Pred zápasom FK Železiarne Podbrezová - MŠK Žilina
Po reprezentačnej prestávke otvára svoje brány Fortuna liga, v ktorej sa v rámci 7. kola predstavia futbalisti MŠK Žilina na Horehroní u železiarov.

Ako už hovorí samotný názov, FK Železiarne Podbrezová, prešli pred novou sezónou nielen zmenou pomenovania, no aj odlivom niekoľkých nosných hráčov. Partia okolo brankára Martina Kuciaka prišla najmä o tvorcov hry Podia s Kochanom, nahradiť ich budú chcieť mená ako Gerát (Ružomberok), Leško (Prešov) či Kopičár (Senica). Médiami prebehla aj téma ohľadom možného sťahovania železiarov na Štiavničky do Banskej Bystrice od budúceho ročníka.

V Podbrezovej tak riešia viacero zaujímavých noviniek, momentálne je pre železiarov tou najpodstatnejšou azda tabuľkové postavenie, ktoré je po minulom výbornom roku horšie. V úvode sezóny zaznamenala Podbrezová iba jedinú výhru doma nad Michalovcami, k tomu si pripísala ešte jeden bod za remízu 1:1 v Trenčíne. V ostatných stretnutiach odchádzali zverenci trénera Karola Praženicu so sklonenými hlavami, keď podľahli postupne Dunajskej Strede (0:1), Spartaku Trnava (1:2), Ružomberku (1:3) a Slovanu (1:4). Čerstvou posilou na Horehroní je Aldo Baez, Argentínčan, ktorého poznajú osobne aj naši tréneri z pôsobenia v Trenčíne, kde aj naposledy pôsobil.

odraziť sa od víťazného duelu s trnavou ďalej

Kompletná je už aj kabína žltozelených, ktorá sa po reprezentačných povinnostiach skompletizovala. Adriánovi Guľovi sa káder spoločne zišiel vo štvrtok. "Posledný prišiel z Litvy Eligijus Jankauskas," začal pred blížiacim sa zápasom rozprávanie hlavný kormidelník MŠK, ktorý ihneď priblížil práve nie ideálny zdravotný stav reprezentantov. "S menšími problémami sa vrátil Vahan Bichakhchyan a Robo Mazáň. Uvidíme, ako ich pripravíme do výkopu. Na druhej strane, väčšine hráčov reprezentačná prestávka pomohla, odohrali dobré, víťazné zápasy. Vrátili sa preto plní energie, odhodlania opäť vložiť svoje skúsenosti a úsilie do nášho tímu." Otázne sú ešte dve mená, ktoré trénovali individuálne. "Stav Kuba Holúbeka, hoci nebol na repre, sa zlepšuje veľmi pomaly. Yusuf Otubanjo je rovnako otázny."

V živej pamäti máme posledné vzájomné meranie síl s Podbrezovou, ktoré bolo predohrou majstrovských osláv. Teraz sme aj my, aj súper v odlišnom postavení a oba tábory potrebujú body. "Bez ohľadu na štart súpera do ročníka či fázy sezóny, v ktorej si s nimi meriame sily, majú zápasy náboj, podstatnú dramatickosť. Vieme a rešpektujeme silné stránky súpera, ktorými sú dôraz, agresivita. Naopak, my si uvedomujeme, o čo sa máme opierať v konfrontácii s takýmto súperom a tieto zbrane chceme vytiahnuť v pravý čas. Túžime sobotné stretnutie na ihrisku súpera vyhrať, to by bolo to pravé potvrdenie víťazného duelu s Trnavou."

Ešte pred duelom s Podbrezovou oficiálne skončilo prestupové obdobie. Z reprezentačných zrazov sa už k šošonom nevrátili Denis Vavro a Ramil Sheidaev. "O niečo sme sa snažili, uvažovali sme nad príchodom stredového hráča a krídelníka. Nepodarilo sa nám však dotiahnuť vytipovaných futbalistov," dodal pred siedmym ligovým kolom 42-ročný kormidelník šošonov.

Tímovosťou sa vyzdvihnú aj individuality

Reprezentačná prestávka padla vhod najmä brankárovi Milošovi Volešákovi, ktorého dva štarty v aktuálnej sezóne znamenali obe naše víťazstvá. Bude jeho tretí štart znamenať ďalší plný počet bodov?

Nič nám zadarmo nedarujú

Naposledy v Podbrezovej nechýbal pred Milošom Volešákom český obranca Filip Kaša, ktorý počas reprezentačnej prestávky s tímom pod Dubňom rozhodne neoddychoval.

"Počas prestávky sme ešte viac trénovali a sústredili sa na taktické pokyny, detaily pri obrannej fáze," priblížil posledný týždeň a jeho tréningové dávky Ostravčan, ktorý už nemôže reprezentovať našich susedov v kategórii do 21 rokov. "Podbrezová je agresívny súper, ktorý nám nedá nič zadarmo. My však so svojou kvalitou máme šancu tam zvíťaziť. Predvádzať musíme podobnú hru ako naposledy proti Trnave, vyhrávať osobné súboje a potom sa dostaví úspech."

Odchodom Denisa Vavra sa otvorili dvere aj pre Filipa Kašu, ktorý počas roka v Žiline odohral za šošonov 23 zápasov. "Nijako špeciálne to nevnímam, sústredím sa výhradne na seba a svoje výkony," stroho skonštatoval svoju možnú pozíciu v mužstve po odchode odchovanca MŠK 23-ročný stopér.

Sobotné stretnutie v Podbrezovej, ktoré má výkop o 19:00 hod., má na starosti rozhodcovská trojica, ako hlavný Boris Marhefka, na čiarach asistujú Radoslav Bobko a Juraj Lieskovský.

Facebook