprava?

"Tentoraz je krátka, o to intenzívnejšia bude. Dúfam však, že to zvládnem. Už v Podbrezovej som mal českého trénera, preto viem, že príprava bude fyzicky náročná. Zas ale viem, čo približne očakávať. Najbližšie týždne môžu položiť základ úspešnej sezóny."

Facebook