Pred zápasom ŠKF iClinic Sereď - MŠK Žilina
Po týždni cestujú futbalisti MŠK Žilina opäť do hlavného mesta, tentoraz sa však presunú o pár stoviek metrov ďalej, na druhý bratislavský štadión - Pasienky, kde na "neutrálnej" pôde zohrajú duel 9. kola nadstavbovej časti proti Seredi. V ňom budú musieť šošoni jednoznačne prelomiť výsledkovú mizériu, ak chcú ešte pred posledným kolom hrať o európsku miestenku. Aj napriek tomu sa však musíme spoliehať na zakopnutie Ružomberka.

Poďme však k nášmu súperovi, ktorý v nadstavbovej časti nezaskočil iba nás, no naposledy sa mu podarilo zvíťaziť aj v gólovo bohatom zápase na Žitnom ostrove 4:3. Napriek tomu, že zverencom trénera Karola Stromšíka o nič podstatné nejde, bojovnými výkonmi stíhajú piate Michalovce, na ktoré strácajú aktuálne bod a stále tak môžu vylepšiť svoje historické umiestnenie. Nováčikovi budú v sobotnom súboju na Pasienkoch chýbať hneď dve vykartované opory, v obrane Ľubomír Michalík a v strede poľa Aldo Baez.

hrať po víkende o európu

Kabína trénera Jaroslava Kentoša sa zmieta v poslednom období vo výsledkovej kríze, mohlo za to aj bojovanie na viacerých frontoch. Druhú ligu sa podarilo zachrániť, pohár sme, žiaľ, nešťastne prehrali.

"Už bojujeme iba na jednom fronte, koncentrujeme sa už iba na jednu súťaž. Zostáva nám splniť jediný cieľ, stále veríme, že sa nám to podarí." Už to však nemáme iba vo svojich rukách. "Nerád kalkulujem. Mali sme to na svojej strane, vo svojich rukách, teraz je to na strane Ružomberka. Verím, že zvládneme Sereď a v poslednom zápase proti Ružomberku budeme hrať o Európu."

Sereď nás doma naposledy zaskočila, ako sa tomu vyvarovať tentokrát? "Bol to špecifický zápas, hralo sa po postupovom semifinálovom zápase v Michalovciach a hráči nedokázali zopakovať svoje výkony. Hlavne úvod stretnutia nebol dobrý a na to si musíme dať pozor aj teraz. Začiatky nám aktuálne nevychádzajú. Či už to bol konkrétne zápas so Sereďou alebo naposledy proti Slovanu. Proti Seredi sme potom síce zvýšili obrátky, vytvorili si dobré príležitosti, ale jednoducho to už nepadlo."

Práve defenzíva tímu momentálne nefunguje najlepšie, keďže inkasujeme až príliš často. Čo zmeniť? "Disciplína, disciplína, disciplína. Je to o dodržiavaní vecí a úloh, ktoré majú hráči. Práve v tomto vidím dôvody posledných výsledkov. Motto sobotného duelu teda bude spomínaná disciplína, pohyb a ešte raz disciplína."

Máme pred poslednými zápasmi sezóny zvyšné sily na to, aby sme to zlomili na svoju stranu? "Máme. Snažili sme sa po Slovane hráčov zdvihnúť psychicky hore. Verím, že budeme optimálne pripravení na Sereď. Stále máme veľkú motiváciu. Sme profesionáli, musíme sa tejto situácii postaviť čelom, chlapsky. Spravili sme si analýzu celej tejto situácie, prečo vznikla a čo musíme zmeniť, aby sme sa vrátili na víťaznú vlnu."

Štadión Pasienky sme zatvárali na jeseň proti Slovanu, tentokrát sa tam predstaví v azyle hrajúca Sereď. "Koncentrujeme sa na zlepšenie úloh, neriešime, kde hráme. Musíme sa sústrediť na najdôležitejšie veci, ktorými sú naša taktika, ktorá nám môže priniesť výhru."

Zdravotný stav šošonov sa na záver sezóny nezlepšil, naopak. "K zraneným pribudol Miloš Volešák. Mimo sú naďalej Vlado Majdan, Michal Tomič i Miro Káčer a dlhodobo zranení Enis Fazlagić, Vahan Bichakhchyan," dodáva 45-ročný tréner, ktorý oslávil v tomto týždni svoje narodeniny.

každý z nás vie, o čo ide

Ak nastúpil do stretnutia so Sereďou Filip Balaj, žltozelení neprehrali. Vysoký útočník v rozhovore chlapsky priznal slabšie výkony, no pokiaľ žije šanca, chce o ňu s kabínou zabojovať.

sústredíme sa iba na sereď, ostatné neovplyvníme

V posledných dvoch stretnutiach nastúpil v základnej zostave odchovanec Martin Gamboš. Boli to vôbec jeho prvé štarty v základnej jedenástke, exportným gólom na Slovane dal trénerovi dôvod, aby o ňom premýšľal aj pred duelom so Sereďou.

"Štarty v základe boli pre mňa zadosťučinením za celú sezónu. Neočakával som, že v závere sezóny príde aj nominácia do prvej jedenástky. Nesmierne si vážim, že mi dal tréner šancu. Vždy sa snažím zo seba vydať maximum, potom už to je na trénerovi, či sa ešte objavím v zostave," hovorí o svojich nečakaných štartoch od začiatku 21-ročný stredopoliar. "Škoda, že nevyšli zápasy výsledkovo. Musíme sa vyvarovať osobných, individuálnych chýb, to je asi to najdôležitejšie. Kľúčom k úspechu bude určite disciplína. Potrebujeme zo seba vyžmýkať všetky sily a posledné dva duely dotiahnuť do víťazného konca."

Gambiho sebavedomie vzrástlo aj po premiérovom ligovom góle, ktorý bol naozaj exportný. "Hovoril som to aj rodine, že takéto góly nepadajú často. Som preto o to radšej, že bol môj premiérový. Neužil som si ho kvôli výsledku, no naďalej sa budem pokúšať o streľbu, pretože kto nevystrelí, nemôže dať gól."

Európska miestenka pre nás ešte stále žije, šošoni však nemyslia na tabuľku, ale iba na svoj sobotný duel. "Máme ešte stále šancu, teraz sa sústredíme len na Sereď, ostatné neovplyvníme." Proti Seredi nastúpil Maťo iba v druhej lige. "Je to agresívnejší súper, ktorý má rád súboje. Majú tam na to tie správne typy hráčov. Posledný zápas som sledoval z tribúny, určite ich vieme prekonať svojou rýchlosťou a dostať sa tak za ich obranu." Všetci v kabíne si uvedomujú zložitú situáciu. "Myslíme pozitívne a veríme, že sa nám to vráti. Sereď chceme poraziť, nič iné nám neostáva."

Sobotný zápas na Pasienkoch, ktorý má výkop o 17:00 hod., bude rozhodovať ako hlavný Boris Marhefka, na čiarach asistujú Andrej Hrmo a Martin Borsányi.

Facebook