Pred zápasom ŽP Šport Podbrezová - MŠK Žilina
V 23. kole Fortuna ligy cestujeme opäť po dvojici domácich zápasov za súperom, s ktorým začneme poslednú tretinu súťaže a zároveň odohráme posledný vzájomný zápas.

 Našim sobotným protivníkom bude tím z Podbrezovej, s ktorým sme doma naposledy prekvapujúco ťahali za kratší koniec. Železiari počas zimy posilňovali káder najmä tvárami z druhej ligy, ktoré majú za úlohu prvoradý cieľ, a tým je zachovanie ligovej príslušnosti. V prvých jarných kolách potvrdzujú túto ambíciu, keď dokázali v premiérovom stretnutí tohto kalendárneho roka zvíťaziť doma nad Senicou 1:0, ukradnúť bod z Trnavy po bezgólovej remíze a naposledy odohrať vyrovnanú partiu s bratislavským Slovanom. Tomu nakoniec podľahli najtesnejšie 0:1, no opäť potvrdili, že na domácom trávniku vedia znepríjemniť hru každému súperovi. Zaujímavosťou je, že v týchto zápasoch klubu z Horehronia padli iba 2 góly, čo sa nedá povedať o vzájomných zápasoch so šošonmi. V tomto ročníku sa tešil vždy hosťujúci tím, pričom diváci videli gólové hody, 9 gólov za 180 minút je naozaj dosť.

"Pre divákov je veľa gólov fajn, pretože je to lepšie ako 0:0. Je vidieť, že oba tímy chcú hrať. Z trénerského pohľadu je to minulosť, z ktorej však sčasti vychádzame. Tak ako dokázala Podbrezová zvíťaziť u nás, tak sme odišli my od nich s tromi bodmi. Nenazval by som ich ako "neobľúbeným" súperom. Sú dôrazní, nepríjemní. Všetko sa dá našimi zbraňami zlomiť," opísal súpera asistent trénera Ladislav Kubalík.Výkon proti majstrovi by mohol žltozelenej kabíne prinavrátiť sebavedomie. "Chalani odohrali nadštandardný zápas. Cítili, že nielen v tomto dueli sa dali uhrať body. Pokiaľ splníme všetky taktické pokyny, pridáme bojovnosť a entuziazmus, tak môže byť Trenčín bodom zlomu, ktorý nám pomôže k návrate za víťazstvami." Na Horehronie cestujú guľovci o deň skôr. "Jednak kvôli logistike, čo sa týka cesty. Rovnako to má súvis s tým, aby bolo mužstvo pokope. Môžeme to nazvať aj predzápasovým teambuildingom." Viacero zranených a chorých, k tomu pohárový duel budúci týždeň. Budeme niekoho šetriť? "Nikdy nekalkulujeme so zostavou. Všetci, ktorí sú k dispozícii, sú pripravení nastúpiť. Pre nás je každý zápas dôležitý. Zdravotný stav sa zásadne nezmenil oproti duelu s Trenčínom," prezradil asistent trénera, ktorý už môže počítať aj s vykartovaným obrancom Denisom Vavrom, ktorý chýbal v utorkovom stretnutí. Tréneri ostávajú verní na tréningu svojim osvedčeným cvičeniam. "Nič sme nezmenili na príprave. Pre nás je dôležitá ofenzíva aj defenzíva, ktoré sú úzko prepojené. Niektorých vecí sme sa možno dotkli viac, ale na nič sme sa výrazne nezamerali."

Do hernej praxe sa naplno dostáva Michal Škvarka, ktorý proti Trenčínu odohral takmer celý zápas.

Proti Podbrezovej odohral v drese žltozelených zatiaľ útočník Nermin Haskić iba 21 minút. Teraz sa od neho očakáva nielen väčšia minutáž, ale aj strelecký apetít.

"Nepovedal by som, že Podbrezová je pre nás nepríjemným súperom. Najskôr sa musíme sústrediť sami na seba, je v našich silách zopakovať výsledok z prvého, víťazného vzájomného zápasu." Bosniak rád spomína na železiarov ešte v drese Košíc, keď prispel k vysokému víťazstvu východniarov. "Pamätám si ten zápas, pri prvom góle som vybojoval roh, pri druhom som nahral spoluhráčovi a tretí som sám strelil. Vyhrali sme nakoniec 5:0. Dúfam, že podobným výkonom pomôžem mužstvu aj v sobotu." Čo je potrebné spraviť, aby sme napodobnili výsledok, z akého sa tešil Nermin ešte u svojho predošlého zamestnávateľa? "Musíme sa vrátiť k výkonu s Trenčínom, kde sme predviedli dobré veci, hrať s nasadením a odhodlaním, dať do zápasu všetko." Bosniak sa dostáva do šancí a verí, že mu to začne padať častejšie. "Je to o niečo lepšie. Už proti Michalovciam som mal dosť šancí, proti Trenčínu rovnako. Strelil som gól, trochu ten tlak zo mňa opadol. Beriem to ako pozitívny tlak, v každom zápase chcem dať gól." Po Michalovciach a Skalici nás čaká ďalší súper zo spodnej časti tabuľky. "Tieto tímy bojujú za každého stavu, sú to tvrdé zápasy. Je to iné bojovať o európske miestenky a o záchranu, ako bojujú oni. Skórovať ako prvý by bolo výborné a potom sa sústrediť vyslovene na svoju hru, svoje taktické veci. Nenechať sa rozladiť tvrdou hrou súpera, odpovedať iba strelenými gólmi." O hráčov je vzorne postarané, preto im neprekážajú tzv. anglické týždne. "Máme všetko, čo potrebujeme k dobrej regenerácii. Mužstvo je dobré pripravené po fyzickej stránke, čo bolo vidieť aj v posledných minútach proti Trenčínu." Naše zápasy s Podbrezovčanmi sú gólovo bohaté, čo si uvedomuje aj žilinská "18". "My sa narobíme na jeden gól a súper príde do šestnástky a často inkasujeme. Pracovali sme na tom v tréningovom procese. Dúfam, že to pretavíme aj do zápasu, budeme kompaktní a udržíme čisté konto. Veľmi by nám to pomohlo. Obrana začína útokom, všetci bránime aj útočíme," zakončil rozhovor Nermin Haskić, ktorý odohral na jar 195 minút.

Zápas má výkop o 17:00 hod. a na starosti ho bude mať rozhodcovská trojica, ako hlavný Kráľovič, na čiarach Bednár a Roszbeck.

Facebook