Pred zápasom FC ViOn Zlaté Moravce - MŠK Žilina
Počas víkendu pokračuje Fortuna liga svojím okrúhlym 10. kolom, v ktorom sa futbalisti MŠK Žilina predstavia na pôde Zlatých Moraviec. S mužstvom od rieky Žitavy pôjde historicky už o jubilejný 30. vzájomný duel, v ktorom sa šošoni budú usilovať o svoje 23. víťazstvo.

Na súperovom ihrisku v Moravciach to bývajú vždy dramatické, gólové zápletky, v ktorých nerozhodujú papierové predpoklady či tabuľkové postavenie. Zverenci trénera Juraja Jarábka, ktorý dostal dôveru na zlatomoravskej lavičke aj v aktuálnej sezóne, prešli pred sezónou veľkým prievanom v kabíne. Však len počas prípravy sa vo Vione prestriedalo viac ako 50 hráčov. Kostra mužstva okolo kapitána Chrena či špílmachra Orávika však ostala pohromade. Navyše sa doplnila o viacerých známych hráčov. Nové mená pribudli medzi tromi žrďami, keď tvorí brankársku dvojicu duo Adrián Chovan (hosťovanie z AS Trenčín) a Martin Krnáč. Skúsenosti prišli i do poľa, keď s Moravcami podpísal zmluvu Tomáš Ďubek, Peter Čögley či Jakub Brašeň.

V úvode ročníka sa ukazuje nepríjemnosť a sila Zlatých Moraviec najmä na domácom ihrisku, kde body často nestrácajú. Po Slovane, ktorému podľahli 1:4, dokázali triumfovať nad Senicou i Michalovcami, remízu si pripísali s Ružomberkom. Vonku však nezobrali ani bod, a tak sú jarábekovci aktuálne na 10. mieste so siedmimi bodmi.

najväčšou motiváciou opakovať dobré výkony

Na súperových ihriskách sa vypla v posledných zápasoch k výborným výsledkom aj kabína trénera Jaroslava Kentoša, ktorá to dokázala naposledy potvrdiť doma proti Senici. S akým cieľom cestujú šošoni tentoraz do Moraviec?

"Znova chceme nadviazať nielen na posledné výsledky, ale predovšetkým stúpajúcu krivku našich výkonov. Radi sme sme sa opäť zlepšili, nebude to jednoduché, no je to pre nás výzvou," prezrádza kormidelník MŠK, ktorý stále vidí priestor na progres mladého tímu. "Určite stále je. S mladým mužstvom nikdy nie je ľahké podávať konštantné výkony, sinusoidu výkonnosti tam vidno. Preto je potrebné ju zastabilizovať na určitej úrovni. Gro je pre nás opakovať dobré výkony, s ktorými prídu aj trojbodové zápisy do tabuľky."

Zlaté Moravce vedia doma potrápiť každého súpera. "Máme o nich dostatok informácií, zanalyzovali sme si ich stretnutia a vieme, že majú dobrú organizáciu defenzívy, kvalitu v poli, preto majú aj náš rešpekt. Zápas bude o detailoch, prvý gól môže určiť vývoj zápasu. Máme však prax aj s otáčaním duelov. Každým stretnutím preto narastajú naše skúsenosti, stále sa chalanov snažíme nabádať k tomu, aby sa koncentrovali, aby boli celkovo mentálne disciplinovaní. Toto bude rozhodujúce aj v sobotu."

Čo urobila s tímom prvá vysoká výhra sezóny? "Samozrejme, po víťazstvách celkovo je sebavedomie vyššie, nálada v kabíne je lepšia. My, tréneri sa snažíme udržať pozornosť, aby sme nestratili niť a ostali na dobrej vlne. Výhry motivujú nepodliezť nastavenú výkonnostnú latku. Stále sme hladní po úspechu, po výhrach a rad za radom chceme potvrdzovať žilinské výkony." S výhrami sa teda zostava nemení? "Toho sa nedržím, pozorne hráčov sledujem v tréningovom procese. Uvidíme, ktorých jedenástich hráčov zvolíme. Rovnakú dôležitosť majú aj hráči z lavičky pripravení zasiahnuť počas stretnutia."

Zdravotný stav žltozelených sa pomaly posúva k lepšiemu. "Jaro Mihalík už je naplno v tréningovom procese, do prihrávok sa už zapája Lukáš Jánošík. Vahan Bichakhchyan má stále zdravotné problémy, mimo sú stále aj Martin Gamboš a Roland Gerebenits. Verím, že postupne sa chalani budú pridávať a budeme v plnom zložení."

sústrediť sa na seba

V posledných stretnutiach nechýba v strede poľa Miroslav Káčer, ktorého dôraz by mohol platiť aj na súpera zo Zlatých Moraviec. Práve proti Vionu zaznamenal "Kačka" najviac gólov v lige.

séria výhier fajn, no znova naplno

V zostave kentošovcov sa pomerne rýchlo udomácnil mladý reprezentant Michal Tomič, ktorému ubehli z hosťovania z talianskej Sampdorie u nás už takmer dva mesiace.

"Cítim sa v Žiline veľmi dobre, zabýval som sa a funguje sa mi s tímom výborne. Po individuálnej príprave prišli pre mňa ihneď zápasy, nakoľko na Slovensku už bola oproti Taliansku súťaž v plnom prúde," priznáva 19-ročný futbalista, ktorý od príchodu takmer okamžite nastúpil a na svojom konte má už prvé štyri ligové štarty. "Celý tím sa od zápasu k zápasu zlepšuje a aktuálne sa nám darí potvrdzovať naša kvalita aj výsledkovo. Čas na nejakú adaptáciu v mužstve bol iba minimálny, hneď som skočil do ligy, čo bolo len dobré. Snažil som sa chytiť." Príležitosť tak dostáva mládežnícky reprezentant zatiaľ na krídle, čo mu vyhovuje. "Očakával som, že moja šanca by mohla prísť vpredu. Býval som častejšie krídelník, v Taliansku ma využívali potom skôr na obrancovi."

Proti Senici to naposledy vyšlo po kompaktnom predstavení celého tímu, ktorý sme podčiarkli piatimi gólmi, ako na to nadviazať? "Nemôžeme poľaviť. Je síce pekné, že z toho bolo vysoké víťazstvo 5:0 po dobrom výkone, no teraz znova začíname za stavu 0:0 a musíme ísť do toho naplno. Proti Zlatým Moravciam som hral iba v mládežníckych kategóriách, za žiakov a dorastencov. Určite to však bude na domácom trávniku nepríjemný súper, ktorý bude hrať tvrdo do tela. Na toto sme sa však pripravovali počas týždňa. Kvalita celého nášho mužstva je na takej úrovni, aby sme ich dokázali poraziť. Rozhoduje sa ale na ihrisku, tam to musíme potvrdiť. Vyhrali sme posledné dva zápasy v lige, radi by sme pokračovali vo víťaznej šnúre, hrali dobrý futbal a stúpali v tabuľke," uzavrela rozhovor žilinská "24."

Sobotný duel, ktorý má výkop o 19:00 hod., bude rozhodovať trojica arbitrov, ako hlavný Partik Hrčka, na čiarach asistujú Peter Bednár a Daniel Poláček.

Facebook